Välkommen till FiSSc receptbank för scoutevenemang!
Läs Jannica Savanders tips för vegetarisk mat på hajk i Scoutposten 4/2023
Tryck här för att lägga till recept.
Indisk daal
4 portioner:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
3 msk rapsolja
1 msk färsk riven ingefära
2 tsk gurkmeja
1 tsk malen koriander
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen kardemumma
500 g krossade tomater
1 burk kokosmjölk (400 ml)
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl okokta röda linser
salt
peppar
70 g babyspenat
(färsk koriander, turkisk yoghurt)
Hacka lök, vitlök, chili och ingefära.
Hetta upp oljan och fräs lök, vitlök, chili och ingefära utan att det tar färg. Tillsätt kryddorna och låt fräsa någon minut under omröring.
Häll i tomatkross och buljongtärning och låt koka upp.
Tillsätt linserna och låt sjuda ca 15-20 minuter, tills linserna är mjuka men inte mosiga. Tillsätt kokosmjölk och låt koka upp.
Smaka av med salt, peppar och spenat.
Toppa om du önskar med färsk koriander och en klick turkisk yoghurt.
Scoutledarträffen 2024
Halloumigryta med pasta
10 pers
5 st Halloumi eller grillost
2 st Gullök (stora)
5 klyftor Vitlök
600 g Broccoli
5 nävar Grönkål
500 g Körsbärstomater
10 dl Creme fraiche
1 dl Grön pesto
Salt
Peppar
vitlökskrydda
800 g Pasta
Skär halloumin i mindre kuber och stek i stekpannan och ställ åt sidan. Hacka lök och vitlök och stek. Häll ned broccolin och stek tills den har fått färg. Tillsätt grönkål, halverade körsbärstomater och krydda med salt, peppar och vitlökskrydda.
Börja koka pastavattnet.
Addera creme fraiche och pesto till grönsakerna i stekpannan och blanda runt innan du tillsätter den stekta halloumin. Börja koka pastan och låt grytan stå och puttra på låg värme under tiden så att den blir riktigt god innan servering.
Scoutledarträffen i Vasa våren 2024
Vegetarisk Bouillabaisse, 1,75 liters trangia kastrull
5-8 körsbärstomter eller tomatpure 2msk
vitlöksklyftor 3-4 st
Zuccini ca 1/2 medelstor
olja att fräsa i
5 medelstora potatisar
2 stora morötter
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongstärningar
Örtkryddblandning
1 tsk torkad fänkolfrö eller 1/2 färsk fänkol
Valfri bönpaket ca 200gr (färdig kokta) (kan bytas ut till blomkål.)
Ca 7 cm purjolök
1 pkt grädde.
Fetaost ca 100gr
Aioli om man vill lyxa till det och få mera energi i maten.
Fräs tärnade zuccini, halverade körsbärstomat, vitlök tills de har fått fin färg.
Häll i tärnad potatis och moroten. Vatten , buljong och kryddorna.Koka grönsakerna mjuka i buljong och örter.
Häll i bönorna, grädden och strimlad purjolök. Låt det småputtra. Smaka av
Serveras med fetaost och om man vill lyxa till det så kan man servera med aioli till.
Detta recept är äggfritt observera att aioli är med ägg om man inte köper/gör vegansk majonäs! Rätten kan göras vegansk om man byter ut mjölkprodukter till mjölkfritt. Samma gäller bönfritt byt ut till blomkål.
Receptet är en full trangia kastrull 1,75 l
Korsholms Spejare, Mikaela F
Stekta nudlar
800g breda (ris)nudlar
600 g shiitake eller champinjoner
2 lökar
2 morötter
1 röd chili
4 finhackade vitlöksklyftor
3 morötter
120 g babyspenat
1 huvud salladskål
2 paprikor
4 msk olja
2 dl vatten
4-5 msk japansk sojasås
3 msk rörsocker
1 buljongtärning
2 msk sesamfrön
2 msk sesamolja
svartpeppar
1. Lägg nudlarna i en stor skål och häll över en liter kokande vatten. Rör om tills nudlarna mjuknat och låt dem rinna av.
2. Rengör och skiva svamparna. Skala lök, vitlök och morot. Finhacka löken och chilin. Strimla morötterna, kålen och paprikan
3. Fräs lök, vitlök och chili i olja. Tillsätt svamp och stek i några minuter. Tillsätt morötter, paprika, kål och spenat. Då allt har mjuknat kan de ställas åt sidan innan de blandas med nudlarna.
4. Rör ihop vatten, sojasås, socker och buljong. Häll hälften av buljongen i pannan. Hetta upp under omrörning tills röran har tjocknat. Ställ till sidan.
5. Hetta upp sesamoljan i pannan och tillsätt de avrunna risnudlarna. Smaksätt resten av buljongen och de rostade sesamfröna. Blanda alla ingredienser med nudlarna.
Passar och bra att sätta med stekt ägg
Batatcurry
30-60 min
2 batater (1,5 kg)
2 lökar
4 vitlöksklyftor
2 msk olja
3 tsk spiskummin
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 dl vatten
800 g kokta kikärter
120 g babyspenat
4 msk tandoori currypasta
6 dl kokosgrädde
2 tsk citronsaft
Passar bra med ris
1. Skala och tärna bataten. Skala och finhacka löken och vitlöken.
2. Bryn bataten och löken i olja i en kastrull i ca 5 min. Smaksätt med spiskummin, salt och peppar. Tillsätt vatten och låt sjuda under lock i ca 10 min.
3. Skölj kikärtorna och låt dem rinna av i ett durkslag. Lägg dem, tillsammans med spenat och tandooripasta, i kastrullen.
4. Häll i kokosgrädden och smaksätt med citronsaft. Servera med ris.
Currysås med sojastrimlor
4 vitlöksklyftor
3 lökar
matolja (t.ex. rybs)
1 msk currypulver
2 msk kanel
4 paprikor (gärna olika färger)
800 g crème fraîche
1 dl ketchup
2 tsk salt
10 dl torra sojastrimlor (“suikale”)
Passar bra med pasta eller ris
1. Koka sojastimlorna mjuka enligt instruktioner.
2. Skala och hacka löken och vitlöken. Skär paprikorna i ca 2x2 cm stora bitar.
3. Värm olja i en panna och stek löken. Tillsätt currypulver och kanel.
4. Tillsätt också paprikabitarna och stek dem tills de blir lite mjuka.
5. Häll i creme fraiche, ketchup och salt. Låt blandningen koka lätt i ca 5 minuter. Servera med ris eller pasta.
Lasagne med spenat
(1 plåt)
1 kg lasagneplattor (skall räcka till 5 ”våningar”) (äggfria)
400 g crème faîche
250 g riven smakrikost
500 g ricottaost
500 g (fryst) spenat
3 tsk körvel
olivolja
3 st lökar
3 vitlöksklyftor
1,2 kg tomatkross
4 msk balsamvinäger
salt
svartpeppar
4 tsk torkad basilika
4 tsk torkad mejram
Spenatfyllningen:
1. Tina spenaten och pressa bort största delen av vätskan, t.ex. genom att placera den i finmaskig sil. Häll sedan spenaten i en skål.
2. Blanda i ricottaosten och hälften av den rivna osten. Blanda väl. Krydda med körvel och salt.
Tomatfyllningen:
1. Skala och hacka löken och vitlöken.
2. Stek löken i en djup stekpanna med 1-2 msk olivolja på medelvärme tills löken är mjuk.
3. Tillsätt tomatkrossen, balsamvinäger, ca 2 tsk salt och låt blandningen koka upp.
4. Låt blandningen puttra på svag värme så att den del av vätskan förångas (cirka 15 min).
5. Krydda i slutskedet med basilika, mejram och svartpeppar.
Lasagne ”våningarna” i formen:
1. Pensla plåtens botten med olivolja och placera ut ett lager av lasagneplattor.
2. Täck det första lagret plattor med hälften av tomatsåsen. Placera ett nytt lager plattor ovanpå tomatsåsen.
3. Täck plattorna med hälften av spenatblandningen.
4. Gör en ny våning med plattor och tomatsås (se ovan).
5. Gör en ny våning med plattor och spenatblandning (se ovan).
6. Täck det översta lagret spenatblandning med ett sista lager lasagneplattor.
7. Sprid ut creme fraichen jämt över plattorna och strö ut resten av den rivna osten.
8. Grädda i 200°C cirka 40 minuter. (Kolla för säkerhets skull rekommendationerna på paketet med lasagneplattor.)
9. Låt gärna lasagnen stå och svalna under lock/folie i 10 minuter före servering.
Veganska spenatplättar
Ingredienser (ca 10 pers):
7,5 dl vetemjöl
1,5-3 tsk salt
12 msk sojamjöl
1,8 l havremjölk
450-600 g hackad spenat (tinad)
Blanda mjölsorterna och saltet i en skål. Häll på 3 dl av havremjölken och vispa till slät smet. Häll sedan i resten av mjölken samt den tinade hackade spenaten.
Stek i valfritt margarin/olja och servera med rårörd lingonsylt.
Enkel grönsaksgratäng
Ingredienser (ca 10 pers):
4 kg rotsaker och blomkål
2-3 msk olivolja
1 tsk salt
2 dl majsstärkelse
2 liter mjölk eller växtdryck (soja/havre)
(riven ost/veganost)
Skär rotsakerna i bitar, gnid in med salt och olivolja. Rosta i ugn 200 grader tills de är nästan mjuka.
Vispa samman majsstärkelsen och 4 dl mjölk/dryck i en kastrull. Vispa ner resten av drycken och sjud sakta medan du vispar i några minuter. Akta så det inte bränner i botten. Häll såsen över rotsakerna. Strö om du vill över ost eller annan topping och gratinera i ugn tills allt bubblar och ytan är gyllene.
https://www.sverigesnatur.org/gron-guide/galet-god-gronsaksgratang/
Spenatplättar
Ingredienser (10 pers):
12-13 ägg
625 g fryst spenat
2 liter mjölk
8,75 dl vetemjöl
2,5 msk matolja
2,5 tsk salt
Smör och olja att steka i
Vispa äggen tillsammans med hälften av mjölken. Tillsätt mjölet och vispa tills smeten blir jämn.
Häll i resten av mjölken och lägg i spenaten. Smaka av med salt och blanda i rapsoljan. Låt svälla 5 minuter.
Stek plättarna med en blanding av matolja och smör på stekpanna/muurikkapanna
Servera med smör och eventuellt lingonsylt eller rårörda lingon.
Daal med ris
2-3 gula lökar
5 morötter
10 vitlöksklyftor
3/4 dl hackad ingefära
2 tsk torkad koriander
2 msk spiskummin
2 krm cayennepeppar
3 burkar krossade tomater
1 l röda linser
2 grönsaksbuljongtärningar
12 dl vatten
3 msk olja
Salt
Ris
Koka riset enligt instruktionerna.
Förbered grönsakerna och finhacka lök, morötter, ingefära och vitlök
Stek grönsakerna och kryddorna i olja tills de blir mjuka och börjar få färg
Tillsätt linserna och låt steka med någon minut
Häll i de krossade tomaterna och vattnet och låt sjuda i ca 15 min
https://thomas.lonngren.nu/vildmarksmat/daal-med-basmati-och-nybakta-naan/
Mac‘n’Cheese med rostad blomkål
12 dl macaroni (äggfri)
10 msk smör
10 msk vetemjöl
3 dl matgrädde
6 dl mjölk
1 msk senap
1 tsk vitlökspulver
1 tsk salt
1 tsk peppar
1.5 tsk chilisås, t.ex. siracha
9 dl riven cheddar ost
Blomkål
2 små huvuden blomkål
½ msk gurkmeija
½ msk röd chili pulver
1 msk chaat masala pulver
½ msk spiskummin
1 dl olja
salt
Mac’n’Cheese
1. Koka pastan i saltat vatten enligt instruktioner, se till att den inte blir överkokt. Häll bort vattnet då den är klar.
2. Smält smör i en stor kastrull. Rör i mjölet jämt i 1-2 min och sped därefter ut blandningen med lite mjölk och grädde i taget under omrörning.
3. Koka upp såsen och låt den därefter sjuda. Krydda med salt, peppar och chilisås.
4. Strö i lite riven ost i taget och rör till en jämn sås. Blanda med makaronerna.
Blomkål
1. Koka upp vatten
2. Skär blomkålen i små bitar. Använd så mycket av stjälken som möjligt och skär bara bort de hårdaste bitarna.
3. Lägg blomkålen i vattnet tillsammans med salt och gurkmeja. Koka i ca 3-4 min och häll sedan bort vattnet.
4. Värm olja i en panna. Lägg i blomkålen och rosta tills den blir lite brun.
5. Krydda blomkålen, se till att de är jämnt blandade. Salta enligt smak och stek ytterligare 3-4 min. Klart!
https://thecozycook.com/stovetop-mac-and-cheese/
Melanzane
1,5 kg aubergine
6 msk olja
4 vitlöksklkyftor
valkosipulinkynttä hienonnettuna
1,6 kg skalade inlagda tomater
ca 2 dl vatten
2 msk vitvinsvinäger
2 msk tomatpuré
1 msk socker
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 dl riven Grana Padano-ost
2 dl färsk basilika
4 påsar (a 200g) Mozzarella
1. Skär auberginen i ca 2x2 stora bitar, gärna utan skal. Hacka vitlöken fint.
2. Stek tofu bitarna i olja i en kastrull så att de blir lite bruna, ca 15 min. Lägg därefter till vitlöken och fräs lite.
3. Häll i tomaterna, tomatpurén, vinägern, samt kryddorna. Skölj ur tomat förpackningarna med en skvätt vatten och häll med det. Mosa tomaterna lite i kastrullen
4. Låt sjuda ca 10 min under lite omrörning. Blanda sedan i den rivna osten och oreganon.
5. Skiva mozzarellaosten och lägg skivorna på toppen. Täck med lock en stund och låt den smälta.
https://www.k-ruoka.fi/reseptit/pannumelanzane
Apelsinsås
1 kg Muu vegestrimlor med honungssmak, kan ersättas med annan protein t.ex. sojastrimlor
800-1000 g pasta
2 lökar
4 klyftor vitlök
2 apelsiner
2 msk olivolja
8 dl havregrädde
3 msk dragon
½ tsk peppar
salt
1. Koka pastan enligt instruktionerna.
2. Skala och hacka löken och vitlöken fint. Tvätta apelsinen, riv dess skal och pressa dess saft.
3. Värm olivoljan och stek löken i ca 10 min. Blanda i apelsinskalet och gurkmeja.
4. Blanda i vegestrimlorna och stek dem så att de blir lite krispiga
5. Häll i apelsinsaft och havregrädde. Krydda med dragon, peppar och salt. Låt puttra en liten stund och servera sedan med pasta.
https://www.k-ruoka.fi/reseptit/hunajainen-vegepasta
Risgrynsgröt eller mannagrynsgröt
Mjölk (kan ersättas med vegansk motsvarighet)
Mannagryn eller ris
Kolla mängder och instruktioner på gryn-förpackningen. Servera med fruktsoppa.
Tortillas
Räkna med 3 tortillabröd per person.
Vegetariska förslag på tortillafyllning:
Färska grönsaker (gurka, tomat, paprika, sallat)
Stekta grönsaker (lök, zucchini, paprika, vitkål)
Frysgrönsaker (majs)
Svarta bönor/andra bönor
Halloumiost
Salsa
Ostsås
Guacamole
Crème fraîche
Tillred fyllningen. Värm tortillabröden och servera som buffét.
Paj med broccoli och feta
Pajdeg:
1,6 l vetemjöl (en del av vetemjölet kan ersättas med andra mjölsorter eller havregryn)
500 g margarin
ca 1 dl kallt vatten
Fyllning:
1 purjolök
400 g fetaost
1 kg broccoli (t.ex. fryst)
Äggstanning:
8 ägg
3 dl mjölk
5 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
Hacka ihop mjöl och markarin till en smulig deg, tillsätt vattnet och arbeta ihop degen. Dela den i två delar och tryck ut delarna på var sin bakplåt. Ställ åt sidan (gärna kallt) medan du förbereder fyllningen.
Sätt ugnen på 200 grader.
Tvätta och hacka purjolöken och fetaosten. Dela broccolinm i buketter (ifall den inte redan är i buketter). Koka broccolin (om du har fryst broccoli behöver du bara koka den en kort stund (1 minut); med färsk broccoli behöver den koka lite längre (3-5 minuter).
Förgrädda pajskalen i ungen i ca 10 minuter.
Sprid ut fyllningen över pajskalen.
Rör ihop äggstanningen och häll den över pajerna.
Grädda pajerna i ugnen i 30-40 minuter/paj."
Koskenlaskija gryta med tomat, paprika och linser . 4 personer
ca. 1 l vatten
3 knappar grönsaksbuljong
3 gullök
6 vitlöksklyftor
3 morötter
1 paprika
3 chili (mild)
1,5 pkt röda linser (ca 300 g)
1 brk (400g) tomatkross
ca 1/2 burk soltorkade tomater
½ - 1 Paket stark laktosfri koskenlaskija
Koka vattnet och tillsätt buljongen.
Skär lök och morot smått, stek I turor och i riklig mängd smör. Häll morot och gullöken i vattnet och låt koka tills moroten är halv mjuk,tillsätt linserna samt hakade vitlöken. Låt putra I 10 min - 20min (svansen på linser skall synas).
Medan linserna kokar, stek den hakade paprikan och chilin I rikligt med smör. Lägg dem samt tomatkrossen och soltorkade tomaten I kastrullen. Låt putra några minuter. Man tycker att grytan är för grov i konsistensen koka den längre
Ta kastrullen från elden och tillsätt Koskenlaskija osten låt osten bli ett med grytan. Njut varm gärna med ett gott bröd
Tillredens bäst utomhus på öppeneld i samråd med goda vänner
UteGruppens okända matundersökningar under 2st UTEVinter kurser
Tomatsoppa
2-3 gula lökar
3 msk olja
2 kg krossade tomater och/eller passerad tomat
2-3 dl vatten
4 grönsaksbuljongtärningar
1/2 liter matlagningsgrädde (vegansk vid behov)
salt och peppar
Serveras med grynost, krutonger, och/eller frön
Hacka löken och fräs den i oljan i en tjockbottnad kastrull
Tillsätt tomaten, vattnet och buljongtärningarna och låt koka ca 10 minuter
Tillsätt matlagningsgrädden och salt och peppar enligt smak. Koka upp soppan.
Servera
För vegansk/mjölkfri variant; byt ut matlagningsgrädden och eventuell grynost mot veganska motsvarigheter.
OBS! Buljongtärningar kan ofta innehålla allergener, som gluten, nötter etc. Kom ihåg att kolla innehållsförteckningen!
Pasta med vegetarisk bolognese
1 kg valfri pasta
2-3 gula lökar
5 vitlöksklyftor
3 msk olja
400 g riven eller finhackad morot
1,5 kg krossade tomater
ca 1 kg svarta bönor
salt, peppar, torkade örter (t.ex. Basilika, timjan…)
Till servering: riven ost
Koka pastan enligt instruktionerna
Hacka löken, vitlöken och moroten. Fräs löken och vitlöken, tillsätt moroten och fräs ytterligare en stund.
Häll på den krossade tomaten. Låt puttra ca 15 minuter.
Häll i de sköljda svarta bönorna.
Krydda
Servera pasta, sås och riven ost
Gör glutenfri med att välja glutenfri pasta
För vegansk/mjölkproteinfri - välj vegansk ost till servering
Vegetarisk makaronilåda
12,5 dl okokta makaroner
1-2 purjolökar
4 dl hackade soltorkade tomater i olja
5 dl riven ost, t.ex mozzarella
1,5 dl riven parmesanost eller liknande
7 ägg
12,5 dl mjölk
salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Skala, skölj och hacka lök.
Hacka de soltorkade tomaterna.
Ta fram en liten ugnsform.
Koka makaronerna enligt paketet, ex. Barillas makaroner ska koka i 8 minuter.
Vispa under tiden samman äggstanningen i en skål (vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar).
Häll av makaronerna i ett durkslag när de kokat klart.
Häll upp dem i formen.
Blanda i hackad lök, riven ost och soltorkade tomater.
Häll på äggstanningen.
Strö över riven parmesan om du vill ha det.
Grädda makaronilådan i ugnen i ca 30 minuter tills den fått färg och äggstanningen stelnat.
Ta ut och servera makaronilådan. Gott till är grönsallad samt tomatsallad. Ketchup gillar en del också till.
Kan göras glutenfri vid behov.
Henrik Mattsson https://receptfavoriter.se/recept/vegetarisk-makaronilada.html
Pastasallad med soltorkad tomat
1 kg pastaskruvar (välj glutenfri vid behov)
ev. olivolja
1 rödlök
500 g frysmajs
2 gurkor
3 röda paprikor
3 äpplen
3 burkar (a 200g) soltorkade tomater
500 g fetaost (välj laktorsfri vid behov)
Bröd till serveringen
1. Koka pastan enligt anvisningarna; sila av vattnet, skölj pastan med kallt vatten.
2. Tillsätt några matskedar olja (olivolja, eller olja från de soltorkade tomaterna)
3. Hacka de övriga ingredienserna i lämpliga bitar och blanda med pastan.
Gör glutenfri genom att välja glutenfri pasta
Butter tofu
600 g tofu (glutenfri)
2 msk rybsolja
6 msk smör (laktosfritt)
2 lökar
6 klyftor vitlök
2 msk riven ingefära (ca 4 cm stor bit)
4 tsk garam masala
2 tsk spiskummin
2 tsk gurkmeja
2 tsk paprikapulver
2 tsk chilipulver
1 kg passerade tomater
6 msk tomat puré
2 tsk salt
1 tsk socker
500 ml kokosgrädde
Servera med cashewnötter och ris
1. Pressa och torka tofun med hushållspapper eller en kökshandduk. Skär tofun i bitar och stek dem i oljan så att de blir lite krispiga. Ställ den sedan åt sidan.
2. Skala och hacka löken och vitlöken fint. Smält smöret i en panna och stek löken i det. Tillsätt sedan den rivna ingefäran och de andra kryddorna och stek allting en stund.
3. Tillsätt de passerade tomaterna, tomatpurén, salt och socker. Koka upp och tillsätt sedan tofubitarna, låt sjuda i 15-20 min.
4. Tillsätt till sist kokosgrädden
5. Strö över cashewnötter och servera med ris.
k-ruoka.fi
Feel good soppa
För 10 pers.
1 dl olja
200 g lök
1 kg morot
700 g mospotatis
1 l vatten
200 g stark koskenlaskija ost
2,5 dl matgrädde
1 tsk salt
Lite vit peppar
Fräs löken i olja, tillsätt morot, potatis och vatten. Låt koka tills de är mjuka. Tillsätt osten som skivad så smälter den snabbare och salt och peppar. När osten smält puré ar du soppan med en bamix. Tillsätt matgrädden och hetta upp.
Servera gärna med tex. Grynost för mera protein och batong från ugnen gör soppan lyxigare.
Sylva/Korsfararflickorna
Nachoplåt
2 paket / 500 g Härkis
2 påsar tacokrydda
400 g nachos
2 burkar salsa
2 burkar ostsås
300 g riven ost
2 burkar svarta bönor
2 burkar crème fraiche
2 burkar guacamole
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Stek härkis med lite vatten och tacokrydda
3. Bred ut nachos, salsa, härkis-bönblandning och ost i en plåt
(receptet är för två plåtar, så antingen det eller en djupare ugnsform)
4. Sätt in i ugnen och låt vara en lämplig stund
5. Servera med guacamole och crème fraiche
Sjöscoutkåren Stormfågelns recept
Lägg till recept
Instruktioner för att lägga till recept.
”*” anger obligatoriska fält
Bild: Lotta Tuominen