Earth Hour

WWF:s Earth Hour ordnas varje år den sista lördagen i mars. Utöver själva Earth Hour-kvällen kan temat uppmärksammas även i veckoverksamheten.

Earth Hour är ett evenemang som ordnas av WWF globalt. Vem som helst kan delta i Earth Hour. Evenemanget är ett initiativ som innebär att alla lampor släcks under en timme för att göra ett ställningstagande för klimatet och naturen. I och med denna symboliska gest kan var och en visa sin oro för miljöns tillstånd och klimatkrisen. Earth Hour är inte ett jippo för att spara på elektricitet eller energi. Earth hour firas årligen den sista lördagen i mars (utom om det är påsk; då firas earth hour lördagen innan) kl. 20.30-21.30. Läs mer om evenemanget på wwf.se.

På Earth Hour kan man till exempel avge ett löfte till planeten. Löftet kan beröra vilket område i livet som helst eller vilken vardagshandling som helst, t.ex. att äta mer växtbaserat hemma och på utfärder, att föredra cykling och promenad, att bekanta sig med en hållbar livsstil eller att sprida kunskap till sina vänner. Bekanta er tillsammans med er grupp med olika välgärningar för miljön. Kan ni komma på flera goda gärningar som passar er grupp?

Vad är ert löfte för planeten? Löftet kan avges på WWF:s sidor, både på svenska: Dela för planeten och på finska: tee lupaus planeetalle.

Hållbar scoutkår-certifikatet uppmuntrar kårerna att göra mer hållbara val i sin verksamhet. Certifikatets innehåll passar bra ihop med löften som görs för naturen och miljön. Skulle ert löfte kunna vara att uppmuntra kåren att ta Hållbar scoutkår-certifikatet i bruk eller fortsätta utveckla kårens hållbarhet ifall ni redan har det ibruk?

WWF i Finland har publicerat tips på Earth Hour-tips för scouter. Tipsen kan användas i gruppernas verksamhet. Du hittar tipsen för scouter här (på finska). En liknande sida finns på svenska för tips och inspiration.

Fler tips och aktiviteter på svenska som PDF:
Earth hour för en hållbar utveckling för yngre elever
Earth hour för en hållbar utveckling för äldre elever.

På Scoutprogrammet finns också tips för Earth Hour för åldersgrupperna. Tipsen passar både för distansträffar och live-verksamhet.

WWF Finland har också samlat övriga tips för Earth Hour på finska, dem hittar du här.

Bild: WWF Sverige