Scoutprogrammet-appen Kompassen

Kompassen är en mobilapplikation som används av scouter för att följa med vilka av scoutprogrammets aktiviteter de har gjort och hur de framskrider på sin scoutstig.

I Kompassen kan scouten kryssa i vilken aktivitet hen har gjort. Märkningen skickas till scoutens gruppledare som godkänner markeringen. Aktiviteter kan märkas också som påbörjade och som favorit-aktiviteter.  Gruppledaren kan också själv lägga till aktiviteter åt alla scouter i gruppen eller åt en del av gruppens medlemmar, så Kompassen fungerar också i grupper där inte alla gruppmedlemmarna har en mobiltelefon.

Kompassen är en så kallad PWA-applikation (Progressive Web App), som fungerar i webbläsare men som har app-liknande egenskaper. Man kan till exempel ha kompassen som ikon på telefonens startsida.

Du kan bekanta dig med kompassen på adressen kompassi.partio.fi.

För att få tillgång till kompassens funktioner bör man logga in med ScoutID på inloggningssidan som man hittar uppe i högra hörnet.

Se presentation från kvällste om kompassen 11.1.2022 kl.20! 

GÅ TILL KOMPASSEN

Kompassen-instruktioner

Kompassen togs i bruk i april 2021 och vid årsskiftet 2021-22 ersatt Kompassen det uppföljningsverktyg i Kuksa som hittills använts för att anteckna scouternas gjorda aktiviteter.

Det här behöver göras i Kuksa innan Kompassen tas i bruk i gruppen:

  • Användningen av Kompassen baserar sig på den information om gruppen som finns i medlemsregistret Kuksa. Det är alltså viktigt att kolla att gruppen finns i Kuksa; att rätt personer har uppdraget som gruppens ledare, och att alla gruppens medlemmar finns med i gruppen i Kuksa.
  • För att scouten själv ska kunna kryssa i aktiviteter och följa med vilka aktiviteter hen gjort behöver hen logga in i appen med sitt ScoutID. För att få ett ScoutID krävs att scouten har en e-postadress i Kuksa. Ifall scouten inte har en egen e-postadress så kan ScoutID skapas med en e-postadress till vårdnadshavaren ifall denne har flera. En e-postadress kan inte finnas i flera olika personprofiler i Kuksa, så e-postadressen kan inte vara samma som vårdnadshavaren själv har antecknad i Kuksa.
  • I scoutens information i Kuksa bör alternativet ”Uppgifter gällande personens medlemskap i åldersgrupper får förmedlas från Kuksa via gränssnittet” vara valt.

Arbetet med att utveckla Kompassen fortsätter och fler egenskaper är på kommande i appen. Respons om Kompassen, utvecklingsförslag och anmälan om problem kans skickas till adressen kompassi@partio.fi.

Efter övergångsperioden försvinner funktionen i Kuksa som tidigare använts för att anteckna gjorda aktiviteter.