Välkommen till FiSSc receptbank för scoutevenemang!
Tryck här för att lägga till recept.
Potatissallad på grekiskt vis
10 pers
Ingredienser:
2 brk (à ca 400g) fetaost i olja o kryddor
1,5 kg potais
paprikapulver, salt
2 (röd)lökar
6-7 tomater
1 stor gurka
2 röda paprikor
0,5 dl kryddolja från fetaosten
3 msk rödvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
svartpeppar
2 brk svarta kärnfria oliver
färsk persilja
Tvätta potatisen väl, klyfta med skalen på. Bred ut klyftorna på två ugnsplåtar, pensla lätt med oljan från fetaosten och krydda med papripapulver och salt. Stek i ugnen, 225 grader, ca 30 min/plåt.
Skala och skiva löken i ringar. Klyfta tomater, halvera gurkan och skiva. Skär paprikan i strimlor. Blnda grönsakerna.
Blanda ihop en dressing av fetaostens olja, vinäger, kryddor och krossade vitlöksklyftor Häll dressingen över grönskarna och blanda om.
Varva de varma potatislyftorna med oliver och grönsaker på ett fat/i en skål. Fetaosten läggs överst. Garnera med persilja.
Vegetarisk Paella
Ingredienser (15 pers.):
2 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
2 msk olivolja
1 msk curry, 1 tsk gurkmeja, 1 tsk svartpeppar
5 dl långkornigt ris (avorio, basmati el dyl)
12 dl buljong
1 squash
250 g färska champinjoner
1 msk olja
100 färska sockerärter
250 djupfrysta gröna ärter
svarta oliver, kärnfria
färsk basilika.
Skala och hacka lök + vitlök. Skär paprikorna i bitar. Fräs detta i olja i stor gryta. Tillsätt kryddor & ris och rör om. Häll på buljong, småkoka under lock i 20 min. Rör om ibland. Tillsätt under de sista minuterna putsade sockerärter + gröna ärter.
Putsa champinjoner, halvera. Skär squashen i bitar. Fräs champinjoner och squash i lite olja. Blanda ner i den färdiga paellan. Garnera med oliver och basilika
Grön festmat, Anna-Lisa Stenudd
Halloumisås med ris
55 pers
4,400g laktosfri halloumi (ca. 17x250g)
11 gula paprikor (ca. 2kg)
1100 g minitomater
33 morötter (ca. 2kg)
11 burkar tomatkross
10 klyftor vitlök
1000 g turkisk yoghurt
12 dl kokosgrädde
10 dl matgrädde
11 dl vatten
Salt, paprikakrydda, gurkmeja
2800g ris
1. Skär upp paprika, vitlök, morot och minitomaterna.
2. Skär halloumin i kuber och stek till de är gyllenefärgade.
3. Stek grönsakerna tills de är mjuka. Lönar sig att steka moroten en stund innan man slänger i resten.
4. Sätt halloumin och grönsakerna i en kastrull. Tillsätt vatten, tomatkross och kokosgrädde och kryddorna. Låt sjuda under tiden riset kokar.
5. Koka upp ris. Lägg till turkisk yoghurt i såsen just innan riset är färdigt.
6. Servera.
is.fi
Gul sojasås med pasta
70 pers
1700g soijastrimlor
2000g strimlade grönsaker (från frysen)
50 dl makaroner (ca. 2700g)
80 dl vatten
7dl juustonmakuinen kauravalmiste
14 dl kaurakerma
10-15st motsvarande tärningar hönsbuljongssubstitut
Curry, salt o. krossad svartpeppar efter behag
1. Koka upp soijastrimlorna i grönsaksbuljong och kläm sedan vätskan ur dem. Stek soijastrimlorna i en stekpanna.
2. Koka upp grönsakerna i en kastrull.
3. Tillsätt makaronerna, buljongtärningen, curry, och den skivade koskenlaskija osten.
4. När pastan är nästan färdig tillsätt soijastrimlorna, matgrädden och krydda.
5. Servera nästan genast eftersom pastan drar i sig vätska hela tiden och blir “överkokt”.
Korsfararflickorna
Lägg till recept
Instruktioner för att lägga till recept.
”*” anger obligatoriska fält
Bild: Lotta Tuominen