Jag berättar stolt om min hobby för personer som inte är scouter.

Allra först lönar det sig att tänka på att ni verkligen har anledning att vara stolta för allt det ni gör i scouterna! Det är tillåtet att vara stolt.

Berätta åt dina kompisar! Ta scoutbilder och dela de i sociala medier med haschtaggen #partioscout #fissc. Vi kan visa för alla hur kul det är att vara scout!

Känslan av stolthet föds då man gör häftiga och roliga saker i en bra grupp. Nyckeln är alltså en bra verksamhet och en bra gemenskap. Gemensamma, stora projekt, häftiga läger, utlandsresor, nationella evenemang, använd er av de möjligheter som ges!

När gjorde ni senast ett coolt projekt tillsammans?

Få saker binder samman en grupp så bra som att anta en snudd på för stor utmaning tillsammans. Skulle det vara intressant att åka till ett scouthem eller på ett internationellt läger?

  • Rikta blickarna mot kårens roverscouter. Har de gjort sitt utlandsprojekt?
  • Man måste inte alltid åka utomlands. Ett gemensamt projekt kan se ut nästan hur som helst. En ny båt? Renovera kårlokalen? Det första egna lägret på många år? Sticka sockor för välgörenhet?  Vad som helst!

Det är sant att om resurserna eller händerna inte räcker till så är det svårt att göra mycket annat än veckoverksamhet.

Det är också viktigt att fundera på hur kårens verksamhet syns ut utåt. Ger er marknadsföring bilden av att verksamheten är rolig? Ler människorna på era Facebook- eller Instagrambilder?

Sammanhållningen bland kårens ledare skapar också stolthet och bra fiilis.

En god samhörighet skapas genom flera saker, man behöver oftast inte göra något i världsklass. Det finns ingen genväg, samhörighet föds genom att man gör saker tillsammans. Man har nytta av, kan och ska fästa uppmärksamhet vid att skapa samhörighet. Som ledare kan du speciellt tänka på att:

  • Se till att saker görs med god anda. Det är lika lätt (eller svårt) att skapa och upprätthålla en framåtsträvande, uppbyggande och uppmuntrade atmosfär som att skapa hopplöshet och bedrövelse. Det är viktigt att beakta detta. En enda människa kan förbättra stämningen i en grupp. Och kom ihåg att be om hjälp om ni drabbats av hopplöshet!
  • Försök se till att det inte uppstår för starka klickbildningar bland ledarna. Det är klart att människor helst jobbar i grupper med sina egna bästa vänner, men för tighta människoklickar börjar så småningom skiljas från varandra och skapa olika verksamhetskulturer i samma förening. Det här kan leda till motsättningar och konflikter. Gör saker tillsammans och kom ihåg att blanda gruppen emellanåt.
  • Se till att alla får info som berör dem och att alla bjuds med på gemensamma aktiviteter.
  • Se till att allas uppdrag är lagom stort. Om man inte orkar är det svårt att ha kul. Ta i bruk handslag!