En hobby för barn

Scouting är en rolig, mångsidig och nyttig hobby för barn. Scouting är små och stora äventyr som du upplever tillsammans med dina vänner. Verksamheten sker både ute och inne. I scouterna får du till exempel pyssla, spela, tillreda mat, göra utflykter i naturen, delta i läger, vandra och segla. Gemenskapen där ingen blir lämnad utanför och tankesättet “learning by doing” genomsyrar hela verksamheten. Det finns en plats för alla, du är välkommen som du är – också som vuxen. Scouting stöder barnets fostran och uppmuntrar till att utvecklas både som individ och som en del av gruppen.  I scouterna lär man sig vardags- och medborgarfärdigheter, problemlösning och ledarskap.

I scouterna får barn

  • leka, uppleva äventyr och ha roligt tillsammans
  • många nya vänner
  • lägerminnen som varar livet ut och möjlighet att överträffa sig själv
  • internationella erfarenheter
  • påverka och göra själv

Scoutverksamheten är världsomfattande och öppen för alla, oberoende av språk, kultur och religion. Scouting månar om ansvarstagande, omsorg om såväl miljö som andra människor samt ledarskapsfärdigheter. Scouting består i grunden av veckoverksamhet, utfärder och läger som ordnas av frivilliga i de lokala scoutkårerna. Totalt finns det ca 750 scoutkårer av varierande storlek runtomkring Finland. Hitta en scoutkår nära dig med hjälp av kårsökningen och kom med! Du kan också ta kontakt med någon av de anställda på Finlands Svenska Scouter som gärna hjälper dig med information om scouting och ger uppgifter om var närmaste kår finns.

 

Så här kommer du med i scouterna

  1. Hitta scoutkåren närmast dig genom kårsökningen.
  2.  Bekanta dig med deras verksamhet på hemsidan eller ta direkt kontakt med kåren.
  3. Fyll i medlemsansökan.
  4. Kårentar kontakt med dig, och ni kommer överens om när du kan börja.

Mångsidig och lärorik fritidsaktivitet för barn

När du går med i scouterna, är du med i en lokal scoutkår. Scouting ser olika ut i olika kårer. Till exempel, i vissa kårer är verksamheten starkt inriktad på segling, medan andra fokuserar mer på vildmarksaktiviteter. Kårer i stadskärnor kan betona sin verksamhet på ett annat sätt än kårer i glesbygd.

All verksamhet inom scouterna bygger på scoutprogrammet, som består av en mängd olika aktiviteter anpassade för olika åldrar. Du kan börja med scouting oavsett hur gammal du är. Varje barn och ungdom deltar i en grupp med jämnåriga. Grupperna genomför aktiviteter som är lämpliga för deras åldersgrupp.

Barnens scoutgrupper leds vanligtvis av en eller två utbildade scoutledare. Vid de veckovisa träffarna leker barnen, pysslar och lär sig nya färdigheter. Ibland deltar de också i större lokala scoutevenemang.

I vår handbok för vårdnadshavare till en scout kan du läsa mera om scouting och matnyttiga tips för att göra scoutingen till hela familjens favorithobby i familjen. 

På årets sommarläger var programmet roligt. Jag har lärt mig att tälja och sätta upp ett tält. Scoutmötena är roliga eftersom man är med kompisar och lär sig nya saker.

Lilja, 9 år

Scouting är en billig hobby

Medlemsavgiften för scouting är cirka 100 euro per år. Förutom den nationella organisationsavgiften påverkar även scoutkårens egen årsavgift, medlemsavgiftens storlek. Om flera barn i familjen är med i scouterna får ni rabatt på medlemsavgiften.

Utöver medlemsavgiften betalar du i scouterna deltagaravgifter för utflykter, läger och andra evenemang. Priset varierar beroende på evenemangets storlek. Priset meddelas alltid tydligt i samband med anmälan till evenemanget. Du bestämmer själv om du vill delta i utflykter och läger.

Om du behöver stöd för medlemsavgiften kan du ansöka om befrielse från avgiften. För större läger kan du dessutom ansöka om lägerstipendium. Vi vill inte att någon ska behöva sluta med scouting för att det skulle kännas för dyrt.

Scouting har en positiv inverkan på utvecklingen

Scoutverksamhet stödjer barnets utveckling och uppmuntrar dem att växa både som individer och som en del av en grupp. Barnet lär sig att ta hänsyn till miljön och andra människor, utvecklar olika färdigheter, problemlösningsförmåga och ansvarstagande.

Effekten av scoututbildningen på ungdomars utveckling har undersökts i Finland 2019–2020. Enligt undersökningen utmärker sig scouter särskilt i engagemang, gemenskap, social intelligens samt i att hjälpa och stötta andra. Bland färdigheterna framhävs organisatoriska och ledarskapsförmågor samt första hjälpen-kunskaper och miljömedvetenhet.

Sidobild: Kris Loimaala

Artikelbild: Filip Eller