Scoutfostran

Scoutfostran är allt det som scouterna i de olika åldersgrupperna, dvs barn och unga i åldern 7-25, håller på med, hur de förverkligar programmet och varför de gör det de gör i scoutingen. Scoutfostran omfattar målen för fostran, scoutmetoden och scoutprogrammet.

Scoutingens mål

Scouting är en fostrande verksamhet, vars målsättning är att stöda barn och unga i deras utveckling, genom att ta i beaktande deras individuella egenskaper. Målet är att fostra en lokalt, nationellt och internationellt aktiv, ansvarstagande och självständig samhällsmedlem ett sunt förhållningssätt och balanserad livsstil. Målet är ungefär likadant runtom i världen, och kommer att förbli oförändrad.

De allmänna målen för fostran

De allmänna målen för fostran beskriver målen på ett allmänt plan. De beskriver på samma gång för utomstående och för scouterna själva scoutingens syfte som medfostrare. Scoutingen är en mångsidig fritidsverksamhet som avser att stöda individens utveckling med hänsyn till den mänskliga utvecklingens olika skeden och individuella särdrag. En individ som fått ta del av scoutfostran fungerar aktivt och på ett ansvarskännande sätt i förhållande till sig själv, andra människor, samhället och miljön. Scouter tillägnar sig färdigheter, kunskaper, attityder och värderingar som hjälper dem att leva ett rikt och fullvärdigt liv.

En scout utvecklar sig själv som människa och söker sanningen i tillvaron. Hen accepterar att det finns något som är större än människan. En scout utforskar sin andlighet och lever i enlighet med den. En scout utvecklar sin identitet i förhållande till en tro eller annan åskådning. En scout strävar efter ett aktivt och balanserat liv och följer sunda levnadsvanor. Hen accepterar sig själv och sina egenskaper och kan sätta gränser för sig själv. En scout identifierar sitt eget kunnande, använder sin kreativitet och vågar kasta sig in i nya och annorlunda situationer. En scout vill lära sig nytt och hitta lösningar på problem hen möter. Hen kan ge och ta emot respons samt använda sig av respons som hen fått.
En scout respekterar andra människor och kan ta dem i beaktande. En scout kan identifiera och uttrycka sina känslor och åsikter på ett sätt som passar situationen. En scout förstår att det finns många olika slags människor. Hen identifierar sina egna förutfattade meningar och är beredd att omvärdera dem. Hen hjälper andra, även om det inte gynnar hen själv. En scout är en pålitlig vän som genom sitt agerande motverkar mobbning. En scout är ärlig och står vid sitt ord. En scout kan ha olika roller i en grupp och fungera både som gruppledare och gruppmedlem.
En scout arbetar för fred och för gemensamma frågor. Hen vill utveckla sin levnads- och verksamhetsmiljö. En scout lägger märke till brister och orättvisor och ingriper för att rätta till dem. Hen sätter sig in i samhälleliga frågor, påverkar och deltar i beslutsfattande samt främjar demokrati. En scout är förtrogen med sin egen kultur, är intresserad av andra kulturer och respekterar andras övertygelser. En scout förstår att hen är en del av mänskligheten och känner ett globalt ansvar för en bättre framtid. Hen kan fungera som en konstruktiv medlem i en gemenskap både fysiskt och digitalt. En scout verkar enligt principerna för en hållbar utveckling.
En scout upplever naturen som betydelsefull och vill värna om den. Hen respekterar naturen på grund av dess egenvärde samt förstår mångfaldens betydelse för människans välbefinnande och livet på jorden. En scout arbetar aktivt för att bevara och återuppliva en livskraftig och god levnadsmiljö också för kommande generationer. Hen bygger levnadsvanor som är i harmoni med jordklotets bärförmåga. En scout kan röra sig och fungera i olika miljöer och ta hänsyn till naturens känsliga balans.

 

Scoutmetoden

Scoutmetoden är svaret på frågan hur scoutingens mål kan nås. Den beskriver det som barn och unga gör inom scoutingen och som hjälper dem att växa och utvecklas enligt målen för fostran. 

Scoutmetoden omfattar också det som gör scoutingen till en attraktiv hobby. Det är viktigt att alla delar av scoutmetoden används regelbundet i verksamheten för barn och unga eftersom scoutmetoden inte fungerar om något av delområdena inte genomförs. Scoutmetodens delområden kan inte rangordnas eftersom det är frågan om en helhet som påverkas oberoende av vilken del som saknas. Scoutmetoden är ett verktyg för ledaren när hen planerar och utvärderar verksamheten.

 

Scoutmetodens delar:

Scoutlöftet, valspråket och scoutidealen beskriver scoutingens värderingar. En scout strävar efter att handla enligt dessa värderingar.
Scoutingens symbolik består av en helhet metoder och symboler som kollektivt upplevs som värdefulla. Symboliken stöder utvecklingen av scoutens, gruppens och gemenskapens identitet.
Engagerande och lagom utmanande verksamhet hjälper var och en att växa och utvecklas på sin egen scoutstig. I scoutingen lär man sig enskilt och tillsammans kunskaper för livet.
I scoutingen sker verksamheten i kamratgrupper där beslut fattas och ansvar bärs tillsammans. Den egna gruppen är en trygg plats för att öva ledarskap och samverkan.
I scoutingen lär man sig genom att uppleva och göra tillsammans. Att planera på förhand och reflektera i efterhand stöder inlärningen.
Scoutingen är de ungas rörelse, som stöds av vuxna. Den vuxna stöder barnets eller den ungas individuella uppväxt, delaktighet och påverkningsmöjligheter genom att lyssna och hjälpa.
I scouterna lär sig barn och unga att ta ansvar för sig själva och andra. En scout arbetar för en bättre värld, är en aktiv medborgare och arbetar tillsammans med andra för det gemensamma bästa.
I scoutingen är naturen den centrala uppväxtmiljön. Verksamhet i naturen formar det personliga förhållandet till den.

I scoutingen är man med om små och stora upplevelser och äventyr i olika miljöer. Scoutingen erbjuder möjligheten att ha roligt tillsammans.

Scoutprogrammet

Man skulle i princip kunna arrangera scoutverksamhet enbart på basis av scoutingens mål, scoutmetoden och värdegrunden. Verksamheten i kåren underlättas ändå genom programmet som konkretiserar såväl scoutingens mål som scoutmetoden. Scoutprogrammet hjälper kårerna med att bygga upp den praktiska verksamheten: Vilka åldersgrupper fungerar tillsammans? Vad gör man inom scoutingen? Kårens främsta uppgift är att genomföra scoutprogrammet, alltså att ordna verksamhet för scouterna i de olika åldergrupperna. Detta kan kåren också gärna göra till exempel i samarbete med andra kårer. Scoutprogrammet åskådliggör scoutmetoden och ger kårerna en modell för hur man fullföljer scoutmetoden. Den del som består av verksamhet med stigande svårighetsgrad genomförs inom ramen för programmets aktiviteter genom att aktiviteterna för varje åldersgrupp är skräddarsydda för just denna åldersgrupp. Vissa aktiviteter är obligatoriska. Dessa aktiviteter upptar många och viktiga delar av målen för fostran inom varje specifik åldersgrupp.

Bild: Lisette Bäckman

Aseta painikkeen teksti