Scoutveckan

Scoutveckan firas på våren under veckan för Sankt Göransdagen, scouternas skyddshelgon. Sankt Göransdagen infaller den 23 april varje år. 

Under scoutveckan bär scouterna scoutdräkt eller scouthalsduk hela veckan – det här är ett sätt att stolt visa upp sin hobby i skolan eller på arbetsplatsen. Vuxna uppmuntras att öppet berätta om sin hobby och sin scoutdräkt och på så sätt agera som förebilder för yngre scouter. Scoutveckan är ofta också en tid för olika slags aktiviteter och jippon för att öka scoutingens synlighet i samhället. 

Hela Finlands Scoutkväll

Visste du att tisdagen är den populäraste mötesdagen i scouterna? Därför uppmanar vi alla scoutgrupper i hela Finland att samlas för att fira hela Finlands scoutkväll tisdagen den 23 april under Scoutveckan.  

I år är temat för hela Finlands scoutkväll utflyktsmat. Så ta med hela kåren och åk ut till er närskog eller park för att laga god utflyktsmat tillsammans med era scouter, vänner och familj! Syftet är att tillsammans öva på att laga god utflyktsmat och umgås ute i naturen för att fira scoutingen.  

Temat för hela scoutveckan är naturen och scouternas förhållande till naturen. Genom att kårerna tar sig ut till den närliggande skogen eller parken för att laga mat kan vi också lyfta upp det här temat. 

Årets tema: Utfärdsmat

Bjud in intresserade och kårens medlemmar till en paus i vardagen för att laga och äta god utfärdsmat. I materialbanken finns idéer för utfärdsmat som ni lätt kan använda för er träff!

I Scoutposten 4/2023 finns en fin artikel om utfärdsmat som också kan vara som hjälp! Läs artikeln här.

Vad ska kåren göra?

  • Meddela om kvällen och dess tidtabell till hela kåren  
  • Bjuda in vänner, familj och andra bekanta att delta i evenemanget 
  • Anmäl er scoutkväll till sökmotorn för scoutträffar (Öppna anmälningsformuläret, på finska).
  • Välj en lämplig måltid från idélistan.
  • Samla materialet ni behöver

Synlighet

Under hela Finlands scoutkväll vill FiSSc aktivt lyfta fram de möten och jippon som kårerna ordnar på våra sociala medier. Tagga därför gärna FiSSc i era inlägg!  

Om er kår ordnar något större evenemang dit utomstående bjuds in under Scoutveckan så får ni gärna på förhand vara i kontakt med och informera styrelsemedlem Didrik Lundsten om saken (didrik.lundsten@scout.fi).

Andra programtips för scoutkvällen

Den stora lekkvällen

Capture the flag, nata, stafettlekar – finns det något roligare än att leka tillsammans med hela kåren? Fråga era scouter vilka lekar det tycker mest om och arrangera en röstning där ni tillsammans besluter scoutkvällens lekar. Alternativt kan ni låta varje åldersgrupp välja en egen lek som de ansvara för under kvällen.

Spel och något att äta

Popcorn på trangia, plättar eller grillkorv – doften av något ätbart är ett ypperligt sätt att locka grannar till er scoutkväll. Leta fram era roligaste spel så som mölkky, stångtennis, stora Jenga klossar eller andra klassiska utespel. Eller varför inte arrangera olympiad: kottgolf, stövelkastning, säckhoppning, prickskytte med vattenpistoler. Stämpla deltagarnas olympiadpass efter varje gren och njut till slut av något gott att äta.     

Sånger kring en lägereld

Finns det ett ställe i närheten där man kan göra upp eld? Bjud in någon som kan spela ett instrument och fira kvällen med era favoritlåtar. Kanske någon kan förbereda en liten pjäs? Du kan också bjuda in familjer och vänner till en gemensam stämningsfull sångstund.

Tävling: barn vs föräldrar

Bjud in föräldrar och testa deras scoutfärdigheter! Vargungar tycker om att utmana sina föräldrar och se om de kan göra samma knop eller montera ihop ett stormkök lika snabbt som de själva. Ni kan också testa föräldrarnas kännedom om olika sorts tält och djurspår. Kvällen kan avrundas till exempel med ett knytkalas eller ett litet pris till alla deltagare.

Annat roligt inför Scoutveckan 

Utmaning på sociala medier  

Scoutveckans utmaning på sociala mediet är att dela med sig av en plats där man kan slappna av, ta det lugnt och/eller ladda batterierna. Glöm inte att tagga @fissc och @partioscout i ditt inlägg!  

Nya scoutkläder  

I vår har Finlands scouter lanserat nya scoutkläder! Med klädernas vill man ge scouter i Finland möjligheten att stolt visa upp sin hobby och göra scoutingen mer synlig.    

Kläderna kan köpas från Scandinavian Outdoor och förhandsförsäljningen av kläderna pågår från den 12 februari till den 1 mars 2024. De produkter som beställs under den här perioden kommer med att hinna fram för användning under Scoutveckan.   

Ladda ner material för marknadsföring

Marknadsför gärna ert evenemang till exempel på sociala medier, med inbjudningskort eller på lokala anslagstavlor. Logotyp, affischmall och annat material för hela Finlands scoutkväll kan du ladda ner från scouternas materialbank. Glöm inte att även beställa scouternas rekryteringsmaterialpaket för vuxna!

Du kan också bjuda in en representant för lokala medier att följa med er på scoutkvällen. Som avslutning på kvällen, dela gärna bilder på sociala medier #partioviikko #scoutveckan #partioscout #fissc så också andra får se vad ni gjort!