Synlighet under och efter evenemanget

Ge gärna ert evenemang, era kårer och scoutverksamheten överlag synlighet genom att sprida bilder och berättelser från era evenemang. Ni kan använda kårernas egna olika kanaler, FiSSc repostar ofta kårers inlägg på SoMe.

Användningen av bilder

Kom ihåg att bilder klassas som personuppgifter och att kårerna inte får lagra och/eller publicera bilder där personer syns och går att känna igen utan att först ha fått tillstånd.

I kuksa kan alla medlemmar själva gå och kryssa i huruvida de får synas på bild eller inte, och i samband med anmälningen till ett evenemang dyker en fråga om detta alltid automatiskt upp för medlemmar.

Ifall ni inte använder Kuksa för anmälning (men använd Kuksa, det gör det enkelt att hålla sig till regler och förordningar beträffande personuppgifter), eller om ni har deltagare på evenemanget som inte är scouter och därmed inte finns i Kuksa så är det bra att sätta in en fråga på anmälningsblanketten om fotografering. Frågan kan till exempel utformas såhär:

På evenemanget tas fotografier, och lyckade fotografier lagras och används i kårernas och scoutingens information och marknadsföring (t.ex. i kårernas infokanaler, i Scoutposten, på scoutorganisationers webbplatser och i scouternas kampanjer). Fotografierna lagras i kårens bildarkiv. En bild på en person räknas som en personuppgift. 

Fotografier på mig får användas och lagras enligt ovanstående:  Ja  /  Nej