Vuxenrekrytering

Scouting är även en hobby för vuxna! Nya vuxna behövs inom scoutingen så att vi har tillräckligt många hjälpande händer att hålla verksamheten rullande.

Även en ny vuxen vill ha en hobby som är rolig

Det är lättare att komma med i gänget tillsammans med en kompis. Fråga alltid av en ny typ om hen har en kompis som också vill komma med. Om det inte finns någon sådan, bilda då en egen grupp av de nya vuxna som kommit med ungefär samtidigt. Det lönar sig att utse någon ledare från kåren som tar hand om de nya och fungera som scoutfadder. Scoutfaddern kan ringa de nya på förhand och kolla att de vet de väsentliga, kan packa med de rätta grejerna och får svar på frågor som de har.

Det är allas gemensamma ansvar att se till att den nya vuxna känner att hen hör till gruppen. Scoutfaddern kan påminna om detta då snacket börjar gå in på banor som ingen utomstående kan förstå.

Det viktigaste att tänka på då ni rekryterar vuxna

Rekrytering av vuxna blir lättare om den görs till en kontinuerlig och automatisk del av ledarnas verksamhet.

  • De vuxna är väldigt viktiga. Det finns alltid mycket att göra och ju fler hjälpande händer som finns till hands är det lättare att få saker gjorda. Tack vare de vuxna kan vi erbjuda mer verksamhet för allt fler barn och unga.
  • Människor ställer upp då vi frågar dem. Ibland måste vi fråga flera gånger.
  • Det är lättare att komma med om den tillfrågade vet vad som ska göras. Beskriv alltid uppgiften som du behöver hjälp med. Hur länge tar den? Vilka kunskaper behövs?
  • Om personen du frågade inte vill ställa upp, bli inte nedslagen. Fråga istället ”Vad skulle du vilja göra?”
  • Fråga på nytt. Och en gång till. Kanske inte under samma dag dock. Och ANTA INTE något för någon annans del, ”inte vill hen säkert ändå, jag ids inte fråga” stämmer kanske inte.

Det perfekta paketet för att välkomna en ny vuxen i er kår

Scoutskjorta med förbundshalsduk. På förbudshalsduken det nya vuxenscoutmärket i form av scoutlilja i läder.
Bild: Emma Sundstén

Vid rekryteringsevenemanget finns det tre fina broschyrer ni kan dela ut där de vuxna får en bra bild av vad scouting är och på vilka sätt de kan bidra i er kår. På det sättet får ni en bra början på hur samarbetet inom kåren kommer se ut. I brochyrerna ser också den vuxna hur en scoutstig kan se ut och vilka delar scoutingen bygger på vilket snabbare ger den vuxna en scoutidentitet.

Kom med i verksamheten

10 skäl att gå med i scouterna

Guide till scoutäventyr

Efter rekryteringen och den vuxna blir en del av er scoutkår är det viktigt att den vuxna får skapa en scoutidentitet och hittar sin plats i kåren. Om ni rekryterat flera vuxna kan det vara idé att bilda en vuxenpatrull som också har egen verksamhet där de får pröva på scouting som hobby också vid sidan av att bidra i kåren på olika sätt. FiSSc har tagit fram ett vuxen scoutprogram och ett vuxenscoutmärke som ni kan använda er av för att ge de vuxna en riktig scoutupplevelse.

Programkompass för vuxna

Guide för vuxenscout-märke

Hur gör andra?

I Kvevlax har man grundat en vuxenpatrull som träffas regelbundet för att göra scoutiga saker tillsammans. I scoutmedia kan du läsa mera om hur de vuxna trivs med scouting, i kåren och hur de tänker bidra i kårens arbete.