Det som kännetecknar en scout är framför allt scouthalsduken som bärs av alla som är scouter. Beroende på vilken grupp man hör till har man olika halsdukar. I scouterna får man olika märken beroende på vilka spår, väderstreck och etapper man gjort. Dessutom har varje åldergrupp ett eget åldersgruppsmärke.
Med symboliken i scoutmärkena förenas barnen och ungdomarna till en egen grupp, kår och till den världsomspännande scoutrörelsen. Symboliken syns starkast i bland annat scouternas dräkter och de märken som fästs på dem.
Scoutskjortan och scoutklänningen har varit i samma stil sen 1900-talets början och används framför allt vid festligare tillfällen. Utdelningen av märkena, som fästs på scoutdräkterna, är en del av kårernas regelbundna program. Genom att dela ut märken till scouterna visar man erkänsla för uppnådda mål och uppmuntran att fortsätta.
Men hur ser alla märkena egentligen ut och var finns de placerade på scoutskjortan? Varje åldersgrupp har en egen instruktion för var märkena ska placeras på scoutdräkten, dem hittar du här.
Produkterna säljs av Scandinavian Outdoor Store.
För alla scouter finns gemensamma märken som bärs oberoende av åldersgrupp. Därtill finns åldersgruppsspecifika märken. Dessa märken är gemensamma för alla åldersgrupper.
Landsbeteckning | |
Ortsnamn | |
Kårmärke (om kåren har ett sådant) | |
Förbundsmärke | |
Organisationsmärke | |
Löftesmärken (WOSM och WAGGGS) | WOSM WAGGGS
|
Symbolik
Vargungen använder kårens scouthalsduk och klär sig i vargungeskjortan, som kan vara en mörkblå collegetröja eller trikåskjorta, kårtröjan eller scoutskjortan enligt kårens eget val. Vargungens färg är solgul och djursymbolen är en vargunge.
Välkommen
När det första spåret, välkommenspåret, är avlagt får vargungen märket Vargen. De övriga 34 spåren har också egna märken som kallas spår, spårmärke eller aktivitetsmärke.
Spårmärken
Vargungarna avlägger olika aktivitetshelheter som kallar spår. För varje spår får vargungen ett märke.
Exempel på spårmärken
Placering
Vargungarnas tygmärken sys fast på höger ärm på vargungetröjan. Åldersgruppsmärket sys ganska högt upp på höger ärm i mitten. Spårmärkena sys under åldersgruppsmärket i rader på 3 spår/rad.
Åldersgruppsmärkena på höger ärm sprättas bort då man flyttas upp till nästa åldersgrupp medan åldersgruppssigillen på vänster ficka sitter kvar tills man blir ledare.
Sigillet
Det sista märket man får som vargunge är vargungesigillet som är ett litet metallmärke i form av en vargungetass. Sigillet bärs på vänstra fickan på scoutskjortan.
Symbolik
Äventyrsscouten klär sig i scoutskjortan eller -klänningen med bälte till. Äventyrsscouten bär sin scouthalsduk med ett spänne hen har gjort. Äventyrsscoutens färg är orange och djursymbolen en räv.
Åldersgruppsmärke
Äventyrsscouternas åldersgruppsmärke är ett tygmärke föreställande en kompassros, delat i fem delar. Den första delen, ett runt märke som utgör kompassens mitt, fås då scouten avlagt äventyrsscoutens välkomstskede. De övriga fyra delarna fås an efter som väderstrecken avläggs.
Specialmärken
Äventyrsscouterna avlägger också specialmärken. Minst ett specialmärke skall avläggas per väderstreck, sammanlagt finns drygt 50 märken att välja mellan.
Exempel på äventyrsscouternas specialmärken
Interkardinalmärken
I de kårer som har äventyrsscoutverksamhet i tre år avlägger äventyrsscouterna också upp till fyra interkardinalstreck. Interkardinalstreckens märken har samma form som specialmärkena, men skiljer sig åt från dessa genom den orangea kanten.
Exempel på äventyrsscouternas interkardinalmärken
Placering
Äventyrsscouternas åldersgruppsmärke, kompassrosen, sys fast på höger ärm på scoutskjortan. Interkardinalstrecken sys fast under åldersgruppsmärket, och specialmärkena sys fast under dem.
Sigillet
Det sista märket man får som äventyrsscout är äventyrsscoutsigillet som är ett litet metallmärke i form av en kompassros. Sigillet bärs på vänster ficka på scoutskjortan ovanför vargungesigillet.
Symbolik
Spejarscouten klär sig i scoutskjortan eller -klänningen, med bälte till. Spejarscouten känner man igen på den lilafärgade visselpipssnodden. Spejarscoutens färg är lila och djursymbolen en järv.
Åldersgruppsmärke
Spejarscouternas åldersgruppsmärke är ett femdelat tygmärke. Den första delen, ett runt tygmärke som utgör märkets mitt, fås då spejarscouten avlagt den första etappens kurs. De övriga delarna fås an efter som etapperna görs. Märket delas ut då fyren är gjord. Tilläggsetappernas märken föreställer repstumpar som bildar en ram runt åldersgruppsmärket. Märkena fås då etappen avlagts.
Placering
Åldersgruppsmärket sys fast på höger ärm.
Sigillet
Det sista märke man får som spejarscout är ett spejarscoutsigill som föreställer Kims leende. Sigillet bärs på vänster ficka på scoutskjortan ovanför vargunge- och äventyrsscoutsigillen.
Symbolik
Explorerscouten klär sig i scoutskjortan eller -klänningen, med bälte till. Explorerscouten känner man igen på den gröna visselpipssnodden. Explorerscoutens färg är skogsgrön och djursymbolen är en lo.
Åldersgruppsmärke
Explorerscouternas åldersgruppsmärke fås då scouten avlagt explorerscouttidens välkomstskede. Märket är ett tygmärke med liljan och lejonet som motiv.
Placering
Märket sys fast på höger ärm på scoutskjortan.
Sigillet
Då explorerscouttiden avslutas får scouten ett explorerscoutsigill.
Gruppledarutbildning för explorerscouter
Då explorerscouten genomfört Gruppledarutbildning för explorerscouter har hen rätt att bära märket på scoutskjortans högra ficka.
Symbolik
Roverscouten klär sig i scoutskjortan eller -klänningen, med bälte till. Roverscouten känner man igen på den bruna visselpipssnodden. Roverscoutens färg är brun och djursymbolen är en björn.
Åldersgruppsmärke
Roverscouternas åldersgruppsmärke fås då scouten avlagt Finland-projektet. Märket är ett tygmärke med treklövern och liljan som motiv.
Placering
Märket sys fast på höger ärm på scoutskjortan.
Sigillet
Roverscoutsigillet är ett metallmärke som föreställer treklövern och liljan.
Patrulledarna
Patrulledarna känns igen på visselpipa och visselpipssnodd i den egna åldersgruppens färg.
Åldersgruppsledarna
Akela
Akelan bär akelamärket samt visselpipa och -snodd* eller TG-insignier.
Kapten
Kaptenen bär kaptsenmärket samt visselpipa och -snodd* eller TG-insignier.
Lots
Lotsarna bär lotsmärket samt visselpipa och -snodd*.
* Visselpipssnoddarnas färgkoder är grön för exlorerscout, brun för roverscouter utan scoutledarfullmakt, blå för äldre ledare utan scoutledarfullmakt och vit för scoutledare med scoutledarfullmakt.
Övriga märken
Åldersgruppsmärkena
Åldersgruppsmärkena på höger ärm sprättas bort. På vänster ficka sätts roverscoutsigillet tills scoutledarmärket fås.
Scoutledarmärke
Ledare med scoutledarfullmakt bär ledarmärke och ledarsölja. Scoutledare som genomgått scoutledarfortsättningskursen bär Treklöver Gilwell-insignier.
Märkesguider
- Märkesguide för vargungar
- Märkesguide för äventyrsscouter
- Märkesguide för spejarscouter
- Märkesguide för explorerscouter
- Märkesguide för roverscouter
- Märkesguide för äldre ledare
Bild: Didrik Lundsten