Tips för verksamhet i coronatider

Här hittar du tips för möten och verksamhet i coronatider. Utomhusmöten och distansmöten är vad som gäller nu, och här finns tipsen då dina egna idéer tryter. Kom ihåg att följa med anvisningarna för scoutverksamhet under coronatider.

Scouting på distans

På scoutprogrammet.fi finns sidan Utförandet av scoutverksamheten på distans där vi samlat (och fortsätter lägga till) mängder av olika tips på distansscouting; såväl sådant som kan göras på distansmöten som aktiviteter som scouter kan göra på sin egen tid, till exempel tillsammans med familjen.

Scouting utomhus

Utemöten fungerar bäst då man har rätt utrustning.

För det första är det såklart viktigt att alla är klädda enligt vädret (också ledarna). Reflexer är viktigt så länge det är ens lite mörkt på kvällarna, och pann-/ficklampor är bra om alla har med.

Den här utrustningen kan vara bra att kåren har till förfogande:

  • lamineringsmaskin och -fickor (för förberedelser)
  • pannlampor
  • skrivunderlägg
  • sittunderlag
  • stormlyktor (och bränsle)
  • ljus som fungerar utomhus; t.ex. utomhus-led-lampor eller marschaller
  • pressenningar
  • stormkök
  • handtvättningsutrustning
  • käsidesi

Scoutprogrammet: Bland scoutprogrammets aktiviteter finns såklart många som är tänkta att göras utomhus; och också för dem som man inte spontant tänker sig att passar utomhus kan det finnas tips på hur man kan anpassa aktiviteten till utomhusförhållanden. Kolla alltså in aktiviteterna på scoutprogrammet.fi, och ge gärna där egna tips ifall du har bra idéer som inte redan nämns!

#VÅRTHAV: aktiviteterna kring Östersjökunskap och miljöskydd fungerar alla bra att göra utomhus, och då aktiviteterna är gjorda kan man dela ut snygga Mumin-märken åt scouterna.

Åskådningsfostran: programsatsningen (å)skåda vär(l)den ger tips på hur du kan förverkliga åskådningsfostran utomhus och på distans. 

seppo.io: seppo.io är ett verktyg för att bygga upp spel kring vilket som helst tema, till exempel aktiviteter ur scoutprogrammet. Funkar på närmöten, distansmöten, som patrullråddsplatform, som ledarrekreation… Du kan bygga upp ett spel som deltagarna kan spela var som helst, men kan också bygga upp ett utgende från en karta över er hemort där scouterna ska ta sig till en specifik plats för att utföra uppgiften. Läs mer om hur kåren får användarkoder till seppo.io.

Orientering: Nu när ljuset återvänt är det många orienteringsklubbar som igen dragit igång med motionsorienteringar på egen hand. De ordnas på många orter och det är enkelt att anmäla sig på Rastilippu.
www.rastilippu.fi/kuntorastit/kartta (välj SVE för svenska)

Natur och Miljö: Natur och miljö har på en sida samlat ihop idéer och materialtips för naturskolorna; dessa kan bra användas också på scoutmöten.

Folkhälsan: Folkhälsans projekt Naturkraft och Suomen Latu har skapat ett Utesalar-material med övningar och tips som kan göras utomhus.

Folkhälsans projekt Naturkrafts Material till föreningar och frivilliga med instruktioner för hur man bygger upp en Naturkraft-träff (för familjer); kan väldigt bra utnyttjas i familjescoutingen, och anpassas för scoutgrupper.

Tips-padlet: Det finns nu en padlet med tips för distans- och utemöten; stort och smått och högt och lågt; gå in och inspireras. I padlet:en kan du också lägga till egna idéer.

Här kommer tips på bra grejer att göra då det är kallt:

Gör en snölabyrint

Trampa upp snygga snölabyrinter eller andra mönster i snön. Här är ett exempel från Folkhälsans Naturkraft på en labyrint som ni kan göra.

Såpbubblor – isbubblor

Om man blåser såpbubblor då det är riktigt kallt så kan man få fina isbubblor. Det kan behövas tålamod och ordentligt med minusgrader (minst -5); och det fungerar bäst om det inte blåser. Du behöver en burk såpbubblevätska och något att blåsa bubblorna med; till exempel en för ändamålet skapad såpbubbleöggla i plast; men du kan också tillverka en själv av till exempel ståltråd.

Såpbubblevätska
- 35 ml diskmedel
- 3 ml glycerol (kan köpas på apteket)
- 2 msk socker
- 2 dl varmt vatten

(Enklare recept (men vätskan behöver stå över natten, så gör den i god tid): 1 tsk strösocker, 2 dl varmt vatten, 1 dl diskmedel. Blanda sockret med vattnet och låt sockret lösa upp sig. Häll försiktigt i diskmedlet och rör om så att det bara blandas utan att skumma. Låt stå över natten.)

Blås bubblorna försiktigt så att de inte går sönder redan i blåsningsskedet. Ha tålamod; det krävs övning att blåsa bubblor som håller tills de fryser.

Tips: ifall det inte lyckas att blåsa såpbubblor som fryser, så kan ni helt enkelt bara doppa såpbubbleögglan i vätskan och sedan lyfta upp den och se när såpbubblehinnan fryser. Det tar en liten stund innan hinnan börjar frysa, men sen blir det snabbt ett superfint mönster i öglan.

Glass med hjälp av snö

På ett utemöte kan ni behändigt göra glass med hjälp av snö.

Ni behöver (per patrull):
- 2 hållbara fryspåsar; den ena 1 liters och den andra 3 liters
- 3 msk salt
- snö
- ½ dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 1 msk socker
- 1 tsk vaniljsocker

Tillagning:
Häll mjölk, grädde, socker och vaniljsocker i den mindre påsen. Stäng påsen ordentligt. Sätt in den mindre påsen i den större påsen och fyll sedan den större påsen med snö och salt. stäng påsen. Skaka och kläm på påsen i några minuters tid. Glassen är färdig.
Du kan lägga till bär eller choklad i receptet om du vill.

Mumsiga "fastlagsbullar" över elden

Det går att laga alla möjliga läckra och enkla rätter utomhus. Om ni har möjlighet till att göra upp eld, så kan ni testa på att göra en variant av fastlagsbullar. Ni behöver bullar, mandelmassa, smör/margarin, vispgrädde och aluminiumfolie. Kolla in receptet här!

Isdubbs-stafett

Isdubbsstafetten är en skoj tävling där man tar sig fram i pulka med hjälp av isdubbar. Stafetten kan till exempel fungera som uppvärmningslek på ett möte där ni talar om isvett och räddning ur vak.

Ni behöver (per lag i tävlingen):
- en pulka
- ett par isdubbar

Regler:
Tävlingslagets uppgift är att ta sig fram i pulkan en given sträcka eller en utmärkt bana så snabbt som möjligt som en stafett. Man får sitta eller ligga i pulkan, och man för pulkan framåt genom att använda sig av isdubbarna.

Snöskulptur

Man kan göra snögubbar eller snöskulpturer också i många minusgrader om man har rätt redskap.

Ni behöver:
- en stor pafflåda (öppen både upptill och nedtill)
- spade
- andra verktyg för skulptering, till exempel en såg

Fyll pafflådan med snö ca 20-30 cm i taget, och platta till snön med spade eller genom att trampa ner snön med foten mellan varven. Ta en kort paus då lådan är full så att snön i lådan packas. Medan ni väntar kan ni till exempel dricka varm saft eller kakao. Klappa lätt på lådans sidor så att kartongen lossnar från snön och lyft sedan försiktigt av lådan. Sen är det bara att börja skulptera!

Tips: dela upp gruppen i mindre grupper/par som alla gör var sin snöskulptur och ordna tävling/utställning.

Andra bra vintertips:

- Pulkabacken
- Skridskoåkning
- Snöslott
- Följ med vintern (ett enkelt material för att följa med naturen under vintermånaderna)

 

Bild: Anastasiya Yilmaz på Unsplash