Y-traineeutbildning

Är du scout mellan 16-25 år och intresserad av samhällsfrågor? Kom och lär dig hur man förändrar världen genom att delta i Finlands Scouters Y-traineeutbildning!

Y står för ’yhteiskuntasuhteet’, som på svenska kan direkt översättas till samhällsrelationer. Efter att ha deltagit i Y-traineeutbildningen vet du hur beslut görs i samhället och hur du själv kan vara med och påverka beslut. Du får lära dig hur nationellt beslutsfattande fungerar och om olika politiska teman som rör scouter och unga. Du får också lära dig med om scoutingens påverkansarbete och träffa många andra inspirerande samhällsengagerade och beslutsfattare.

Men utbildningen är inte endast en grundkurs om hur samhället fungerar, du lär dig också om att hålla föredrag, argumentera, debattera och att bemöta beslutsfattare. En viktig förmåga när det gäller påverkan är att engagera andra – därför får du också verktyg och stöd för att själv arrangera ett evenemang kring temat påverkan för unga under våren 2022. Tanken med evenemanget är att stärka ungas röst i din hemregion och lyfta fram olika påverknings möjligheter som unga har.

Efter avslutad utbildning får du möjligheten att delta i olika scoutmöten och -evenemang som behandlar påverkan och samhällsengagemang. Du får också lära känna nya människor och bredda ditt scoutnätverk av andra samhällsintresserade unga från olika delar av Finland.

Vad förväntas av dig?

Du som söker till utbildningen ska ha en nyfiken attityd samt en vilja att vara med och bygga ett samhälle där unga hörs och blir hörda på. Påverkan kan ske på många olika sätt, så vem som helst kan vara påverkare. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av samhällsengagemang, ett intresse för området är allt som behövs!

Till utbildningen hör två utbildningsveckoslut i Helsingfors under hösten: 17-19.9.2021 och 5-7.11.2021. Samt att varje deltagare ska planera och förverkliga ett evenemang inom sitt eget scoutdistrikt/FiSSc under våren 2022. Du som söker till utbildningen förväntas ha möjlighet att delta i båda veckosluten.

Ansökan

Utbildningen har plats för 30 deltagare. Du som söker måste ha betalat scouternas medlemsavgift. I urvalet sätts vikt på att hitta scouter med olika bakgrund och erfarenheter från hela Finland. Ansökan till årets utbildning har nu öppnat, sista ansökningsdagen är den 12.6.2021. Besked om vem som blivit antagen till utbildningen ges per e-post 18.6.2021.

Ansök till höstens utbildning här

Deltagaravgift

Deltagaravgiften är 25 €/person. Avgiften täcker alla kostnader kring resor, traktering och inkvartering för båda utbildningsveckosluten. Eftersom det är fråga om en utbildning kan det vara en idé att fråga din kårchef om kåren kan stå för din deltagaravgift.

En validerad utbildning

Y-trainee är en validerad utbildning. Alla som har slutfört utbildningen kan ansöka om ett validerat kursintyg, intyget beviljas via Studiecentralen Sivis. Utbildningens EQF-nivå är 4, vilket motsvarar 3 studiepoäng.

För mera information om utbildningen: Kontakta Y-traineeutbildnignens ledare Eetu Piilola, eetu.piilola@partio.fi

Utbildningen erbjuds endast på finska, men FiSSc samhällsgrupp (fissc_samhalle@kuksa.partio.fi) eller koordinatorn med ansvar för samhälle svarar gärna på alla frågor du kan tänkas ha kring utbildningen. Vi stöder dig också med att förverkliga ditt evenemang under våren 2022.

Här kan du  läsa en intervju om en tidigare FiSSc deltagares erfarenhet av utbildnignen.

Här hittar du information om utbildnigen på finska. 

Bild: Helka Otsolampi