Har du hört talas om Y-trainee kursen och undrat vad det kan tänkas handla om? För att reda ut begreppen har vi pratat med Laura Heino från Helsingfors KFUK/M Scouter som gått kursen.

Vad är y-trainee-kursen?
-En kurs där man behandlar hur samhällspåverkan och påverkan inom Finlands Scouter fungerar. Y står för yhteiskuntasuhteet (samhällsrelationer), ett av Finlands Scouters verksamhetsområden, vilket motsvaras av samhällsgruppen inom Finlands Svenska Scouter.

Hur ser kursen ut, vad fick ni göra?
-Då jag gick kursen tog den över ett år, med många veckoslutsträffar och tankeväckande uppgifter där emellan. Vi hade bland annat ett simulerat medlemsmöte där vi fick låtsas representera de olika A-medlemmarna i Finlands Scouter. Kursen avslutas med ett mindre evenemang som man ska ordna åt sitt distrikt/FiSSc.

Vad lärde du dig?
Jag fick en bra helhetsbild av hur scoutingen fungerar och vad scouterna vill uppnå och på vilka sätt, samt verktyg för hur man gör detta påverkningsarbete. Jag lärde mig också om hur scoutingen funkar på olika ställen i Finland, och jag fick många nya vänner från hela landet. Många av dem som gick kursen samtidigt som mig sitter redan i olika distriktsstyrelser eller samhällsgrupper, eller kandiderar till sådana poster för tillfället.

Varför ska man gå kursen?
– Om man är intresserad av hur samhället fungerar eller hur scoutingen fungerar ska man gå kursen. Går man kursen förbinder man sig inte till något uppdrag, utan bara till att slutföra kurshelheten. Man behöver heller inga förhandskunskaper, utan bara ett intresse för ämnet.

Vem kan gå kursen?
Kursen riktar sig främst till explorerscouter och roverscouter, men vilken som helst 16-25-årig scout kan söka till kursen.

Måste man kunna finska?
Kursen går helt på finska, så man måste nog förstå finska för att få någonting ut av den. Har man problem med finskan går det ändå bra att ansöka på svenska och skriva sina uppgifter på svenska.

Hur mycket kostar det?
Kursen är helt gratis för alla deltagare. Alla resekostnader betalas, och mat och inkvartering under kursveckosluten ingår, så det finns inga ekonomiska hinder för att delta.

Skulle du rekommendera kursen?
Absolut! Jag skulle rekommendera kursen till alla som är intresserade av hur samhällspåverkan fungerar. Man behöver inga förhandskunskaper, det är som en slags grundkurs på det sättet. Kursen blir bättre om det finns så stor regional spridning som möjligt, så jag hoppas någon FiSSc söker sig till nästa kurs.

När är nästa kurs och vad ska man göra om man vill vara med?
Det pågår en kurs för tillfället, men nästa kurs som tar cirka ett år börjar hösten 2019. Vill man vara med ska man skriva en kort ansökan där man berättar om sig själv och varför man är intresserad av att gå kursen, man kan skicka in sina ansökningar från och med maj.

Artikeln är publicerad första gången i Scoutposten 4/2018