Rättigheter till M365 och Teams

När du ansökt om ett uppdrag i uppdragsbörsen och blivit tillsatt till det, kan du skapa login till M365. För att kunna logga in behöver du skapa en @scout.fi adress åt dig. Därefter kan du logga in i systemet med ditt ScoutID!

Hur får jag en @scout.fi adress?

En e-postadress d.v.s. login till Microsoft 365 erbjuds till distriktens, FiSSc:s och Finlands Scouters förtroendevalda. Du som innehar ett uppdrag inom FiSSc fungerar som förtroendevald och kan således registrera din @scout.fi adress.

Före du kan registrera dig och börja använda Microsoft 365 tjänster bör du kontrollera att du har:

  • ett aktivt medlemskap (medlemstyp 1) i Kuksa (kuksa.partio.fi)
  • ett godkännt uppdrag (du kan se det i din Kuksa profil)
  1. Gå till adressen: https://id.partio.fi/simplesaml/module.php/core/authenticate.php?as=default-sp
  2. På scoutID sidan logar du in som vanligt med dina Kuksa-login
  3. Nu får du fram en sida som ber dig välja e-post adress åt dig. Välj en fornamn.efternamn@scout.fi. Ifall det redan finns en adress registrerad med samma namn som du, lägg till ett mellannamn eller annan bokstav som skiljer åt adresserna.
  4. Därefter väntar du ett dygn  och kan logga in i Sharepoint med din @scout.fi adress.

OBSERVERA ATT:

Om du inte har ett ScoutID till Kuksa, börja med att registrera dig i Kuksa på adressen kuksa.partio.fi

  1. Gå till adressen: http://portal.office.com
  2. Käyttäjätunnus/Användarnamn: fornamn.efternamn@scout.fi (adressen du registrerat)
  3. Inget lösenord behövs, eftersom systemet för dig till ScoutID login-sidan.
  4. Logga in med ditt ScoutID

Om du istället för en registrera din scout.fi adress -sida, ser ett sammandrag över dina kontaktuppgifter - tag kontakt med förbundskoordinatorn på kansli, som kan kontrollera att du har ett aktivt uppdrag insatt i Kuksa. E-post adressen kan endast registreras om du har ett godkännt uppdrag i Kuksa. 

Om ditt uppdrag har tillsatts åt dig nyligen, vänta ett dygn med att registrera dig, så att uppgifterna uppdateras i systemet. 

Om du har ett aktivt uppdrag och du redan väntat ett dygn, men kommer fortfarande inte åt att registrera dig, be om hjälp via adressen palvelu@partio.fi.

Att uppdatera användarrättighetsgrupperna och skapa en @scout.fi adress tar ca 1 dygn. Då du lyckats med din registrering av @scout.fi adress ser du när du kan logga in i Microsoft 365 systemet.