Scoutledarfortsättningsutbildningen, Treklöver-Gilwell alltså TG, är ämnad för dig som fungerar som vuxen inom scouterna och som önskar förkovra dig i scoutverksamhetens målsättningar och metoder, utveckla dig själv som ledare samt föra vidare den finska scoutverksamheten. TG-kursen ger dig råd och nya tankar för scoutverksamheten. Ordentligt tältliv gör gott även för vuxna och ger möjligheten att vidga sina vyer tillsammans med nya vänner.
Scoutledarfortsättningsutbildningen Treklöver-Gilwell (TG) är en del av Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter rf:s ledarskapsutbildning och har sitt ursprung i de internationella utbildningarna Treklöver-utbildningen och Gilwell-utbildningen. I scoutledarfortsättningsutbildningen fördjupar deltagaren sig i att leda människor, organisationer och scoutprogrammet samt fördjupar sig i verksamhets- och självutveckling.
Varje år arrangeras fler olika kurser på finska. Den arrangeras också med jämna mellanrum antingen helt och hållet på svenska eller tvåspråkigt på svenska och finska. Kursen ordnas också ibland i samarbete med Scouterna i Sverige.
Du kan delta i Finlands Scouters kurser på vilket språk du vill. En helt svenskspråkig kurs ordnas 2025 i samarbete med Scouterna i Sverige.
Målgrupp och förhandskunskaper
Scoutledarfortsättningsutbildningen riktar sig till scoutledare som haft ledaruppdrag i minst två år och är 22 år eller äldre. Att ha ett ledaruppdrag inom scoutingen innebär att personen sköter en tidsbunden uppgift enligt överenskommen beskrivning. I uppdraget får ledaren introduktion och stöd samt möjlighet att lära sig och utvecklas.
Förhandskrav för utbildningen är att du har slutfört grundutbildningen för scoutledare och hunnit samla erfarenhet som scoutledare i kåren, FiSSc eller FS.
Arrangör
Utbildningen arrangeras av Finlands Scouter. ”Vapaaehtoistuen valiokunta” ansvarar för upprätthållande och uppdatering av TG-utbildningen.
Kommande utbildningar och anmälning
Mer information om kurspris, datum för kommande kurser och anmälningen hittar du på FS:s sidor. På samma sidor finns även information om hur rapporteringen sker.
- Notera att en svenskspråkig TG-utbildning ordnas år 2025-2026 i samarbete med Scouterna i Sverige.
- TG 155 FLYER
TG-Utbildningens innehåll
Syfttet med utbildningen är att deltagaren utvecklas som scoutledare och i sitt ledarskap, att hen lär sig att leda, analysera och utveckla verksamhet i organisationer, leda större projekt och projektgrupper, samt identifiera och lösa utmaningar.
Utbildningen består av flera närstudiedelar och av en omfattande verksamhetsdel. I verksamhetselen ingår en individuell utvecklingsuppgift i form av ett projekt, att leda en projektgrupp och ha regelbundna handledningsdiskussioner, samt en fördjupad inlärningsuppgift. Under verksamhetsdelen får deltagaren individuell handledning och stöd av en egen TG-handledare och deltagaren gör en rapport över sin verksamhetsdel.

Mål för kunnande
Efter avslutad utbildning kan scoutledaren:
- identifiera sina egna värderingar och motivera vad de baserar sig på.
- utgående från scoutingens ledarskapsuppfattning utvärdera det egna agerandet som ledare, som individ och som medlem av en grupp.
- utvärdera ledarskapet och arbetet i olika organisationer och grupper inom scotingen.
- lösa olika kommunikationsutmaningar som uppstår i scoutorganisationen.
- planera ledarresurser och utbildningsbehov inom organisationen.
- leda scoutfostran som en helhet i den egna verksamhetsmiljön (scoutrörelsens målsättningar, värdegrund, målen för fostran, scoutmetoden och scoutprogrammet).
- utveckla scoutverksamhet i enlighet med de olika delområdena inom scoutfostran.
- tillämpa verktyg för förbättring av verksamhetens kvalitet samt metoder för verksamhetsutveckling som baserar sig på kunskap om organisationens verksamhet och verksamhetsmiljö.
- planera, leda och utvärdera ett stort utvecklingsprojekt inom scoutingen.
- stöda den egna verksamhetsmiljön i att dra nytta av och främja aktuella frågor.
Bedömning
Utbildningen bedöms på skalan godkänd/icke godkänd. Bedömningen sker på basen av genomförda uppgifter och en avslutande diskussion med en utbildare. Dessutom krävs att deltagaren:
- uppfyller förhandskraven.
- deltar i närundervisningen och övningarna.
- gör de självständiga uppgifterna som ingår i utbildningen.
- genomför de olika delarna av verksamhetsdelen och rapporteringen enligt anvisningar.
- reflektionsuppgifter
- utvecklingsuppgift
- fördjupad inlärningsuppgift
- utvärderar sitt kunnande och vad hen lärt sig
- utvärderar utbildningen
- deltar i utbildningens handledningsdiskussioner, inklusive inledande och avslutande diskussioner.
Bedömningskriterier:
- Deltagaren leder en projektgrupp och utvärderar det egna ledarskapet.
- Deltagaren använder sig av scoutingens ledarskapsmodell och uppdragsnyckel.
- Deltagaren förklarar olika sätt att lösa utmaningar i kommunikation och växelverkan.
- Deltagaren förklarar hur man leder scoutfostran i den egna organisationen och i den egna verksamheten.
- Deltagaren analyserar verksamheten, ledarskapet och verksamhetsmiljön i den egna scoutorganisationen, samt identifierar utvecklingsbehov.
- Deltagaren deltar i arbetet med att utveckla scoutverksamheten i enlighet med de olika delområdena inom scoutfostran.
- Deltagaren gör en projektplan och utvärderar hur den förverkligats.
- Deltagaren planerar att använda sig av metoder för utveckling och förbättring av kvaliteten.
- Deltagaren gör ett sammandrag av förhållandet mellan de egna värderingarna och scoutingens värderingar samt om förhållandet mellan det egna ledarskapet och scoutingens ledarskapskapsuppfattning.
- Deltagaren utvärderar den egna utvecklingen under utbildningens gång.
- Deltagaren analyserar effekten av scoutingens aktuella frågor i organisationen.
Aktiviteter och undervisingsmetoder
Diskussioner, grupparbete, övningar, individuella reflektioner, handledande diskussioner, fördjupning i ett utbildningstema, utvärdering av det egna kunnandet, lärandet och utbildningen och en utvecklingsuppgift, där det ingår att leda en projektgrupp och utveckla verksamhet.
Deltagaren får respons på sitt lärande både under närstudiedelarna och för verksamhetsdelen på basen av sin aktivitet i övningarna, sin utvecklingsuppgift, reflektionsuppgifter, handledningsdiskussioner och sin rapport över verksamhetsdelen. Deltagarens personliga TG-handledare stöder hen under hela utbildningens gång, samt godkänner verksamhetsdelen och gör ett utlåtande.
Till all scoututbildning hör en inledande och en avslutande diskussion. I det avslutande samtalet försäkrar man sig om att kursdeltagaren har nått utbildningens inlärningsmål. Ifall det finns klara brister i deltagarens kunnande bestämmer man tillsammans hur de kan kompletteras. Samtidigt får kursdeltagaren reflektera över sitt eget agerande och den egna inlärningsprocessen under utbildningen samt ge feedback åt utbildarna.
Material och litteratur
- Instruktioner för deltagaren och handledaren
- Grundstadgan
- Scoutledarens handbok
Moduler som ingår i scoutledarfortsättningsutbildningen
- IK4: Jag som scoutledare 2, 8h
- J8: Ledarskap inom scoutingen3, 23h
- L3: Att utveckla verksamheten, 12h
- P3: Scoutingens grundsatser 2, 12h
- P6: Främja aktuella frågor TG, 8h
Kursintyg och validering
Hela prestationen godkänns av Finlands Scouters TG-grupp, då gruppen fått information om alla delar. Då prestationen är godkänd får du ett kursdiplom, en TG-halsduk och TG-insignier. Dessa delas ut av TG-handledaren vid ett lämpligt ceremoniellt tillfälle.
TG utbildningen är en validerad scoututbildningen. Utbildningen motsvarar 14 studiepoäng och hör till fri bildning. För TG-utbildningen kan man få ett valideringsintyg med 14 studiepoäng utfärdat av studiecentralen Sivis. Då registreras deltagarens uppgifter samtidigt i studiecentralen Sivis studieregister. Om deltagaren så önskar kan hen under utbildningen ge sitt samtycke till att uppgifterna efter utbildningens slut även överförs digitalt till det nationella studieregistret.
Sivis utbildningsintyg är på finska.
Viktiga dokument
- TG Deltagarens och handledares instruktioner 2023
- Deltagarens instruktioner för TG-registret i Kuksa 2022
- TG-utvecklingsuppgiften förslag till ämnesval 2024
- TG kunskapskartläggning 2024 WORD
- TG-kunskapskartläggning 2024 pdf
- TG-utvecklingsuppgiften projektplansmall 2023 WORD
- TG_verksamhetsdel_parmblad
- Muntlig rapportering av TG-verksamhetsdel – anvisningar 2021
Bild: Didrik Lundsten