Hitta till Kåtan

Kåtan ligger i Muonio i västra Lappland. Palsinniemi kan man skriva i navigatorn om man kommer med  bil. Palsinniemi är också namnet på den närmaste busshållplatsen ca 1,5 km från Kåtan. Via Matkahuolto och VR hittar du lämpliga turer för din egen eller din scoutkårs resa. Snabbaste bilrutten kan man få via något av nätets alla kartprogram.

Körbeskrivning till Kåtan (pdf)

Hitta fram

Kåtans adress är Kelokairantie 7, 99300 Muonio. Närmaste stora vägadressen är: Pallaksentie 280, 99300 Muonio (Partiotyttöjen maja, Torassieppi 99300 Muonio). Då man är ca 1,5 km från Kåtan, sväng in på sandvägen som går från P-platsen och kör längs södra sidan av sjön. Kåtan är det första huset till höger.

Navigator: Palsinniemi. Det finns bilväg ända fram till Kåtan, också på vintern. Här hittar du en körbeskrivning (pdf)

Närmaste tågstation heter Kolari. Det är möjligt att ta bilen med på tåget. För sportlov, påsklov och andra populära restider gäller det att boka i god tid. Kom ihåg att det är möjligt att skicka bilen i förväg, VR:s personal ser till att bilen körs av tåget. T.ex. om ni själva ska åka en fredag och det inte finns lediga bilplatser till det tåget så lönar det sig att kolla om det finns bilplats tidigare i veckan.

Från Kolari till Kåtan är det ca 90 km. Det finns också bussförbindelse, då heter hållplatsen Palsinniemi. Bussar som går till Pallas eller till Vuontispirtti kör förbi Kåtans avtag, ca 1,5 km är det från hållplatsen till Kåtan.

Det andra tågalternativet är att åka till Rovaniemi. Då är det dryga 200 km till Kåtan. Från Rovaniemi kan man fortsätta med buss till Palsinniemi, med egen bil eller hyrbil. Hyrbil är ofta väldigt förmånligt om man använder sig av någon tjänst på nätet som jämför alla priser.

Kom ihåg: Taxi i Lappland är vana med stora grupper med mycket packning. Det lönar sig alltid att be om en offert om busstidtabellerna inte passar ihop med tågtidtabellerna. Samma gäller förstås hyrbuss.

Om tåg-och busstidtabellerna inte synkar kan man också ta en buss till Muonio centrum och se om det finns lämplig förbindelse därifrån. Man kan också kolla om det finns bussar som stannar vid Särkijärvi E. Det är ca 5 km till Kåtan från den hållplatsen.

Tar man taxi från Muonio lönar det sig att be om offert och boka i förväg om man är många. Det är ca 15 km från Muonio centrum till Kåtan.

Kittilä flygfält är det närmaste, ca 60 km från Kåtan. Under lågsäsongen kan flyg + hyrbil vara det billigaste alternativet från Helsingfors. Från andra orter kan det finnas direkt flyg under högsäsongen, annars via Helsingfors. Priset kan fortfarande vara ok, men resetiden förlängs och lite dyrare blir det.

Kom också här ihåg möjligheten hyrbuss/taxi.

Onnibuss är förmånligt men resetiderna från södra Finland är långa. Bussarna kör inte alltid till Muonio utan till Ylläs eller Levi, så då måste man boka t.ex. taxi för att komma vidare. Eller hyra bil.

I Lappland finns det många företag som specialiserat sig på grupper med mycket packning. Allt från buss till minibuss till bil med släpvagn finns att boka.  Det lönar sig alltid att be om offerter. Vill man vandra och behöver få sitt eget fordon flyttat från start till mål finns det många företag som erbjuder servicen.