Bra att veta om Kåtan

Hoppas din vistelse i Lappland blir oförglömlig! Här är samlat sådant som kan vara nyttigt att veta om Kåtan. Noggrannare manualer finns i stugans infomapp.

Avfall

Förutom en sopcontainer för blandavfall, finns det behållare för glas- och metallavfall. Kompost och asktunna finns bakom Kåtans skjul.

Närmaste EKO-punkt ligger vid Särkijärvi skola. Dit kan man föra: Glas-, Metall-, Bland- och Pappers avfall. Vid större läger eller byggnadsprojekt kan man även föra avfall till Muonios uppsamlingsplats för avfall. Öppet tider är varannan fredag jämna veckor kl 14-17. Adressen är Torniovägen 1077, 99300 Muonio.

Basutrustning

Vi försöker se till att det finns basutrustning såsom kokkärl, kärl, bestick, 1:a hjälpen-utrustning, ved, lampolja, toapapper, tändstickor, stearinljus samt batterier till brandvarnare. Om du märker att något håller på att ta slut, gått sönder, eller försvunnit – meddela genast om det, så att vi kan åtgärda saken.

Varje dag på Kåtan är flaggningsdag – Finlands flagga hittar du på hyllan i tamburen.

Belysning

Belysningen på Kåtan består av Aladdin- och andra oljelampor samt stearinljus. Aladdinlamporna är känsliga, så bekanta dig med manualen som finns i stugmappen om du inte använt lamporna tidigare. Det finns också några batteridrivna lyktor och pannlampor. Använder du dem, bör du ha med dig egna batterier.

Gårdsbyggnaden

I gårdsbyggnaden finner du vedskjul, lager samt fyra utedass. I vedskjulet finns ved, såg och yxa, och i lagret askämbare, vattenslang, verktyg etc. Där finns också åror, paddlar, flytvästar, cykel, skidor och pulkor. Gårdsbyggnadens lås öppnas med samma nyckel som Kåtans dörrar. I båthuset nere vid stranden finns en roddbåt och 4 kanoter.

Livsmedel

Livsmedel kan förvaras i  Stora Kåtans källare under köksgolvet och i köksskåpens lockförsedda plastlådor. Var noga med att märka ut källarluckan då den står öppen, så att ingen ramlar in i gropen. Och förvara all mat ordentligt inpackad så att mössen hålls borta. Även i Baby Kåtan finns en källarlucka för förvaring av livsmedel.

Sovplatser

I Stora Kåtan finns det breda britsar för 10 personer samt en reservsäng. Ungefär lika många ryms att njuta av bastubad på bastulaven. I Baby Kåtan finns sovplatser för 4 personer.

Säkerhet

Brandsläckare finns i stugan och i tamburen. Släckningsfiltar hänger på båda sidorna om den stora eldstaden. Kolla alltid då du inleder din vistelse att brandvarnaren fungerar.

Förstahjälpenutrustning finns i skåpet bakom köksdörren. (Ovanför dörren hänger ett rött kors).

Köksdörren i Stora Kåtan fungerar som nödutgång I samma ändamål kan man använda fönstret som vetter mot Baby-Kåtan.

Uppvärmning

Båda stugorna värms upp med ved. Det finns 5 eldstäder i Stora Kåtan: en köksspis för matlagning, en stor eldstad med dubbla ugnar och öppen spis, en kamin i tamburen, en bastuugn och en ugn för bastuns vattencistern. I Baby Kåtan finns en Jötul för matlagning och uppvärmning. I bastun finns en bastuugn och en vattencistern.

Varor till salu

Under bokhyllan finns en låda med vykort, klistermärken etc. som är till salu. Lämna pengar i lådan  för de produkter du tar, eller betala vid hemkomst in på Flickscoutförbundets konto FI21 8000 1100 0733 12 (skriv ditt namn och vad du köpt i meddelandefältet). I skåpet invid tamburen finns en låda som innehåller t-skjortor med Kåtan-logo – dessa är också till salu.

Vatten

Dricks- och bruksvatten fås från gårdens pumpdrivna brunn. Om pumpen frusit under vintern, måste den tinas upp genom att hälla varmt vatten genom hålet upptill på pumpen (kräver att locket på pumphuset lyfts av).  l skjulet finns en slang som räcker från pumpen till bastun om man vill slippa att bära bastuvatten. Lättast är det att bära in vatten i Stora Kåtan via köksdörren.

Ämbare och tvättfat på Kåtan är märkta enligt användningsändamål – följ märkningarna!

Dokument:

Långtidsplan för Kåtan 2017-2022 (pdf)