Se till att alla redan aktiva grupper har ledare

Ni har säkert diskuterat hösten med ledarna och gjort planer för ledarfördelningen. Men nu är ett bra tillfälle att kontrollera att planerna ännu fungerar för alla inför hösten. Hjälp med ledarrekrytering i sista minuten hittar ni här!

  1. Fråga om de nuvarande ledarna vill fortsätta i sina grupper till hösten också.
  2. Om en ledare saknar en grupp är det en bra idé att komma överens om att starta en ny grupp till hösten.
  3. Finns det ledare till den nya vargungeflocken? Går det att starta två nya flockar till hösten?

Kalender och datum att planera in

Finns gemensamma evenemang, utfärder, vandringar, seglatser och annat inskrivet i allas kalendrar? Kolla upp att alla evenemang har ansvariga ledare och att de är taggade och vet vad de ska göra. Kolla upp om det finns evenemangi kårteamet i höst, ska ni delta, har ni till och med lovat att göra något? Du hittar också utbildningar och evenemang på ett och samma ställe, i FiSScs händelsekalender!

Uppdatera hemsidan! Uppdatera kårens informationen på hemsidorna om vilka grupper ni har, mötestider, lediga uppdrag och kontaktuppgifter. Berätta, när och var man kan bekanta sig med verksamheten. Om ni känner att ni behöver hjälp med att ta in kårens hemsidor i 2020-talet finns scouternas botten för hemsidor här. Det är bra att komma ihåg att hemsidan är den viktigaste marknadsföringen för nya medlemmar.

Uppdatera Kuksa också! Det är viktigt att hålla Kuksa uppdaterat till exempel när det gäller uppdarag och aktuell information, för att informationsflödet ska fungera smidigt. Men visste du att Kuksa också ger mycket information på Bli Scout-sidan om nya medlemmar letar efter information? Se den uppdaterade informationen och instruktionerna för uppdatering här. Kansliet hjälper också gärna till med detta!

Se till att nya medlemmar får en plats i kåren

Att regelbundet ta med nya medlemmar är lösningen för att det alltid finns tillräckligt med medlemmar och ledare i kåren i framtiden.

Har ni nya medlemmar i kö? Kom ihåg att ta hand om kön i er kår och följ också med de tillgängliga medlemsansökningarna i ditt område. Medlemsansökningar som skickas in via Bli scout-sidorna på scout.fi blir synliga för er i Kuksa. Samarbete mellan kårerna är också en tillgång för att minska köerna. Om ni inte har möjlighet att ta med alla i er grupp, skickade vidare till grannkårerna eller till en Whatsappgrupp i området. Detta ger så många som möjligt chansen att bli scouter i ert område. Det är positivt för alla kårer i längden.

Gör besök i skolor och förskolor med kåren! Det är ett enkelt sätt att få med flera scouter genom att göra ett besök vid förskolan. Det är ett bra sätt att få barnen bekanta med verksamheten och låta dem bekanta sig med scouting. Ett lyckat besök vid förskolan kan leda till ett samarbete med förskolan och er verksamhet.

Ett kickoff-evenemang ger synlighet! Om ni ordnar ett kickoff-evenemang, gör det till ett Facebook-evenemang och dela evenemanget i lokala Facebook-grupper.

Vuxenrekry är alltid aktuellt

Kontakta vårdnadshavare till barn i kö. Om det finns en kölista till kåren, skicka ett meddelade till de vårdnadshavare med barn i kö och fråga om någon av dem vill bli gruppledare. Kom ihåg att kontrollera om det finns en medlemsansökningar i kö i ditt område i Kuksa.

Nya vuxna med i kåren! Vuxna är en oerhört viktig resurs för kåren. Ju fler vuxna som är aktiva i verksamheten, desto fler scoutaktiviteter kan erbjudas barn och unga! Det finns enormt mycket material och tips för vuxenrekrytering, som kan utnyttjas och användas fritt i kåren. Här hittar ni allt info om vuxenrekrytering!

Ett bevisat bra sätt att inkludera vuxna i verksamheten är öppna höstevenemang eller dagsutfärder, börja med familjescouting eller att be med vårdnadshavare i verksamheten.

Dra nytta av det kostnadsfria rekryteringsmaterialet för vuxna! Ni kan beställa gratis rekryteringsmaterial till öppna vuxenrekryteringsevenemang. Om ni vill ha kampanjmaterial till ett visst evenemang ska ni komma ihåg att beställa det i god tid så det hinner fram i tid.  

Ordna en vårdnadshavarkväll för nyblivna föräldrar och berätta på samma gång hur de kan komma med i kåren och hjälpa till. Tips på hur man ordnar en kväll för vårdnadshavare och en färdig PowerPoint-mall för redigering hittar du här.

Att ledare får tid att göra saker tillsammans är viktigt för kårens välmående och framtid. Bild: Melina Weckman

Ta hand om era ledare <3

Varje ledare förtjänar ett tack för det frivilliga arbete de gör. För att hålla upp motivationen och orken behöver även den hårdast arbetande ledaren återhämtning. Ledarvård är en viktig del av teambuildning och hjälper alla att orka i sina uppdrag.

Bry er om introduktionen av en ny ledare. Att börja med en ny hobby är alltid spännande, som att börja ett nytt jobb. Låt inte allt hårt rekryteringsarbete rinna ut i sanden av att de nya ledarna inte hittar sin plats i gänget. Här hittar du tips för introduktionen.   

Låt nya vuxna gå Välkommen till scouting-kursen!  Inroduktionskursen är riktad till nya vuxna som behöver en introduktion i scoutingens hemligheter. Det lönar sig att uppmuntra nya vuxna att delta i förbundets kurser, ni hittar dem i evenemangskalendern (första kursen ordnas under våren 2024).