Klimatförändringen är ett ämne som väcker diskussion bland barn och ungdomar runt om i världen. Klimataktivismen bland ungdomar har också fått synlighet. Det är bra att prata om klimatet även i scouterna.

  1. Uppdatera din kunskap och dela endast pålitlig information. Finlands miljöcentral och Meteorologiska institutet upprätthåller sidan Klimatguiden.
  2.  Du kan både lära dig om klimatförändringen och påverka den på social media. Tillsammans med din scoutgrupp kan ni kolla #klimatförändring– eller #klimatsmart-hashtaggarna på Instagram eller Twitter.  Ni kan också diskutera kring de här hastaggarna i gruppen. Kom ihåg trygghetsprinciperna för sociala medier och att bedöma källans pålitlighet.
  3. Världsnaturfonden WWF har publicerat en guide för miljövänlig mat. Diskutera i gruppen om hur ni kan vara miljövänliga även vad gäller mat. Vem som helst kan minska på matsvinnet och köpa säsongsmat. Använd kött, fisk och mjölkprodukter i enlighet med WWF:s rekommendationer.
  4. Om någon i gruppen lider av klimatångest, stöd då hen eller dem. Ingen får lämnas ensam. Klimatförändringen bekämpas på olika sätt på olika håll i världen och det är värt att prata också om de goda nyheterna. Barn och unga ska inte behöva känna skuld för det som vuxna gör eller låter bli att göra. Det är även bra att ibland ta paus från miljötemana.
  5. Vad varje enskild person gör är viktigt. Varje statsminister, president, lärare och företagsledare är enskilda personer på samma sätt som en vargunge och en explorerscout. Tillsammans med gruppen kan ni kontakta t.ex. er egen orts beslutsfattande personer, skolor eller närbutiken och föreslå klimatsmarta aktiviteter och val. Ni kan också komma överens om att er följande utfärd görs på cykel eller med kollektivtrafik istället för personbilar.

Skribenten fungerar som ansvarig för miljöfostran i Finlands Scouters skogsgrupp.

Bild: andreas160578 på Pixabay