Även om det ännu finns mycket kvar av våren behöver man börja fundera på höstens grupper och ledarresurser. Om ni ännu saknar ledare i någon grupp behöver ni nu välja från listan här nedanför de åtgärder som passar bäst för kåren och i kalendern. Ännu hinner ni lösa ledarbristen!

Rinka och scouter som läser karta
Tillsammans blir det roligare! Bild: Alex Inkilainen

På tio minuter hinner ni göra någon av dessa 

 • Publicera en trevlig bild på kårens FB-sida och/eller på Instagram där ni berättar att ni söker efter nya ledare till verksamheten. Om kåren inte har någon bra bild från den egna verksamheten finns det passande bilder i scouternas bildbank.
 • Skriv i den lokala Facebook-gruppen att vuxna också är välkomna med i scouterna och berätta på vilket sätt man kan komma med.
 • Skicka ett meddelande i ledarchatten på Whatsapp och be alla ledare fråga en inte ännu scout-kompis med i verksamheten.

På en halvtimme hinner ni göra någon av de här 

 • Ring åt åtminstone två gamla scoutkompisar och förutom att höra av dig så frågar du om de kommer med och drar en vargungeflock – eller i alla fall under hösten hjälper till att dra igång en ny patrull (det är enklare att få med föräldrar som ledare om där är en erfaren scout med)
 • Skriv ett e-post till alla vårdnadshavare med information om lediga uppdrag och bjud med alla i verksamheten.

På en timme hinner ni det här 

Tre scouter i en hängmatta
En till ledare i kåren möjliggör scouting för fler barn och unga. Bild: Tytti Juhonen

På tre timmar hinner ni göra någon av de här

 • Gör en lista över lediga uppdrag på kårens hemsida. Beskriv uppdraget och vem de kan kontakta för mera information (dela listan på sociala media eller skicka den som e-post till vårdnadshavare/vårdnadshavare med barn i kö till verksamheten)
 • Skriv ut snygga scoutaffischer från scouternas materialbank (https://partio.emmi.fi), köp häftstift och cykla runt till områdets butiker, församlingshem, parker och kaféer. Kom ihåg att på affischen bjuda in till ett evnemang eller skriv kontaktuppgifter så att de intresserade har möjlighet att enkelt komma med.  
 • Bjud en inte-ännu-scout kompis på kaffe och berätta så inspirerande om scouting, att hen genast kommer med som flockledare redan nästa vecka. Se till att den nya scouten redan från början får vara med i den inre kretsen och berätta om Välkommen till scouterna-kursen.
 • Kartlägg områdets sommar- och höstsatsningar. Finns det i byarådet, skolan, butiken eller kanske idrottscentret något passande evenemang där ni kan presentera scouting? Skicka ett meddelade till arrangören att ni vill vara med. Beställ ett marknadsföringspaket från kansliet och lägg in evenemanget i kalendern.

På fem timmar hinner ni göra det här

 • Planera en Bekanta dig med scoutkåren-kväll till början av hösten. Marknadsför evenemanget via e-post, på hemsidan och i sociala media. På några timmar under evenemanget hinner ni berätta mycket om scouting i allmänhet, om den egna kåren och vad scouting kan erbjuda som hobby. Berätta också om vad ni skulle behöva hjälp med i kåren.
 • Planera en Öppet hus-kväll i början av hösten för dem som är intresserade av scoutverksamheten. Marknadsför evenemanget via e-post, på hemsidan och i sociala media. Plättar, lekar på gården och diskutera scouting och en möjlighet att komma med i verksamheten. Mer krävs inte!