Hej fina FiSScar, hälsningar från förbundsstyrelsen! 

De senaste veckorna och vårt förra styrelsemöthar för vår del varit intensiva förberedelser inför vårmötet. Årsberättelser, bokslut, valordningar och informationsärenden har luslästs och finslipats och i förra kårposten gick allt ut till kårerna – vi önskar er läsglädje i vårmötesförberedelserna 🙂

Vår- och höstmöten är lite officiella till sin form, men om man ser förbi formaliteterna så är de härliga tillfällen att träffa andra scoutledare, att få påverka och styra frågor som berör scoutingen i Svenskfinland och att få ta del av en större gemenskap än den egna kåren. Vi gör det här tillsammans och därför blir vi glada om ni i kårerna är i kontakt med oss och aktivt ställer frågor eller kommer med förslag om hur vi kunde utveckla FiSSc!

Under vårmötet kommer det att bli val. Hittills har inga styrelsekandidater gett sig till känna, men ännu finns det tid. Dessutom hoppas vi innerligt att några ledare i förbundet skulle känna sig manade att ställa upp i rekryteringskommittén (eller ställa upp för att leda den), så att vi har en grupp som kan jobba för en oberoende och opartisk valberedning till hösten! 

Logoalternativen för vårmötet.

Om varken val eller bokslut lockar dig till vårmötet, så kanske logoärendet gör det. Nu är det ju dags att rösta fram ett förslag till ny logo (eller kanske hålla kvar den nuvarande!). En annan bra orsak att komma på vårmötet är workshoppen som ordnas innan själva mötet som handlar om hur vi kunde göra vår verksamhet mer klimatneutral! 

På tal om påverkningsmöjligheter, så är det nu ett alldeles utmärkt tillfälle att ta sig en paus i vardagen och läsa igenom det nya förslaget på Finlands Scouters grundstadga. Den svenska versionen har publicerats och det finns förslag på nytt scoutlöfte och ändringar i scoutidealen. Vad tycker du om dem? Om du har åsikter, så får du väldigt gärna sätta ett meddelande till en styrelsemedlem (eller varför inte direkt till FS styrelse). Vi nås via e-post, whatsapp, facebook, instagram eller telefonDet enda som fungerar lite dåligt är telepati 🙂 Grundstadgan uppdateras mycket sällan, så senast nu är det läge att tycka till. Mera info hittar du här.

Då det gäller nationell scouting söker vi också efter delegater till FS medlemsmöte i november. Då kommer bland annat grundstadgan (med största sannolikhet) att godkännas och dessutom kommer deatt bli val av ny styrelse för FS och andra spännande ärenden. Almas scoutmediainlägg berättar på ett härligt sätt hur det är att vara med och representera FiSSc!

Jag avslutar ännu med ett urplock ur det övriga som vi har på gång just nu:

  • Mångfaldsgruppen jobbar på ett samarbete med Folkhälsan och ungdomsverkstaden Sveps. Planen är att i vår ordna hobbyträffar med låg tröskel för nyanlända ungdomar och unga vuxna.
  • Najs 2020 tar varje dag enorma kliv framåt mot att bli ett hejdundrande, inspirerande och oförglömligt läger. Uppmuntra era scouter och familjer att söka understöd och stipendier, så att alla kan och vågar komma med!
  • Victor och Daniela har träffat FS scoutchefer och Finnjamboreestaben för att redan nu säkra att det svenska perspektivet finns med redan från början. Scoutcheferna hade också en trevlig träff med biskop Åstrand där de bland annat diskuterade samarbete och grundstadgan.
  • En grupp med förtroendevalda från olika verksamhetsområden ska gå igenom de existerande handslagsbottnen och uppdatera dem så att det blir lättare att hålla bra handslag i kåren, i förtroendeuppdrag i förbundet eller i staber av olika slag. Inledande handslag börjar vi bli ganska bra på, men mellan- och sluthandslagen kan vi ännu jobba på!
  • Kårerna erbjuds stöd med vuxenrekrytering i form av vuxenrekrykampanjen på scoutveckan. Ännu hinner man anmäla sitt intresse här (men skynda, deadline är 9.3)
  • Verksamhetsplaneringen för 2021 är i full fart och vi är också aktiva i planeringen av FS gemensamma strategiska målsättningar för 2021-26Teman som har lyfts upp i samband med dessa processer är bl.a. en vilja att scouting ska vara tillgängligt för alla som vill komma med, att scouter jobbar för en bättre framtid och en målsättning om att bättre stöda alla frivilliga som möjliggör verksamhetenVi får se vad det blir! Era eventuella synpunkter och åsikter kring detta tas emot av Victor och Mixo.
  • Och sist, men inte minst! Vi har anställt en suveränt bra kårstödskoordinator med ansvar för medlemsutveckling, Virve Savoilasom introduceras arbetet från och med denna vecka. Hon inleder med att arbeta på deltid, men efter sommaren jobbar hon heltid. Ni får ännu vänta några dagar på en ordentlig presentation, men vi är jätteglada över tillskottet till vårt kansli.

Ha en fin fortsättning på mars, vi ser fram emot att träffa er alla på vårmötet, scoutledarträffarna och förstås Najs 2020!

Hälsar,
Förbundsstyrelsen via Mixo