För att möjliggöra scouting för så många barn som möjligt behöver vi få med flera ledare. Utan våra ledare har vi ingen verksamhet. Många kårer tycker ändå att det här med rekrytering bland vuxna är rätt så knepigt. Tur att vi ändå har en kår som är riktigt bra på det! Sundom Stigfinnare är något av experter på rekrytering, så därför frågade vi dem hur de gör när de får med sig nya vuxna i kåren.

En del av Sundom Stigfinnare på deras ledardag

Här kommer deras 6 bästa tips för lyckad rekrytering:

  1. Var ute i god tid! De flesta föredrar att få smälta en sådan här uppgift nån månad på förhand. Vi börjar så tidigt som möjligt. Fråga runt redan på våren inför höstens grupper.
  2. Ett av de främsta rekryteringsområdena är bland föräldrar. De som har egna barn som vill börja scout är mer motiverade eftersom det ger deras barn möjlighet att börja en betydelsefull hobby.
  3. Fundera vilka i er närhet som gillar friluftsliv och barn. Det behöver inte vara någon med scoutbakgrund. Kan t.ex. vara någon nuvarande scoutförälder som man vet har yngre barn i lämplig ”börja scouta”-ålder. De har hunnit följa med verksamheten en tid från sidan och har därför en idé om hur verksamheten fungerar.
  4. Var frimodig och fråga! Det värsta som kan hända är att de säger nej.
  5. Gör det tydligt vad ni förväntar er och om ni har några krav på t.ex. förhandskunskaper. Sätt er kanske ner och skriv en lista och hur ni kan hjälpa dem att lära sig de här kraven.
  6. Samtidigt som infon om scoutintagning/ny patrull sker, informera också om att ni gärna tar emot fler vuxna eller att ni behöver fler vuxna för att kunna ta emot alla barn. Då är det klart från början att föräldrarna gärna får hjälpa till.

Förhoppningsvis fick ni några bra tips och lite motivation att hitta nya ledare till er verksamhet! Om ni har frågor eller vill ha mera hjälp på vägen får ni gärna ta kontakt med medlemsutvecklingskoordinator Emma: emma.sundsten@scout.fi