Tempelscouterna startade familjescouting under hösten 2019 och för tillfället är tre familjer aktiva i verksamheten. Förhoppningen är att det nu när coronan lugnat sig hittar flera verksamheten igen. Tyvärr har inte familjescouterna riktigt hunnit hitta sin plats i kåren eftersom all övrig verksamhet är i Helsingfors och gemensamma träffar inte varit möjliga under pandemin. Birgitta hoppas att de nu i kåren ska kunna ses alla tillsammans. En förhoppning är också att man genom familjescoutingen snart ska komma i gång med vargungeverksamhet i Borgå.
Birgitta berättar att familjescoutingen är en väldigt enkel verksamhet att komma i gång med som också är en kravlös samvaro för familjerna. Att ordna familjescouting kräver inte heller några stora resurser inom kåren och ger både ledaren och deltagarna mycket. På scoutprogrammet.fi hittar man enkelt olika tips på program för träffarna. I Borgå brukar familjescouterna oftast vara ute i naturen och gruppen är alltid ivrig på vad än de hittar på.
Barn till verksamheten har Tempelscouterna hittat genom att skicka reklamblad till alla daghem i Borgå men också genom djungeltelefonen är det enkelt att rekrytera. Birgitta tipsar också om att höra sig för bland de scouter som har yngre syskon. Det här kan vara ett bra sätt att lära känna hela familjen och ger också familjen en gemensam hobby där de kan umgås tillsammans. Ledare kan man hitta bland de ledare i kåren som själva har småbarn och inte aktivt är med i veckoverksamheten. De kan enkelt ha med sina egna barn och samtidigt dra verksamheten.
När man pratar med Birgitta så låter det som det inte finns några hinder för att inte starta upp familjescouting i kåren. Ett enkelt, kravlöst och roligt sätt att marknadsföra scouting som hobby. Här får barn och vuxna utforska naturen tillsammans och umgås tillsammans en stund på regelbunden basis.
Vill också ni börja med familjescouting?
Familjerna som deltar i familjescoutingen är en del av kåren, de rör sig i naturen och gör saker tillsammans i enlighet med scoutingens värderingar. Varje barn under skolåldern deltar tillsammans med minst en vuxen från den egna närkretsen, på den vuxnas ansvar.