FiSSc passade på att träffa Månskensbonden under hans spelning i Jakobstad. Det visade sig att Markus bakom artistnamnet Månskensbonden faktiskt varit scout. Och när man lyssnar på hans musik så märker man snabbt att han har en närhet till naturen i sin musik. Många låtar innehåller referenser till naturen eller så är handlingen placerad i naturen.

Det här är något vi också berör vid när vi sätter oss ner och pratar en liten stund. Markus var scout när han var 10-13 år, det här var före han hittade musiken som sen tog honom med storm och upptog all hans tid. Som scout i Kvevlax hörde Markus till patrull Falken, säger han stolt med ett leende. Under sina år i scouterna var de bästa att åka ut på hajk. Helst sov han under bar himmel så man blev ett med naturen. Men också pizzakvällarna med film hörde till favoritmötena. Ändå återkommer Markus till naturen och betydelsen av att lära känna naturen och att vara i naturen, på naturens villkor. Den bästa hajken var ute på en öde ö i skärgården. På vägen till hajken blev ledarna fast av polisen vilket var otroligt spännande när han var ett litet barn. Många av minnena från scouttiden lever med Markus ännu idag och man märker att tiden i scouterna varit väldigt viktig tid.

Månskensbonden på After Eight i Jakobstad

När jag frågar vad han har med sig från scouterna som han har nytta av idag i sitt jobb som musiker så säger han skämtsamt att han lärde sig att bära tunga saker i obekväma ställningar i scouterna och det har han nytta av idag. Och det kan jag inte annat än hålla med om att man gör ofta i scouterna, speciellt som ledare.

Vi kommer in på en diskussion kring varför scouting är så viktigt och varför man ska vara scout. Markus tycker det är otroligt viktigt med närheten till naturen och för barn att vara i naturen. Det är speciellt viktigt i det samhälle vi har idag där allt går så snabbt och att vi lär oss att uppskatta och ta hand om vår natur. Jag skulle gärna vara så mycket mera i naturen och gärna sova ute mera men jag har nog blivit för bekväm, säger Markus. Det är ju ändå tur att naturen alltid har öppet och att Markus alltid är välkommen tillbaka till scouterna.

En regnig och dyster höstdag som den här tycker jag ändå vi kan njuta oss bort till naturen med Månskensbondens beskrivningar av naturen och vänta på bättre väder. För även om man är scout är man nog lite bekväm av sig. Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Eller hur var det?