Petra var scout några år som barn men i 25-års åldern hittade hon tillbaka till scoutingen. Hon hade länge gått med funderingar kring vad hon ska göra på sin fritid när en kompis frågade om hon skulle komma med på seglats med scouternas båt Navigator.

Petra Lapela på scoutevenemang
Foto: Karin Salonen

Scouting hade länge varit ett alternativ eftersom det var en vettig och mångsidig hobby för barn. Scouting är ett forum för barn och unga där de får lära sig mångsidiga färdigheter och utvecklas i sin egen takt och mot sitt egna mål, säger Petra.  Därför ville hon gärna hjälpa till i den verksamheten samtidigt som hon själv skulle få en mångsidig hobby. Seglatsen med Navigator blev den första av många för Petra.

Scoutingen har varit både det som Petra hade förväntat sig men också så mycket mera. Jag hade inte trott att man kunde göra så många olika möjligheter som vuxen i scouterna, säger Petra. Det finns många olika saker man kan testa på och göra som vuxen inom scoutingen. En viktig sak för Petra är att det inom scoutingen finns inte lika många krav som inom arbetslivet, vilket öppnar fler dörrar för en. I scouterna får man också alltid stöd och utbildning för de uppgifter och uppdrag man gör. Och det bästa är att man själv väljer hur mycket tid man vill lägga på scoutingen. Som vuxen får du själv välja vad du vill fokusera på inom scoutingen och hur mycket tid du har för din hobby. Tillsammans med ledarna i kåren kan ni forma ditt uppdrag så att det passar dig.

Den gemenskap man har inom scoutingen bär långt.

Det bästa man scoutingen är att det är en hobby där alla har möjlighet att delta; lära sig, uppleva och växa, säger Petra. Den gemenskapen man har inom scouterna bär långt. Det är enkelt att komma med i scouterna. Petra säger att man alltid bara kan knacka på dörren vid kårlokalen, rycka en scout i ärmen eller skicka in sin anmälan via hemsidan. Det är också möjligt att som icke-scout anmäla sig till evenemang och på den vägen komma med (icke-scouter får delta i 2 evenemang innan man bestämmer sig för att bli scout red. anm.).

När vi frågar Petra om hon kan berätta om sitt bästa scoutminne har hon svårt att välja ett men många minnen från scoutseglatser kommer fram, speciellt Tall Ship Races. Men också scoutläger, till exempel förra årets jamboree KAJO men också skidvandring i Lappland vid scouternas stuga Kåtan i Muonio. Petra säger ändå att bara träffa andra scoutledare på ett vanligt möte kan vara bland det roligaste.