Scoutingen satsar på hållbarhet på många olika sätt under året. I Hangö genomsyrar hållbara val verksamheten på många sätt. Här väljer de att dela med sig av sina tankar och tips för en mera hållbar scouting.

I Hangö cyklar kåren ofta och gärna. Det är också ett av deras bästa hållbarhetstips. Bild: Jill Österlund

Det första kårens ledare tänker på när det kommer till hållbarhet är att inte slösa på mat och material. Här gäller alltså att sortera, återanvända allt som går. Och sen så klart saker som ska vara självklart för en scout, som att inte skräpa ner i naturen.

Kåren har också sökt om hållbarhetscertifikatet som de tyckte att var väldigt enkelt att ansöka om. Ledarna blev lite förvånade över att den vegetariska maten lyftes upp så mycket. Det är inget de är vana med i sin kår men också den uppgiften de tänker jobba mera på under kommande år.

Scouterna i Hangö samlar och sorterar skräp. Bild: Jill Österlund

Hållbarhet kommer upp i programmet för scouterna med jämna mellanrum. De brukar plocka skräp när de rör sig både i staden och i naturen. Scouterna får också lära sig hur de ska sortera skräpet de hittar. Kåren har också valt att satsa på att röra sig med cykel när det går. Och under året har det blivit några cykelturer för scouterna.

Vi frågade efter kårens bästa tips för hållbarhet och vi fick tre bra tips för att skapa en mera hållbar verksamhet:

  • Gör utfärder i närheten med cykel eller till fots
  • Återanvänd material under veckomöten, pyssel, byggprojekt osv
  • Scoutloppis inom kåren. Ordna ett litet jippo där man kan sälja eller byta kläder och utrustning man inte längre använder. Partiokirppis på Facebook är också ett alternativ om man söker efter något speciellt.