En solig dag i april besökte Östersundom Scouters vargungar Sibbo Storskog och Högberget under sin vårutfärd. Vi hade hört om Finlands Scouters samarbete med WWF och om Panda-märket – det lät intressant så vi bestämde oss för att prova på det. Materialet består av 6 steg och för varje steg är det möjligt att välja bland flera övningar. Vi valde de övningar som vi upplevde att fungerade bäst för vår utfärd och för vår flock vargungar.  

Vargungarna gillade övningarna och det var lätt att förklara tanken bakom dem. Vi lekte ”Skogståg” och vargungarna fick märka hur många olika slags trädslag det finns i våra skogar.

Vu:na fick öva på olika saker under dagen. Bild: Nina Martin

I ”Näringskedjan som terränglek” fick vargungarna uppleva naturens kretslopp. Vi gjorde övningen ”Gräv dig genom skikten” i vilken vargungarna fick lägga upp alla lager i skogen och fundera vilka djur som lever var (under jorden, på marken, i växtligheten eller i luften).

De lade ut bilder på en hel rad olika djur och märkte rätt så snabbt den otroliga mångfald som finns i vår natur. Före lunchen hann vi ännu skulptera utrotningshotade djur och fundera hur vi kan arbeta för att skydda dessa.  

Som lunch tillverkade vi mat av rester – det blev pyttipanna och fattiga riddare. Gott blev det! Samtidigt diskuterade vi varför det är viktigt att inte slänga bort mat.  

Så gjordes det också fattiga riddare. Bild: Nina Martin

Det blev en lyckad dag i Sibbo Storskog och vi rekommenderar Panda-materialet varmt åt alla vargungegrupper. Det finns ännu många övningar som vi inte hann göra och därför kommer vi att fortsätta med Panda-materialet under höstens möten.  

  • Materialet hittar ni här:www.scoutprogrammet.fiProgrammaterial – Programsatsning – Ut och finn – programsatsning 2019
  • Märket kan köpas via Scandinavian Outdoorstore  
  • Satsningen håller på åtminstone åren 2019-2020 

 

 

Pandamärket har fått sällskap av Muminmärket i kampen för miljön

Denna vår har Finlands Scouter i samarbete med John Nurminens stiftelse och Moomin Characters utarbetat märket #VÅRTHAV som innehåller aktiviteter för vargungar, äventyrsscouter och spejarscouter. Märket är också anpassat för de äldre åldersgrupperna och familjescouterna. Via aktiviteterna lär man sig mer om Östersjön och gör konkreta saker för att hjälpa havet.

Bygg en modell av ett vattendrag, lär dig undersöka vattenkvaliteten vid din favoritstrand, bekanta dig med djuren och växterna på stranden, hjälp till att hålla havet rent. Tillsammans räddar vi Östersjön!

  • Materialet hittar ni här: www.scoutprogrammet.fi – Programmaterial – #VÅRTHAV
  • Märket kan köpas via Scandinavian Outdoor (på märket står #MEIDÄNMERI, på finska)
  • Satsningen håller på åtminstone hela år 2020