En skön höstkväll i september stod några av St. Simons Sjöfararnas ledare och undrade hur Facebook marknadsföringen månntro hade funkat och om några familjer skulle dyka uppförsta familjescoutingsträffen i kårlokalen i Pargas.   

Idén att starta familjescouting kom från några ledare, som har barn under 7 år. De tänkte att det skulle vara roligt att scouta med de yngre barnen. På sommarlägren hade vi redan haft familjescoutdeltagare, men nu ville vi starta verksamheten på vardagsbasis. Men, vi var oroliga att det skulle bli en träff för ledare med barn. Som tur var så hade vi fel.  

Bra uppslutning och stämning 

Under första träffen dök 10 familjer med sammanlagt 14 barn upp. Det fanns också flera som inte kunde komma på första träffen, men som meddelade intresse för att komma med nästa 

Bild Eric Jansson

gång. Stämningen var bra och de vuxna var aktiva med att hjälpa till med programmet. Första träffen var lite knepig att planera när vi inte visste hur många barn som skulle komma, och vilken ålder de skulle vara i. Efter den första träffen kunde vi planera in flera lekar och uteaktiviteter för de fortsatta träffarna.   

Roliga önskemål för mötena 

På första träffen pysslade vi ihop kort där barnen får en stämpel för varje gång de har varit med. De fick också skriva ner önskemål för aktiviteter som vi kan göra under hösten. Många önskemål om eld och lek (inte som kombination), skogsutfärder och kojabyggning kom fram och vi ska försöka göra så mycket vi bara kan under årets lopp. Det kom också önskemål om en luftballongsfärd – vi får se hur vi lyckas med det! 

Bild: Eric jansson

Andra träffen var rolig med eld, pinnbröd, korv, lekar och skratt med kompisar. Vi har många barn i åldern 3-7 år men också några baby-scouter under 2 år. Under hösten träffas vi en gång i månaden, men det har redan nu talats om att ha träff varannan vecka på våren. Vi har en skogsutfärd och lillajul på agendan innan julen.  Det som har varit roligt att se är hur de vuxna som är med deltar i att få träffen att fungera och gör saker tillsammans – som scouter ska. 

Föräldrar hjälper gärna till 

Att starta familjescouting behöver inte vara svårt eller jobbigt. Det kräver en förmåga att planera program och att anpassa programmet enligt deltagarna. Det är bra att ha några ledare från kåren med (med eller utan sina egna barn) men föräldrarna är också glada att hjälpa till när man bara vågar be om hjälp. Allting vi gör under våra möten är ju för barnens skull! 

Simoniterna kommer absolut att fortsätta familjescouting i framtiden också – vi vill ju ha så många scouter med som möjligt, och vi vet att barnen växer och föräldrarna blir taggade för att vara med i scoutrörelsen. Det blir inte bättre än det!  

Mer info om familjescouting; vad det handlar om, vem den riktar sig till, hur medlemskapet fungerar hittar du scout.fi/familjescouting. Där finns också allmän info om verksamheten, familjescoutledarens handbok och aktiviteter för familjescouting.