Då jag fick höra om att FiSSc börjat med familjescouting för ca ett år blev jag genast intresserad. Det skulle passa perfekt vår kår, Seaboys, samt mig personligen. Jag har två små barn, ett och sex år gamla. Kåren har många inte längre aktiva ledare med små barn. Vad skulle inte vara bättre än att få nya unga medlemmar till kåren, få våra passiva ledare med på en kant och kanske få lite nytt liv i kårens gille också?

Förra våren gick till att ordna det praktiska, hur ställer sig kårledningen? Finns det intresse för verksamheten? Till sist men inte minst, något som var en nyckelfråga för mig personligen, familjescouting är en familjeaktivitet öppen för alla, också flickor skulle få komma med. Allt skulle vara klappat och klart inför en start på hösten.

Vi gick in för att köra i gång småskaligt, genom att pröva oss fram en höst med familjer till gamla kårmedlemmar, för att sedan starta på riktigt våren 2024. Från början beslöt vi att vi skulle ha kvällsmöten varannan vecka. Detta kändes som mest fungerande eftersom vi är en kår belägen mitt i betongdjungeln, det tar tid att komma ut i naturen. För det andra ville vi ha möten tillräckligt ofta, så att man inte missar halva terminen ifall man inte kan komma på ett möte.

Att leka Inte nudda golvet på segelbåtarnas kuddar är roligt.

Sagt och gjort, jag inhandlade inför ett första möte en mjukisekorre och pysselgrejer. Vi inledde mötet med en samling och talade om att ekorren är familjescoutingens symbol och funderade lite på vilka egenskaper den har som gör den till en så bra symbol och vi talade om familjescouting. Barnen pysslade fina ekorrar och vi lekte några lekar. Till sist fick vår mjukisekorre bo hos en familj framtill nästa möte.

Det är viktigt för barnen att få ekorren på besök hem till sig.

Under hösten har vi byggt upp en fungerande mötesstruktur. Vi inleder med samling och flagghissning, har lite pyssel eller annat program, inner eller ute, leker några lekar knyter knutar och kanske någon knop, har en avslutning med flagghalning och sist men inte minst vår mjukisekorre får gå till nästa familj. Detta har visat sig vara mycket viktigt för barnen att få ekorren på besök hem till sig.

Vi har också hunnit delta i kårens höstutflykt, vi hade hela 19 familjescouter ut i Esbo skogarna. Vi hade en lyckad spårning, efter den grillade vi hotdogs och stekte plättar. Igen lärde vi oss lite, nästa gång kommer vi att ha ett parallellprogram med plättstekningen. På vårt förra tisdagsmöte var vi också ute. Det hade snöat rikligt under natten och vi beslöt oss för att åka pulka, mjukisekorren fick också åka!

Barnen tycker bra om verksamheten och vi har hittat en rätt nivå på programmet för barnens ålder. Inför våren kommer vi att lite rusta upp på kårlokalen, planera verksamheten för hela våren och förbättra på kvaliteten av programmet för klara den hårda konkurrens som råder inom fritidsverksamhet. Vi utreder även att öppna en filial för en grupp på torsdagar och börjar rekrytera deltagare utanför kåren. Det skulle också vara roligt att samarbeta med en annan kår.