Besöksdagen under sommarlägret är det perfekta tillfället att rekrytera vuxna till verksamheten! Barnens föräldrar kommer för att känna lägerstämningen och uppleva scouting. Naturligtvis är alla föräldrar olika, men alla har tagit ett beslut att dyka upp – ge dem en upplevelse de sent glömmer! Varför inte bullar och kaffe? Kom ihåg att välkomna dem, berätta att alla är välkomna i scoutingen och att deras hjälp är viktig för er. Berätta också vem de ska kontakta om de är intresserade och prata med alla föräldrar under dagen.

Lekar tillsammans på stranden kan vara en del av besöksdagen. Foto: Alma Lüttge

Låt föräldrarna pröva på riktigt lägerliv

Att delta i programmet, måltider och andra punker under lägerdagen tillsammans med ditt barn är det bästa sättet att lära känna scouting. Intruera noggrant. Låt också barnen lära sina föräldrar hur de ska göra. Kom ihåg att vara uppmärksam på barn vars föräldrar inte kunde delta.

Lägg inte all energi på föräldrarna, glöm inte barnen! Se till att besöksdagen blir rolig för föräldrar, barn och ledarna. Kom ihåg att ge instruktioner i god tid och berätta om tidtabellen. Det finns många sätt-välj de som passar er bäst:

  • Ge en genomtänkt guidad rundtur av lägerområdet (berätta om aktiviteter och traditioner, halsduken och tältområdet)
  • Håll kaffepaus med mellanmål – gemensam för föräldarna (de kanske nu börjar lära känna varandra). Berätta om de bästa bitarna från lägret och vad som händer i övrigt inom scoutingen.
  • Ordna ett miniatyr patrullrådd eller läger-OS med enkla och roliga kontroller, där föräldrar deltar tillsammans med barnen eller föräldrarna mot barnen.
  • Kanske ni kan erbjuda föräldrarna att komma några timmar tidigare till besöksdagen för att göra något tillsammans med barnen? Bygga fågelholkar, bygga en stor hydda, städa stranden eller måla ett staket…
  • Besöksdagen kan avslutas med ett stort lägerbål tillsammans, där vuxna får titta på program som barnen förberett, sjunga och njuta av rökdoften och solnedgång.
  • Kom ihåg att dela ut ett krot till alla på vägen hem där det står era kontaktuppgifter och när scoutingen startar i höst. Var tydlig med att vuxna är varmt välkomna med i verksamheten!
  • Kortet kan göras mycket billigt så att det är ett lägerfoto som barnen kan skicka hem med en hälsning från lägret.