Scouting är en bra hobby, men varför? Här kommer tio skäl att komma med i scouterna!

Bild: Noora Kankare

1. Du får nya vänner

Det är årligen ungefär 65000 scouter med i verksamheten i Finland. De yngsta scouteran är cirka 7 år och någon övre gräns finns inte. I de grupper som träffas varje vecka och på olika evenemang och projekt är bra ställen att få nya vänner. I en grupp får också den blygare utrymme. I scouterna lämnas ingen ensam.

2. Scouting finns nära

Scoutverksamhet finns nästan i alla kommuner, från Hangö till Utsjoki. I de större städerna finns många olika scoutkårer och i mindre byar träffas ofta scoutgrupper. Avstånden till hobbyn blir alltså inte orimligt långa på de flesta orter. Du hittar din närmsta scoutkår i kårsökningen på hemsidan.

Bild: Anna Enbuske

3. Scouting är mångsidig

Scouting är en mångsidig hobby, där du får pröva på och göra nästan precis vad som helst. Scoutverksamheten innehåller på riktigt många olika hobbyn. I scouterna kan man bland annat spela, leka, pyssla, tävla, åka på utflykt, paddla, navigera, segla, resa, baka, laga mat, klättra, bygga, fiska…

4. Du lär dig nya saker och färdigheter

I scouterna lär sig scouter i alla åldrar nya saker och nya färdigheter. Scouter bekantar sig bland annat med första hjälpen, göra mat i naturen, hur man gör upp eld och karttecken eller budgetering, projektledning, lägerlogistik och hur man använder en softismaskin. Alla lär sig och utvecklad i sin egen takt och det man själv är intresserad av.

Bild: Miska Loimaala

5. Du får vara och övernatta i naturen

I scouterna rör man sig mycket i naturen och många saker gör man utomhus. I scouterna åker man på utfärder på helgerna och vandringar på den egna orten eller ibland längre bort. Tältövernattningar, mellanmålspauser på vandringar och kvällar runt lägerelden är minnen som många bär med sig hela livet.

6. Du kan delta i evenemang runt om i hela Finland

I scouterna händer det nästan nånting hela tiden. I många evnemang kan man delta både i den egna scoutkåren eller utanför närmiljön. Förutom i den enga scoutkårens evenemang kan man också delta i både Finland Svenska Scouters evenemang och i Finlands Scouters evenmang dit alla scouter är välkomna. Till dem hör till exempel scouttävlingar, olika åldergruppsevnemang och stora läger och helgevenemang.

Större händelser är bra tillfällen att träffa scouter från olika kommuner och få nya upplevelser. En del evenemang ingår i medlemsavgiften medan andra har en liten deltagaravgift. Bekanta dig med evenemangen i scouternas händelsekalender.

Bild: Henri Tammi

7. Du kan bli sjöscout eller specialisera dig på vildmarkskunskap

En del av scoutkårerna har specialiserat sig på segling eller andra specialkunskaper. Sjöscoutkårerna seglar flitigt under sommaren och andra specialkårer har i verksamheten fokuserat på vandring och utfärder. Oroa dig inte, du behöver inte veta allt före du börjar! Scoutingen har ett omfattande utbildningsutbud där styrbord, babord och nying bekanta.

8. Du får internationella upplevleser

Bild: Joel Forsman

Scouterna är en internationell organisation, som har över 40 miljoner scouter i över 200 länder. Varje land ordnar många scoutevenemang, som också finländska scouter är välkomna till. Man behöver inte alltid heller resa bort utan till många av de större evenemangen i Finland bjuder man in utländska scouter.

9. Du kommer bli förvånad över vart scoutingen kan leda dig

Scoutingen leder ofta in en på nya stigar och fortsätter överraska. Eftersom scoutingen är så mångsidig och flexibel hobby så passar den många. I scoutgemenskapen kommer man ofta på helt galna idéer som man sen förverkligar tillsammans.  

Till exempel en scoutgrupp som kom på idén att de skulle bestiga några berg i Europa så plötsligt en dag befann sig en grupp vuxna från Järvenpää på toppen av Gran Paradiso i Italien. En annans scouthobby ledde hen till att föreläsa om scoutkommunikation inför fullsatta salar på universitetet i Tammerfors. En annan grupp tog tåget via Ryssland till Japan, där över 30000 scouter samlades från hela världen.

Scoutingen kan också ta dig med på vandring i Lapplands vildmark, en seglats på Saimen, stadsorientering i Åbo eller bjuda på laxsoppa i Nouxskogen. Scoutingen är full av överraskningar!

10. Du får överträffa dig själv

Bild: Henri Tammi

Scouterna har ett talesätt, att vi kan kliva i för stora stövlar. När du vågar gå utanför din comfortzon lär du dig nya saker och utvecklas. Scouting är en trygg plats att försöka (och misslyckas). När du tillsammans med en kompis först har haft panik och känt dig närvös över att ta ansvaret över vandringen och sen får lyckas, får du en härlig vinnarkänsla. Eller kanske du kan övervinna din höjdrädsla genom att fira ner dig i sele från Hangös vattentorn? Eller planera och genomföra en övernattning för 100 hungriga vandrare mitt i skogen? Att pröva nya saker är ofta spännande och lite läskigt, men i scouterna behöver du aldrig göra det ensam.  

Är du redo att hoppa in i scoutäventyret?