Scouting har länge varit en plattform för äventyr, lärande och att främja en kärlek till naturen. Att lära sig om och diskutera hållbarhet är en självklarhet inom scoutingen. Scouterna arbetar aktivt på många nivåer för att hela scoutingen ska vara koldioxidneutral 2030. Ett sätt att arbeta med hållbarhet är att lära sig mera om den natur vi har runt oss, ta hand om vår natur och också att se över våra egna levnadsvanor. Här kommer därför ett exempel på hur en hållbar utfärd kan se ut. Häng med på utfärd för att utforska, lära er och bidra till bevarandet av vår natur.

Val av Utfärdsplats

Valet av plats för utfärden är viktigt för en lyckad utfärd men också viktigt ur miljösynvinkel. Att välja en plats som inte bara är vacker utan också är enkel att ta sig till på ett hållbart sätt är viktigt. Diskussioner kring valet av en plats som bevarar olika naturtyper och stödjer olika djur- och växtarter bör vara en del av förberedelserna i gruppen som ska åka på utfärden.

Fågelskådning ett sätt att lära sig om biologisk mångfald

Biologisk mångfald innebär att vi har många olika naturtyper, olika djurarter och växtarter. Biologisk mångfald är viktig för naturen ska kunna anpassa sig till förändringar. Många arter är också viktiga för att människan ska få tillräckligt med mat, byggmaterial och energi. Scouter åker på utfärden enligt principen att naturen ska lämnas i ett bättre skick än när vi kom dit. För att skydda mångfalden kan vi: Köpa ekologiskt och undvika besprutad mat, bygga insektshotell och fågelholkar, lämna kvar fallna träd och stubbar att förmultna i skogen eller plantera en färgglad blomrabatt där hemma.

Under utfärden kan ni undersöka mångfalden av fåglar i naturen. Identifiera fåglar med appen BirdNET på vägen till utfärdsstället. Appen hjälper er att identifiera fåglar utifrån fågelsången, på det sättet lär ni känna vilka fåglar som finns runt er under utfärden. Hur många fåglar upptäcker ni?

Kaffe och plättar över öppen eld. Bild: Malin Sjöblom

Hållbar Kaffepaus och Måltidslösningar

Frågor om mat är centrala i vår strävan mot ett hållbart samhälle. Vad vi äter och hur vi hanterar maten påverkar miljön på många sätt, i hela livsmedelskedjan från jord till bord. Genom att ändra våra matvanor kan vi till exempel minska utsläppen av växthusgaser. Därför spelar det också roll vad vi äter i scouterna. 

Under utfärden är det därför också viktigt att vara medveten om valen av mat och dryck. Att tillaga enkla måltider som fattiga riddare på gammalt bröd kan vara både näringsrikt och ett sätt att minimera matsvinn. Att använda recept med hållbarhet i åtanke och att välja ingredienser med omsorg, som att använda ekologiska produkter eller lokalt odlade råvaror, kan göra skillnad. Diskutera också gärna i gruppen på vilket sätt maten är hållbar och varför det är viktigt.

Bara 15 minuter i skogen inverkar positivt på människan. Bild: Didrik Lundsten

Skräpplockning och ansvarsfull konsumtion

Utfärder inom scoutingen erbjuder en möjlighet till både äventyr och lärande. Genom att inkludera hållbarhet i kåren, inkludera aktiviteter som främjar biologisk mångfald och uppmuntra till samhällsengagemang, kan scouter bli förkämpar för miljömedvetenhet och naturskydd. Det är inte bara en utfärd; det är en möjlighet att forma framtiden för en mer hållbar värld, en dag i taget.

Visste ni att varje år hamnar ca sex ton plastskräp i havet, ändå är det mindre än 6% av världens plastavfall. För att minska skräpet i naturen kan vi för det första konsumera mindre engångplast, sortera och återvinn eller ordna ett skräpplockartillfälle som under den här utfärden. På vägen hem delar ni alltså ut påsar åt alla som deltar och så plockar ni skräp längs hemvägen. På det sättet är vägen till utfärdsstället ren när ni åker hem från dagen.

Fattiga riddare på Stormkök

Ingredienser
Smet
1 dl kikärtsmjöl
2 dl växtbaserad mjölk
1 msk potatismjöl
1 tsk malen kardemumma
2 tsk socker
1 nypa salt


Tillbehör
4 skivor vitt bröd (gärna några dagar gammalt)
1 msk smör, margarin eller olja att steka i
4 msk valfri cream cheese
·2 dl blåbär, färska eller frysta (eller andra bär)


Tillagning
Förbered hemma:
Gör smeten: Vispa ihop ingredienserna till smeten så att det blir en slät smet.
Häll över i en flaska.
Ute:
Montera upp stormköket.
Ta fram ett av kokkärlen. Skaka flaskan med smeten och häll över smeten i
kokkärlet. Vänd ner brödskivorna i smeten och låt brödet dra åt sig smeten på
båda sidor.
Tänd stekpannan och lägg i smör/margarin/olja. Stek brödskivorna så att de
blir gyllene på båda sidor.
Ta upp och bred cream cheese på och toppa med blåbär.
Ät direkt och njut!
Har du ej tillgång till färska blåbär? Det går fint med frysta också, låt dem tina
innan servering.