Gratis kaffe och plättar som efterrätt till lunchen är något de flesta troligtvis gillar! Det tänkte i alla fall vi i Scoutkåren Pojkarna och St. Simons Sjöfararna då vi bestämde oss för att dela ut kaffe och plättar till alla lunchgäster vid ett av Åbo Akademis studentkaféer. 

Vuxenrekryteringsevenemang
Bild från vårt evenemang. 

Hur gjorde vi då? Nå, direkt då vi kom på att Åbo Akademi är fyllt av studerande som kommit från alla Svenskfinlands mindre orter – kanske till och med gamla scouter som flyttat för studier – kontaktade vi universitetet och fastighetsägaren (i det här fallet Stiftelsen för Åbo Akademi) och frågade om det är möjligt att vi är på Arkens innergårdprecis bredvid där alla lunchgäster rör sig! Tillsammans med ledarna i kåren bestämde vi oss för ett datum som passade möjligast många lunchtid och skred till verket. 

Eftersom vi ville visa att scouting är en klimatsmart, hållbar hobbyverksamhet bestämde vi oss för att endast bjuda på veganska produkter – så havremjölk och veganska plättar. Det visade sig vara en stor hit och vi fick många extra leenden tack vare det! På morgonen innan vårt evenemang blandade vi ihop ett ämbar med vegansk plättsmet, plockade med oss några sponsorerade kaffepaket och två termosar med färdigt kaffe, en kaffekokare och åkte till Arken där vaktmästaren hjälpte oss ställa i ordning. 

Vad vi fick från kansliet 

  • Marknadsföringsmaterial i form av banderoller, flaggor och broshyrer 
  • Kaffekopparna med Scout-grafik på 
  • Kaffet kom som sponsorering av Paulig 
  • Termos för kaffet 

Vad Åbo Akademi stod för 

  • Utrymmet (utomhus) 
  • Elektricitet för kaffekokare 

Vad vi stod för själva

  • Plättsmeten 
  • Engångskärl 
  • Kaffekokare 

Hur gick det då? Människor var jätteförvånade att vi delade ut plättarna gratis – så pass att vi fick fixa nya skyltar mitt i jippot där det stod stort att de var gratis! Vädret var ypperligt för att vara utomhus så det rörde sig en massa människor och vid det skedet lunchpausen var slut var också plättarna det. Vi fick möjligheten att berätta om vad scouting innebär för en vuxen åt flera och det är alltid lika många som är förvånade att man faktiskt kan bli scout också som vuxen! Det var också jätteroligt att stå och ge plättar och berätta om ens favorithobby, därför kommer vi försöka på någonting liknande i år, kanske vid en annan byggnad. Vi kan rekommendera starkt att ordna ett rekryteringsevenemang! 🤩

Varför skriver vi nu om något som hände nästan ett år sedan? 

Den 20.4 – 27.4 är det igen dags för scoutveckan! I år ligger fokus för veckans kampanj på att rekrytera fler vuxna till scoutkårerna. Men hur kan man som scoutkår vara med i kampanjen och faktiskt få nya vuxna med i verksamheten? Ett förslag är att dela ut kaffe åt personer som går förbi, och passa på att tala lite med dem om scouting på samma gångNi kan också bjuda in utomstående vuxna till evenemang ni annars också skulle ordna under scoutveckan, till exempel en stadsmanöver eller en öppen kväll på kårlokalen. Större evenemang kan bra ordnas tillsammans med hela kårteamet! 

Alla evenemang som ordnas skall anmälas innan den 9.3 – då får ni en helt egen scout-banderoll ni kan använda på alla evenemang! Dessutom hjälper Finlands Svenska Scouter och Finlands Scouter med marknadsföring av evenemangen. Du hittar mera information här. Blanketten för att anmäla evenemang hittas på samma sida och är tvåspråkigFS hjälper med grafiskt material och marknadsföring, men så som det ser ut nu står ni för resten själva.