Lägret Nothamn VIII som ordnas av Finlands Svenska Scouter har inletts på Kimitoön. Det första Nothamnlägret ordnades 1964 för och av främst sjöscouter. Sommarens läger samlar nästan 800 deltagare från hela landet. På torsdag 27.7 anländer nästan 500 scouter till lägret som byggt upp av frivilliga ledare i tre dagar. På fredag anländer resten av deltagarna, nämligen lägrets yngsta deltagare samt lägrets familjescoutlägerdeltagare. Lägret hålls på scoutkåren Turun Metsäkävijäts natursköna lägerområde i Björnstrand, Kimito. På lägret samlas såväl scouter som är mer vana vid att scouta på land som sjöscouter.
Varierande program
Inledningsvis installerar sig scouterna i sina egna tältbyar och efter det drar lägerprogrammet i gång med full fart. Lägrets tema är vatten och under lägret får scouterna till exempel öva sig på sjöräddning och prova på allt från Beach-volleyboll, strandlekar, dragkamp, stafetter och tävlingar. I programdalarna får scouterna lära sig om hållbarhet, naturen, havet och marinbiologi. Bland annat får scouterna studera småkryp med vattenfiltrering/-rening och lära sig om väderfenomen. Allt program leds av frivilliga ledare.
Till lägrets hamn har anlänt 12 scoutbåtar som seglats till lägret av kårerna. Under segelpassen får scouterna lära sig om säkerhet ombord, hur man trimmar seglen och navigerar. De äldre scouterna får prova på kappsegling. Programmet på lägret är en blandning av nya inslag men också mer traditionellt lägerprogram som spårningar, patrullrådighetstävlingar, simning och stämningsfullt kvällsprogram. Under första kvällen uppträder försvarsmaktens bänd på lägret som en del av det samarbete scouterna har med Försvarsmakten. Hela programmet är uppbyggt så att lägerdeltagarna får lära sig nya och roliga saker på ett säkert sätt, säger lägerchef Marika Eriksson (Sjöscoutkåren Vikingaflickorna).
-Alla deltagare och ledare bor och äter tillsammans. Lägret är uppbyggt som en liten by. Vi har bland annat byggt en hamn, ordnat med sopsortering samt vatten och sanitetshantering. På lägerområdet finns också ett café samt kök och matsal där lägerdeltagarna serveras mat av lägerledare, berättar Eriksson.
Lägrets bespisningschef Malin Sandås (Sjöscoutkåren Sailors) lotsar köksteamets elva personer som hanterar och utfordrar lägrets alla deltagare. Logistiken av mängden mat och tidtabeller är omfattande och håller köksteamet i gång under långa dagar.
Nothamnlägret samlar deltagare från 39 av förbundets 61 medlemskårer. Dessutom deltar ledare och scouter från Turun Metsänkävijät. En lite trupp tyska scouter kommer också att finnas med på lägret. Lägrets äldsta deltagare är över 70 år och den yngsta närvarande är född i mars 2023.
Nothamnlägrets huvudsamarbetsparter är Försvarsmakten och Turun Metsänkävijät.
Lägret arrangeras med stöd från Svenska kulturfonden, Svenska Folkskolans Vänner, Stiftelsen Tre Smeder, Föreningen Konstsamfundet, William Thurings stiftelse och Stiftelsen Emilie och Rudolf Gesellius fond.
Tilläggsinformation och frågor:
Fanny Aaltonen, stabsmedlem med ansvar för marknadsföring och kommunikation, fanny.aaltonen@scout.fi, tfn, 040 9636 771
Kate Lönnberg, kommunikationsansvarig på Finlands Svenska Scouter rf, kate.lonnberg@scout.fi, tfn 044 272 3463
Läs mer om lägret på www.scout.fi/nu/nothamn-viii/ och följ med lägret på Instagram, Facebook och/eller TikTok. Här hittar du direktlänkar till lägrets kanaler på sociala medier: https://linktr.ee/nothamnviii