FiSSc: Sök-och-finn

Sök och finn är
…en nattorientering med mottot ”En tanke sparar 1000 steg”.
…fågelkvitter i soluppgången
…en natt då du inte sover
…att irra i mörkret, plaska i träsk och överleva på fjolårslingon
…det perfekta testet för hur bra du fungerar tillsammans med din kompis, partner, kollega eller fiende (eller blinddate om du anmäler dig utan par)
…att tappa bort sig och hitta tillbaka
…att dricka varm kakao ur sin termos i väntan på nästa ledtråd
…att vinna över sina medtävlare, sig själv och mörkrets krafter
…ödemarksmystik, luffningsromantik och tävlingsdramatik
 
Sök och finn är inte någon allvarlig tävling, utan kan ses mera som ett naturnära äventyr ute i vårskogen. En del av tävlarna brukar ha bråttom, andra tar det lugnt. Tävlingen går ut på att ta sig från kontroll till kontroll med hjälp av ledtrådar och kartor som inte alltid är så lättlästa. Tävlingens motto är “en tanke sparar tusen steg”.

Grankulla Scoutkår och Scoutkåren MuHö önskar er varmt välkomna åt skogen!
Frågor och svar

Vad är det här riktigt för något?
En orienteringstävling med kluriga kartledtrådar på hemlig plats. Du behöver inte vara någon mästerorienterare, men kunna hantera karta och kompass. Mobiltelefoner och egna kartor är inte tillåtna.

Var börjar det?
Det berättar vi inte, men vi för dit dig med buss från Helsingfors.

Var slutar det?
I mål.

Hur länge tar tävlingen?
Beror på hur snabbt du kan gå 6-13 kilometer i skogen på natten.

Vilken tid behöver jag vara var?
Tävlingen ordnas 4-5.5 med gemensam transport från och till Helsingfors. Du behöver vara på plats i Helsingfors tidigast kl 18 på lördag, och är tillbaka senast kl 14 på söndag. Mer information kommer i samband med tävlingskallelsen.

Vem får delta?
Explorerscouter, roverscouter och äldre ledare. Deltagarna deltar parvis. Lag bestående av explorerscouter deltar i Junior-klassen. Ifall du inte har ett par så kan du anmäla dig i alla fall, så parar staben ihop dig med någon annan ensam tävlingsdeltagare. Bara en av lagets medlemmar behöver vara scout, och det går bra att bilda lag över kårgränser.

Vilka är tävlingsklasserna?
"Junior": Två explorerscouter (eller personer i explorerscoutåldern; minst den ena i paret bör vara scout)
"Senior": Två personer varav den ena bör vara i roverscoutåldern eller äldre, och den andra explorerscout eller äldre. (Minst en av deltagarna bör vara scout.)

Måste man vara jättebra på orientering?
Nej, om du klarar av att ta dig fram med karta och kompass fixar du nog det här också. Det går lite långsammare i mörker än på dagen och man kan behöva använda kompassen mer när man inte ser lika mycket av naturen.

Vad kan det löna sig att ha med sig?
Åtminstone fick- eller pannlampa och kompass. Lämpliga kläder för att gå i skogen. En varm tröja om det blir kallt. Snacks och vattenflaska. Papper, plastficka, penna, sax, tejp, lim, linjal, gradskiva. En bra kompis.

Vad lönar det sig inte att ha med sig?
Saker som inte ryms i ryggsäcken. Såg och yxa. Mer än en lagkompis.

När får jag sova?
När du har kommit i mål. Sovsäck och byteskläder behöver du inte bära på utan kan skicka dit med transport från starten.

Vad händer om vi inte klarar en ledtråd?
Efter en timme får ni en karta som visar er vägen till nästa kontroll.

Är det långt att gå?
Åtminstone om ni går fel. Om ni går rätt är banan 6-13 km.

Kan jag få några uppmuntrande visdomsord?
Den som söker han letar
Alla vägar leder till målet
Använd huvudet mer än fötterna

Ska jag anmäla mig nu?
Ja.

 
DELTAGARAVGIFT: 45 €/lag

TÄVLINGSKALLELSE: Den officiella tävlingskallelsen har publicerats 25.3 på scout.fi.

KONTAKTPERSON: programkoordinator Gunilla Edelmann: gunilla.edelmann@scout.fi / 050 540 5081

Anmäl dig senast 15.4. (För minderåriga deltagare görs anmälan av vårdnadshavaren eller av en ledare i kåren med lämpliga rättigheter.)

Anmälning efter 15.4 möjlig för:
- andra hälften av redan anmälda tävlingslag
- "funktionärer" (stabsmedlemmar, kontrollanter etc)
- icke tidigare anmälda tävlingslag kan också anmäla sig; ni hamnar p kölistan och får inom kort efter det info om huruvida ni ryms med eller inte.

Information om tillgänglighet: Sök-och-finn är en mörkerorienteringstävling i skog och mark; tävlingen är inte tillgänglig betraktande rörlighet, synsinnet eller vila.?Kontakta programkoordinator Gunilla Edelmann (gunilla.edelmann@scout.fi / 050 540 5081) i frågor som gäller kursens tillgänglighet (trivsel, mat, pengar, att röra sig, hygien, vila och övernattning, mediciner och första hjälpen, synsinnet, hörselsinnet, luktsinnet, språk, åskådning, program )

Rätt att göra förändringar: FiSSc förbehåller sig rätten att vid behov (till exempel ifall av hinder som FiSSc inte har haft rimliga möjligheter att påverka; till exempel rådande pandemiläge) göra förändringar i evenemangets förverkligande. FiSSc har rätt att vid behov och efter omdöme inhibera eller avbryta evenemanget, eller göra förändringar i evenemangets innehåll, form, tidpunkt, längd och/eller plats. Ifall FiSSc inhiberar detta evenemang bär FiSSc ansvaret för de eventuella ekonomiska följderna för evenemanget. Ingen deltagaravgift uppbärs i så fall, och ifall deltagaravgift redan uppburits återbetalas den i sin helhet. FiSSc bär också ansvaret för de eventuella ekonomiska följderna för detta evenemang i fall där enskilda deltagare annullerar sitt deltagande på grund av att evenemanget flyttats till en tidpunkt som inte passar dem.