Scouting på distans under scoutveckan

I år är det 110 år sedan scoutverksamheten kom igång i Finland. Historiskt sett har scouterna alltid varit aktiva aktörer i samhället med blicken riktad framåt.

Till följd av undantagssituationen som uppkommit på grund av spridningen av coronaviruset har scoutkårerna infört social distanseringen gällande veckoverksamheten fram till vårens slut. Det betyder dock inte att scoutverksamheten skulle vara på paus utan tvärtom har helt nya sätt att scouta tagits fram i snabb takt.

”Scouting är en rörelse som konstant är i utveckling, och det har vi fått erfara också i denna exceptionella situation. De frivilliga inom FiSSc har övergått till att planera och utföra verksamheten på distans, vilket gått relativt smärtfritt då vi redan sedan tidigare använt oss mycket av videomöten. Scoutkårerna har ordnat olika slags verksamhet på en bred skala, vilket är mycket glädjande att se. Fotoorienteringar man kan utföra ensam i närmiljön kring kårlokalen, scoutbingo med olika uppgifter man kan utföra hemma, eller en ny utmaning att ta sig an varje vecka är några fina exempel”, säger Victor Spiby, ordförande för Finlands Svenska Scouter.

Många scoutkårer har ersatt sina vanliga veckomöten med videomöten eller Whatsapp-möten, eller till och med möten i Minecraft.

“Växtodling hemma, naturkännedom från köksfönstret, anpassade uppgifter från det vanliga scoutprogrammet, listan på vad man kan göra är oändlig. Det gör mig väldigt glad att se hur kreativa våra scoutledare är och hur de lyckats fortsätta erbjuda barn och unga meningsfull fritidsverksamhet på nya innovativa sätt i detta exceptionella läge vi befinner oss i. Det är svårt att säga vad de långsiktiga effekterna kommer att vara, i alla fall har vi bevisat att det går att scouta på flera olika sätt och en del av dessa blir kanske permanenta inslag i den framtida verksamheten”, säger Spiby.

Scouting på distans

Kårerna upprätthåller regelbundet kontakten till sina medlemmar för att skapa samhörighetskänsla och meningsfull sysselsättning. Det är viktigt att scouterna kan hjälpa barn och unga genom att erbjuda meningsfull fritidsverksamhet även på distans.

Inför scoutveckan 20-26.4. har olika materialpaket tagits fram och till exempel de yngsta åldersgrupperna fått ta del av scouttraditioner i form av berättelser samt bekantat sig med scouting runtom i världen. De äldre åldersgrupperna har gjort spel utgående från scoutingens historia och knutit nya internationella scoutkontakter via ScoutLink som är ett internationellt forum för scouter. På onsdagar kl. 14:30 kan de scouter som vill samlas till en virtuell kaffestund och prata om stort och smått men också få hjälp och stöd i frågor som väcker oro eller funderingar.

Under scoutveckan lanserar Finlands Svenska Scouter ett nytt digitalt märke: #scoutahemma. En av märkesuppgifterna går ut på att hänga upp sin scouthalsduk i fönstret som en scouthälsning till förbipasserande. Då scouterna löst ett antal kluriga uppgifter får de ett märke som kan sättas på scoutskjortan. Uppgifterna kan också delas digitalt med hashtagen #scoutahemma.

Ett materialpaket med scoutaktiviteter som kan göras av alla har också tagits fram. Scouterna har samlat olika aktiviteter man kan göra på egen hand eller på distans tillsammans med andra. Ingen erfarenhet av scouting behövs för att genomföra aktiviteterna.

Scoutingen i Finland samlar årligen 65 000 medlemmar − det gör scoutingen till Finlands största barn- och ungdomsorganisation. Runt om i världen finns ca 45 miljoner scouter i över 200 länder. Scoutingen i Finland har erbjudit barn och ungdomar upplevelser i 110 år.

Scoutveckan är en årlig evenemangsvecka då scoutingen syns mer än vanligt. I år firas veckan digitalt.

Mer info:
förbundsordförande, Victor Spiby, victor.spiby(at)scout.fi, 044 535 2695
verksamhetsledare Jonna Sahala, jonna.sahala(at)scout.fi, 050 3535 037