Frågor och svar

Internationella deltagare ska gärna ha en egen reseförsäkring som täcker vårdkostnader som kan uppkomma under resan. Den finska scoutförsäkringen täcker inte utländska deltagare.

Deltagare uppmanas även att ansöka om ett europeiskt sjukvårdskort. Mera information om det europeiska europiska sjukvårdskortetn kan hittas här.

Ja! Alla deltagare kommer att sova i tält i sin egen hamn (underläger). Alla grupper bör ta med sig tält till sina egna deltagare. Hör av er om ni har svårigheter med att ta med er tält, så ser vi om vi kan hjälpa till  något sätt. 

NejMaten kommer att serveras i ett centralkök. Det ger mera tid för program och förflyttningar på det stora lägerområdet. Ni behöver däremot ta med er egna tallrikarmuggar och bestick.

Transporten från Salo kostar ca 10€ per person per riktningalltså ca 20€ tur-retur för en person. Den exakta summan meddelas så fort vi bekräftat hur många som åker med bussen.

Från Norden välkomnar vi scouter i motsvarande ålder till våra spejarscouter (12-15 år) och äldre. Alla minderåriga scouter måste ha med sig minst en myndig ledare. De finska åldersgrupperna beskrivs i frågan nedan.

Det är även möjligt att delta i familjelägret som ledare med små barn. Läs mera om det här.

I Finland delar vi in scouterna i följande åldersgrupper: 

  • Vargungar 7-9år 
  • Äventyrsscouter 10-12år 
  • Spejarscouter 13-15år 
  • Explorerscouter 16-18år 
  • Roverscouter 18-22år 
  • Ledare 22+ år 

Dessutom har vi familjescouter, dvs barn under skolåldern samt en trygg vuxen som deltar och bekantar sig med scoutverksamheten.

 Najs 2020 kommer maten att delas ut i ett centralkök. Scouterna kommer alltså inte att laga sin egen mat utan får den serverad. Detta är för att ge mera tid åt programmen och förflyttningar mellan programmen, eftersom lägerområdet är  stort. 

Absolut! Enda kravet är att du redan är myndig.

Scouter under 18 år kan alltså inte resa utan en grupp med ansvariga ledare. 

Alla ledare som deltar  Najs bidrar  något sätt till lägrets vardag. Endera med att ha ett uppdrag t.ex. i en programdal eller i köket. Det finns även ledare i hamnarna, som stöder deltagarna under lägerdagarna.

 Najs kommer även explorerscouterna  pröva  ett uppdrag i ett par dagar. Resten av lägertiden får explorerscouterna delta i lägerprogram specifikt för dem. 

För roverscouter kommer det att ordnas en del eget program men de förväntas även ha ett ledaruppdrag av något slag  lägret. 

Lägerkoordinator Philippa Rytkönen och Internationell chef Isabelle Spiby svarar gärna  era frågor. Ni når Philippa och Isabelle per mejl  fornamn.efternamn(at)scout.fi. Philippa når du per telefon  +358 44 270 0574.

Ni kan också skicka frågor direkt till najs2020(at)scout.fi