Transport

Alla internationella deltagare måste på egen hand ta sig till Finland och sedan till Salo. Från Salo ordnas det busstransport till lägerområdet för nordiska deltagare. Till Salo kommer man lätt med tåg både från Helsingfors och Åbo.

Anmäl på förväg om ni vill åka med busstransporten från Salo. Det kommer att kosta en liten summa per deltagare. Läs mer om busstransporten längre ner på den här sidan.

Busstransporten kommer att avgå från ett rimligt avstånd från tågstationen. Eftersom hållbarhet är viktigt för oss önskar vi att så många som möjligt väljer miljövänligare transportmedel än flyg.

Nedan finns några tips på hur ni kan ta er till Finland och vidare till lägret:

Bussen mellan Salo och Ahtela

Vi ordnar busstransport från Salo till lägerområdet för alla nordiska deltagare som önskar åka med den. För bussen till Ahtela gäller samling i närheten av Salo tågstation kl. 14:00 onsdagen 29.7. Exaktare samlingsplats meddelas senare.

Det finns även möjlighet att komma med en buss som tar er till Ahtela redan kvällen innan lägret. För den gäller samling vid samma plats kl. 21:00 tisdagen 28.7. Om ni vill åka med kvällsbussen måste ni meddela det åt oss så fort ni anmält er till lägret. Kvällsbussen blir endast av ifall tillräckligt många deltagare visat intresse.

Hem från lägret ordnas det endast en busstransport som är tillbaka i Salo kl. 12:00 onsdagen 5.8. Transporten från lägret är endast för dem som inte deltar i Home Hospitality. De som deltar i home hospitality kommer att få åka till sina värdar med deras transport.

Alla som deltar i busstransporten mellan lägerområdet och Ahtela kommer att måsta betala en liten summa för det. Hur mycket bussen kostar bekräftas så fort som möjligt.

Med färja till Åbo

Det enklaste och vettigaste miljövänliga alternativet att ta sig till Salo är att ta sig med tåg till Stockholm och därfrån med färja över till Åbo. Både Tallink-Silja och Vikingline har båtar som går mellan Stockholm och Åbo.

Från Åbo går det sen tåg till Salo. Tågbiljetter säljs inte i tågen utan de måste antingen köpas från automater på stationen eller på VR:s hemsida: vr.fi. Hemsidan går att använda både på svenska och engelska.

Observera att det finns två tågstationer i Åbo Den ena (Åbo hamn) ligger bara några hundra meter från hamnen. Därifrån går ett tåg på morgonen och ett tåg på kvällen. Tågtidtabellen är gjord för att passa ihop med färjornas ankomsttider.

Om ni till exempel vill spendera en stund i Åbo går det även andra tåg men de går från tågstationen inne i stan (Åbo).

Från hamnen är det cirka 3-4 km in till centrum, men det går även buss. Bussrutter, -tidtabeller och information om biljetter hittas på foli.fi/sv. Buss nummer 1 åker mellan hamnen och centrum.

Med flyg till Helsingfors

För vissa som kommer längre bort ifrån kan det tidsmässigt inte vara realistisk att ta sig med tåg och färja till Finland. Då går det naturligtvis även att ta sig till Helsingfors med flyg.  Från Helsingfors flygfält går det sedan lätt att ta sig med tåg till Salo.

Tågbiljetter fås antigen från biljettautomater på tågstationen eller via VR:s hemsida: vr.fi, som går att använda både på svenska och engelska.

Då man kommer från flygfältet måste man först ta ett närtåg till Böle, där man kan byta till ett fjärrtåg som går ända till Salo. Genom att välja Helsingfors flygplats som avgångsstation får man automatiskt biljett för båda tågresorna.

Ni måste inte ta just det specifika närtåg som biljetten nämner. Biljetten gäller för alla tåg som avgår från flygplatsen och gäller i någon timme före fjärrtågets (från Böle/Helsingfors till Salo) avgång. Alla tåg från flygplatsen går till Böle och Helsingfors centrum.

Om ni vill vara en längre stund i Helsingfors måste ni köpa skilda biljetter för resan in till centrum. Detta kan göras bland annat i automaterna på flygplatsens tågstation. Information om tidtabeller, olika rutter och biljetter för Helsingfors kollektivtrafik hittas på hsl.fi/sv.

 

Med egen båt till Ahtela

Om er kår har en segelbåt är det även möjligt att segla till och från lägret.

Förbundslägret Najs 2020 ordnas vid den finska kusten och traditionsenligt tar finländska sjöscouter med sig sina segelbåtar till lägret. Segelbåtarna brukar användas för program i vattendalen Lagunens program. I anda med lägrets tema hållbarhet får våra nordiska gäster gärna segla till Ahtela, Sagu och uppleva de bästa bitarna av finländsk sjöscouting.