Första gången på storläger?

Är Najs 2020 ditt första storläger? Vad kul!  

Vi har samlat några frågor och svar på dem om storläger. Hör av dig om det är något du funderar på. Under FAQ hittar du också flera frågor och svar om Najs 2020.  

På den här sidan kan du läsa om följande

 

Vad är ett storläger?

Ett storläger är som ett helt vanligt scoutläger men mycket större. Till Najs 2020 förväntar vi oss till och med 2000 deltagare från hela förbundet Finlands Svenska Scouter (FiSSc). Dessutom kommer scouter från de andra nordiska länderna att delta. Också sådana som inte ännu är scouter för pröva på scouting på Najs 

Var bor jag? 

Om du är vargunge (7-9 år), äventyrsscout (10-12 år) eller spejarscout (12-15 år) bor du tillsammans med din egen scoutkår. Du bor i din hemhamn med din lägerkår. Eftersom vi är så många på Najs finns det mindre samlingar av tält som kallas för hamn (du kanske har hört om ett underläger? Ungerläger kallas för hamn på Najs). Din lägerkår består av din vanliga scoutkår och några andra scoutkårer i FiSSc. Du deltar alltså med dina vanliga ledare, dina bekanta scoutvänner och många nya kompisar 

Om du är explorerscout (15-17 år) eller deltar i familjeläger bor du med de andra explorerscouterna eller de andra deltagarna i familjelägret. Det finns alltså en hamn för explorerscouter och en för deltagare i familjelägret.  

Var och vad äter jag? 

Du äter tillsammans med alla andra scouter i matsalen. Lunchen och middagen tillreds av Arkea som sedan transporterar maten till lägret. Morgon- och kvällsmål tillreds på plats. 

Var kan jag tvätta mig? Hur fungerar det med hygien på storläger? 

 lägerområdet finns helt vanliga duschar, precis som hemma. 

Var kan jag gå på toaletten? 

På lägerområdet finns vanliga toaletter. Det kommer att finnas en lägerkarta i en lägerbok du får du kommer på läger. I den hittar du info om var det finns toaletter, duschar och annat viktigt.  

Vad gör man på storläger? 

På storläger gör man samma saker som på ett vanligt scoutläger och lite till. Det vill säga simma, segla, tävla, leka och mycket mycket mer. 

Vad händer om jag blir sjuk eller skadar mig? 

På lägerområdet finns en lägersjukstuga med utbildade läkare som hjälper till om du skadar dig eller blir sjuk. Om oturen är framme och du behöver mer vård på sjukhus ser  lägersjukvården till att du får transport till närmaste sjukhus eller hälsovårdscentral. 

Hur kommer jag till och från lägret? 

Najs ordnas i Ahtela i Sagu i Åboland. Din egen scoutkår  ansvarar för transporterna till och från lägret. Fråga din kår hur transporten är ordnad.  

Jag har ett specialbehov, jag kan ändå delta? 

Ja, du kan delta! Najs 2020 är för alla. Lägerområdet är tillgängligt. Om du har behov av en personlig assistent kan du ta med din assistent du har i vardagen. Om du har frågor om tillgänglighet eller frågor om hur du anmäler ett specialbehov kan du kontakta  lägerkoordinator Philippa Rytkönen philippa.rytkonen(at)scout.fi eller 0442700574