FAQ

Vad kostar adventskalendern?

År 2023 kostar adventskalendern 10 euro. Kalendenintäkterna fördelas:

  • Scoutkåren 4,50 €
  • Scoutdistriket/Finlands Svenska Scouter 2,85 €
  • Centralorganisationen Finlands Scouter 2,65 €

När får adventskalendern säljas?

  • Den nationella kampanjtiden är 15.10-5.12.2023. Adventtikalenteri.fi –webbshopen säljer även kalendrar under hela kampanjtiden.
  • Scoutkårerna kan besluta om en kortare försäljningtid, d.v.s. kontrollera kårens tidtabeller med din gruppledare eller kårens julkampanjchef.
  • Ifall du är kårens julkampanjchef, kom ihåg att berätta åt era medlemmar när du vill att försäljningstiden tar slut och när redovisningar ska lämnas in till dig.

Jag fungerar som julkampanjchef för första gången. Var får jag hjälp för uppdraget?

Här på webbsidorna för adventskalendern hittar du information om det mesta du behöver för ditt uppdrag. Det finns även en Moodle plattform där vi samlat olika PowerPoint presentationer gällande delmoment i kampanjen. Moodle plattformen kan du återgå till när du behöver eller när du har tid.

Du kan även alltid vara i kontakt med Frida Lundberg på FiSSc kansliet om det är något du undrar gällande kampanjen. Se kontaktuppgifter.

Behöver vi tillstånd för försäljningen?

För försäljning på allmänna platser behövs inget tillstånd. Om ni arrangerar försäljningsjippon behöver ni tillstånd av ägaren eller köpmannen till försäljningsplatsen. Finlands Scouter förhandlar årligen landsomfattande samarbetsavtal med de största butikskedjorna och köpcenter.

Vi skulle vilja belöna de bästa kalenderförsäljarna, hur gör vi det?

Tomtemärket är ett nationellt gemensamt sätt att sporra försäljarna. För att få ett tomtemärke bör man sälja 12 adventskalender. Toppsäljarna får sedan ett tomtemärke i silver (50 st såld) och tomtemärke i guld (100 st sålda). Tomtemärken delas ut av FiSSc-kansliet i samband med att kåren redovisat och stängt sin kårkampanj.

En gåva eller ett pris som en kårmedlem får är per sig beskattningsbar inkomst. Om kåren belönar sina egna försäljare med egna priser som anses vara av värde (ej godispåse, reklamkeps, etc) eller om ni betalar ut en del av intäkter åt försäljarna, bör kåren anmäla dessa till inkomstregistret.

Kunder bär sällan kontanter med sig, hur löser vi det?

Om kunden inte har kontanter lönar det sig att tipsa som alternativa betalsätt som kåren har i bruk. Läs mera om alterantiva betalsätt.

Adventskalendern kan även lätt köpas på adressen www.adventtikalenteri.fi! Kunden kan rikta sitt köp till den kår hen väljer. Om kunden inte väljer en kår som mottagare för sitt understöd, fördelas summan mellan kårerna som är aktiva på samma ort dit kalendern levereras. Webbshopen fungerar alltså även som en försäljningskanal för kårerna. Det lönar sig att marknadsföra den egna kårens webbshoplänk! Uppmuntra även kårmedlemmar att marknadsföra er egen länk på sina sociala media kanaler.

Finlands Scouter redovisar till kåren intäkter från webbshopen då totalförsäljningen överstiger 10 €.