Rättigheter till M365 och Teams

När du ansökt om ett uppdrag och blivit tillsatt till det, kan du skapa login till O365 (inkl. Teams) där Ös på 24/7 teamen arbetar. För att kunna logga in behöver du skapa en @scout.fi adress åt dig. Därefter kan du logga in i systemet med ditt ScoutID!

Hur får jag en @scout.fi adress?

En e-postadress d.v.s. login till Microsoft Office 365 erbjuds till distriktens, FiSSc:s och Finlands Scouters förtroendevalda. Du som innehar ett uppdrag på Ös på 24/7 anses fungera som förtroendevald för FiSSc och kan således registrera din @scout.fi adress.

Före du kan registrera dig och börja använda Office 365 tjänster bör du kontrollera att du har:

 • ett aktivt medlemskap (medlemstyp 1) i Kuksa (kuksa.partio.fi)
 • ett godkännt uppdrag på Ös på 24/7
 1. Gå till adressen: https://id.partio.fi/simplesaml/module.php/core/authenticate.php?as=default-sp 
 2. På scoutID sidan logar du in som vanligt med dina Kuksa-login
 3. Nu får du fram en sida som ber dig välja e-post adress åt dig. Välj en fornamn.efternamn@scout.fi. Ifall det redan finns en adress registrerad med samma namn som du, lägg till ett mellannamn eller annan bokstav som skiljer åt adresserna.
 4. Därefter väntar du ett dygn  och kan logga in i Sharepoint med din @scout.fi adress.

OBSERVERA ATT:

 • Adressen bör vara av formatet fornamn.efternamn@scout.fi
 • Om du inte har ett ScoutID till Kuksa, börja med att registrera dig i Kuksa på adressen kuksa.partio.fi
 1. Gå till adressen: http://portal.office.com
 2. Käyttäjätunnus/Användarnamn: fornamn.efternamn@scout.fi (adressen du registrerat)
 3. Inget lösenord behövs, eftersom systemet för dig till ScoutID login-sidan.
 4. Logga in med ditt ScoutID

Om du istället för en registrera din scout.fi adress -sida, ser ett sammandrag över dina kontaktuppgifter - tag kontakt med förbundskoordinatorn (frida.lundberg@scout.fi). Högst antagligen aknar du ännu ett  aktivt uppdrag för lägret och kommer därför inte åt att registrera en e-postadress. 

Om ditt uppdrag har tillsatts åt dig nyligen, vänta ett dygn med att registrera dig, så att uppgifterna uppdateras i systemet. 

Om du har ett aktivt uppdrag och du redan väntat ett dygn, men kommer fortfarande inte åt att registrera dig - kontakta även då förbundskoordinatorn.

Att uppdatera användarrättighetsgrupperna och skapa en @scout.fi adress tar ca 1 dygn. Då du lyckats med din registrering av @scout.fi adress berättar systemet åt dig när du kan logga in i Office365 systemet.