Julsaga, avsnitt 1

Från denna sida hittar du den första avsnittet av scouternas julsaga. Nya avsnitt publiceras alltid varje adventssöndag. Vi vill påminna om möjligheten att komma ihåg en vän med en immateriell julgåva, som möjliggör scouting som hobby åt ett mindre bemedlat barn.

  • text: Ninka Reittu
  • uppläsare: Paavo Kerosuo
  • svensk översättning: Tove Hagström
  • illustration: Ninka Reittu

Del 1: Vinter på Hacketuna gård

Scouternas julsaga, del 1

Potalax är en liten by som ligger omgiven av Finlands allra vackraste landsbygd. Byn är känd för sina fantastiska potatisfält och för det alldeles särskilt mosiga potatismoset som serveras i byns lilla restaurang. Invånarna i Potalax är nyfikna och glada, men trivs väldigt bra för sig själva och allra bäst på åkern med fingrarna djupt nere i myllan. På vintern ligger Potalax stilla som en filttoffelfabrik. Hela trakten vilar under ett tjockt snötäcke och potatisfälten sover vintersömn.

Alldeles intill Potalax by bor herr Edward med sina två barn Annabelle och Matilda. Som bäst njuter de av vilsamma vinterdagar på sin gård Hacketuna. Herr Edwards största stolthet är hans stiliga vita mustasch som han vaxar varje morgon. Annabelle är den äldre av barnen och hon är alltid glad och hjälpsam. Matilda går i andra klass, hon har alltid sitt bruna hår uppsatt i två hästsvansar och klär sig nästan utan undantag i grönt.

Den här vintern är mycket kall och ovanligt snörik, så det har funnits mycket att göra på Hacketuna gård. Det är bara i slutet på november, men redan finns det snö så att den når upp till navelhöjd på barnen. Matilda och Annabelle använder sina pulkor till att dra in ved att värma huset med, och herr Edward skottar så mycket snö han orkar. Varje natt kommer det mera snö, och ack vilket suckande och stönande det hörs när herr Edward kämpar på med snöspaden.

Men att skotta snö och dra in ved är smått i jämförelse med vad djuren i den närbelägna skogen måste uthärda. Den snörika och kalla vintern gör det svårt för djuren att hitta mat, och precis alla, från den stora björnen till den minsta skogsmusen, måste kämpa dubbelt så hårt för att överleva. Det här får Annabelle, Matilda och herr Edward snart se med egna ögon.

En dag bestämmer sig nämligen familjen från Hacketuna för att gå ut och åka pulka. För att komma till den bästa backen ska de gå genom den stora skogen, ända fram till utkanten av Potalax by. Där reser sig det höga berget Grotoppen som sedan gammalt varit en plats för utförsåkning och på somrarna en grönskande betesmark för fåren.

På söndag morgon packar alla tre sina ryggsäckar fulla med matsäck och beger sig i väg mot Grotoppen. De färdas bekvämt med snöskor, som till och med bär den långa och kraftiga herr Edward. Morgonen är fantastiskt vacker, även om solen inte längre orkar klättra upp ovanför trädtopparna. Omgivningen är dimmig och sömnig och lockar verkligen till vintervila.

När de gått en stund kommer de fram till en glänta i skogen. Här träffar de en älgko och hennes kalv från i somras. Älgar brukar gräva i snön för att få fram kvistar att äta, men nu är snön så djup att det verkligen inte är lätt att hitta mat.

– Vi måste göra något, suckar Annabelle. Alla tre är av samma åsikt. De måste verkligen göra något. Men vad? Som första hjälpen tar Matilda fram några rödkindade äpplen ur sin ryggsäck och ger dem åt älgarna.

Älgarna börjar tacksamt äta av delikatesserna de fått. Annabelle och Matilda tittar på och känner sig nöjda. Strax inser de ändå att några äpplen inte kommer att hålla de stora djuren mätta särskilt länge.

Grubblande fortsätter de sin färd mot Grotoppen, så som de har planerat. Men nu när de är så oroliga för djuren känns det inte längre lika roligt att vara på utfärd. Utfärden till Grotoppen blir därför mycket kort. Familjen åker pulka en liten stund, men sedan har barnen bråttom tillbaka till skogsgläntan för att titta till älgarna. De nästan springer när de är på väg hemåt, och herr Edward har fullt sjå att försöka hinna med.

– Vänta barn! Jag är inte precis någon ungdom längre, pustar han.

Det här var den första delen av scouternas julsaga. Ett nytt avsnitt publiceras varje söndag i advent.


Ge en immateriell julgåva

Illustration: Ninka Reittu

Har dina vänner redan allt de kan behöva? Ge en immateriell julgåva som möjliggör hobbyverksamhet åt mindre bemedlade barn och unga.