Scoutaktiviteter för alla

Nu då det råder undantagstillstånd behöver många idéer på vad man kan göra på sin fritid. Scouterna har samlat olika aktiviteter man kan göra på egen hand eller på distans tillsammans med andra. Du behöver ingen erfarenhet eller bakgrund gällande scouting för att genomföra de här aktiviteterna. Aktiviteterna ger dig en liten inblick i scoutingens värld hemifrån.

Goda gärningar

Kom på minst en god gärning varje dag och berätta om den för andra! Du kan skriva en goda gärningar-dagbok om goda gärningar du gör och reflektera över vilka känslor gärningen resulterade i för dig själv som utförde den och för mottagaren. Gjorde du den goda gärningen i smyg eller öppet? 

Erbjud din hjälp åt en granne eller en närstående. Du kan till exempel erbjuda dig att gå och handla för någon som är försatt i karantän!  

Är du skicklig på något som du kunde lära ut åt andra? Kan du till exempel göra trick med en fotboll eller jongleraSpela in en filmsnutt där du visar hur man kan lära sig det du kan, och dela filmen på some eller skicka den till en kompis.  

Skriv ett brev eller skicka ett vykort till dina far- eller morföräldrar eller någon annan som du känner som du inte kan träffa nu. Det blir säkert en glad överraskning för hen!  

Skicka et peppande meddelande till en kompis eller närstående - till exempel som ett kort eller med en fin bild. Eller skriv ett uppmuntrande meddelande på mellanmålsbananen som din förälder äter under arbetsdagen, till exempel: ”Du är stark!” ”Jag älskar dig!” ”Tack för att du finns där för mig!” ”Ha en bra dag!” eller liknande. 

Sköt någon/några hushållsuppgifter under en veckas tid och skriv upp det på ett kort. Till exempel att diska för hand är en färdighet som håller på att försvinna. 

 nätet 

Sök livesändningar på nätet från webbkameror i naturenDu kan till exempel använda sökord som ”livesändning natur” eller ”luontolive. Hur många hittar duVad ser du i livesändningarna?  

Bekanta dig med scoutingen tillsammans med ett gäng youtubers genom att se på (huvudsakligen finskspråkiga) serien Koitos. Du hittar avsnitten här: https://www.partio.fi/nyt/koitos/koitoksen-jaksot/ 

Spela tillsammans med kompisgänget ett spel där ni lider skeppsbrott på en obebodd ö och lär er klara er tillsammans. http://saarella.fi/fi/ (Informationen och instruktionerna finns på finska och engelska. Själva spelet kan också spelas på svenska) 

STOP-spelet, dvs. Utbildningsspelet om inre säkerhet, är ett digitalt kortspel som finns på adressen www.arjenturvallisuus.fi. Spela spelet och reflektera över hur du reagerar i olika situationer och lär dig mer om säkerhet i vardagen. 

Lekar

Spela in en video där du framför något och skicka den till en kompis som får gissa vad du gör. Ni kan på förhand komma överens om ett tema och filma och gissa turvis.

Ordna en egen frågesport, t.ex. via Kahoot och spela med dina kompisar.

Kom på ditt eget Bingo-spel. Rita Bingorutor och dela spelet med en kompis.

Skriv ett meddelande till en kompis endas i form av emojis, kan kompisen tyda vad du skrivit? Ni kan på förhand komma överens om ett tema.

Ring till din kompis och säg en längre mening. Därefter ska kompisen ringa vidare till en annan kompis och upprepa vad du sagt till hen. Den sista kompisen som blivit uppringd ska sen ringa tillbaka till dig och berätta vad hen hört. Är meddelandet det samma som du först sa?

Spela in ett ljud och skicka det till din kompis. Kompisen ska sen gissa vad hen tror ljudet är.

Gör ett eget Kubb spel. Kubb är ett spel man spelar utomhus till vilket du behöver ungefär 20 träkäglor. Var kreativ och skapa käglor av vedklabbar, återvunna mjölkpaket eller något annat material som kan fyllas med vatten. Spela sen med hela familjen!

Pyssel och annat du kan göra inomhus

Öva på makramé knutar och knyt ett eget bokmärke, en ampel eller en liten väggbonad. Allt från tunna broderitrådar till tjocka rep går att använda. 

Makramé skola och tips hittar du här: https://svenska.yle.fi/artikel/2016/05/18/lees-lilla-makrameskola 

Gör eget tände för framtida utfärder eller för att tända eld i bastu-ugnen. Tips finns t.ex. här:

https://partio-ohjelma.fi/sv/scoutprogrammet/aventyrsscouter-10-12-ar/soder/tande/

https://blogg.land.se/lev-som-en-bonde/sa-gor-du-eget-fnoske/

Så egna örter eller grönsaker hemma redan nu. Du kan t.ex. så egna tomater, gurka eller squash. Det är också enkelt att så egen vattenkrasse som du sedan kan lägga på din smörgås. Tidigt på våren är det klokt att utomhus plantera mer köldtåliga blommor så som tulpaner och narcisser.

Tips t.ex. här: https://www.elle.se/decoration/8-smarta-och-billiga-tips-for-hemmaodlingen/

https://barntotal.se/lek-och-pyssel/plantera-med-dina-barn

Öva t.ex. på att ringa ett samtal till nödcentralen enligt Röda Korsets anvisningar. Du kan tillsammans med din familj även öva på att lugna en person i chocktillstånd. Med hjälp av en familjemedlem eller dina mjukisdjur där hemma kan du även öva på att stoppa blödningar.  

https://www.rodakorset.fi/lar-dig-forsta-hjalpen 

Skriv ner 10 drömmar som du vill förverkliga. Du kan även klippa ut bilder på drömmar ur tidningar och göra ett drömkollage av dem. Dröm, planera och förverkliga!

Se tillsammans över er sopsortering hemma! Vilka kärl för sortering har ni? Sorterar ni bioavfall, kartong, plast, glas eller metall? Vart kan ni föra kläder och leksaker för återvinning?

Sök ett recept på en maträtt du vill laga. Smaka och bedöm tillsammans med din familj hur god rätten var!

I år kan du bra laga egen mjöd! Sök ett recept, förbered dig genom att köpa ingredienser och laga därefter er egen mjöd.

Tips: https://www.hbl.fi/artikel/laga-mjodet-sjalv-2/

Leta ett recept  en god kaka eller kexBaka något för familjen. 

Traditionellt brukar man klippa snöflingor av papper och fästa dem i fönstret. Har du någonsin prövat på att klipa ut andra figurer så som träd, blommor eller blad!

Öva på att vika origamifigurer t.ex. med hjälp av YouTube-videon! 

Framställ egna hygienprodukter för framtida resor. Tips (på finska) hittar du t.ex. här: https://www.partio.fi/partiomedia/itsetehdyt-hygieniatuotteet-saastavat-aikaa-ja-omia-hermojasi/ 

Tips på svenska t.ex. här: https://www.naturskyddsforeningen.se/diy-produkter

Ut!

Gör en utfärd i din närmiljö och fotografera alla trafikmärken du ser. Kolla hemma vilka du redan kunde. Hur många kunde du sedan tidigare?

Underhåll din cykel inför våren och sommaren: ställ in sadelhöjd, pumpa däcken, smörj in kedjan och kontrollera att bromsar och växlar fungerar! Du kan också bygga en bana att cykla på med din nyservade cykel – testa olika tricks!

Spela motionsbingo genom att göra de olika aktiviteterna! https://www.folkhalsan.fi/globalassets/vuxna/ma-bra/bingo_rorelse-ute.pdf

Tillred mat på stormkök eller en eldplats. Här finns tips på friluftsmat. 

 

På våren vaknar naturen till liv. Att fotografera naturen är en fin sysselsättning. Dela dina bilder på sociala medier! Av de finaste bilderna kan du låta göra en tavla!

Vad är det för väder idag? Vad säger prognosen, hur ser det ut ute? Vilken tid går solen upp och när går den ner? Skriv upp vad du gjort i förhållande till hurudant väder det varit. Påverkar vädret hur du rör dig eller vad du gör på dagarna?

Fyll i dina observationer om våren på den här sidan: http://loydos.luomus.fi/forms/kevatseuranta?language=sv

Ta bilder på platser i din närmiljö. Be sedan dina vänner eller familjemedlemmar att hitta platserna. Du kan även ordna en tävling för dina kompisar som bor på samma område och be dem skicka nästa bild på en plats som ska hittas!

Var finns den närmaste skogen? Är det lång väg dit? Finns det stigar eller vandringsleder där? Vilka träd finns där? Hur många trädslag känner du igen? Vad annat kan du hitta i närskogen?

Våren är den bästa tiden att städa bort skräp efter vintern! Ta med en skräppåse och plocka upp skräp i din närmiljö. Kom ihåg att sortera skräpet.

Då det är mörkt kan du testa med hjälp av en ficklampa och en reflex på hur långt avstånd reflexen syns då du lyser på den. Mät avståndet med hjälp av exempelvis steg. Hur skulle det se ut om reflexen inte fanns? Är det skillnad på olika reflexer? Var är det bästa stället att fästa en reflex?

Bekanta dig med geocaching, både med att gömma en cach och att hitta dem. Var finns de närmaste geocacharna? Att syssla med geocaching under undantagstillståndet är inte att rekommendera då cacharna innebär en smittorisk, men du kan göra dina egna cachar åt dina familjemedlemmar!

Tillbringa en natt ute i din sovsäck på gården, balkongen eller terrassen!