Du är här

Dräkter och märken

“Läger är roliga - och i slutet av dem får man ett märke!” Julius Autio, Oulun Metsänkävijät

engl_partiopaidat_sin_0.jpg

Det som kännetecknar en scout är framför allt scouthalsduken som bärs av samtliga scouter. Beroende på vilken grupp man tillhör har man olika halsdukar. I scouterna får man olika märken beroende på vilka spår, väderstreck och etapper man gjort. Dessutom har varje åldergrupp ett eget åldersgruppsmärke.

Men hur ser alla märkena egentligen ut och var finns de placerade på scoutskjortan? Varje åldersgrupp har en egen instruktion för var märkena ska placeras på scoutdräkten.

Med symboliken i scoutmärkena  förenas barnen och ungdomarna till en egen grupp, kår och till den världsomspännande scoutrörelsen. Symboliken syns starkast i bland annat scouternas dräkter och de märken som fästs på dem.

Scoutskjortan och scoutklänningen har varit i samma stil sen 1900-talets början och används framför allt vid festligare tillfällen. Utdelningen av märkena, som fästs på scoutdräkterna, är en del av kårernas regelbundna program. Genom att dela ut märken till scouterna visar man erkänsla för uppnådda mål och uppmuntran att fortsätta.

Scoutprodukterna säljs av scandinavianoutdoorstore.com.

Instruktioner för varje åldersgrupps klädsel och hur märkena skall sys på skjortan finns på Verksamhetssidorna

 

 Åldersgruppernas symbolik

  • Vargungen använder kårens scouthalsduk och klär sig i vargungeskjortan som har ett varghuvud. Vargungens färg är solgul och djursymbolen är en vargunge.
  • Äventyrsscouten klär sig i scoutskjortan eller -klänninge,n med bälte till. Äventyrsscouten bär sin scouthalsduk med ett spänne hon/han har gjort. Äventyrsscoutens färg är orange och djursymbolen en räv.
  • Spejarscouten klär sig i scoutskjortan eller -klänningen, med bälte till. Spejarscouten känner man igen på den lilafärgade visselpipssnodden. Spejarscoutens färg är lila och djursymbolen en järv.
  • Explorerscouten klär sig i scoutskjortan eller -klänningen, med bälte till. Explorerscouten känner man igen på den gröna visselpipssnodden. Explorerscoutens färg är skogsgrön och djursymbolen är en lo.
  • Roverscouten klär sig i scoutskjortan eller -klänningen, med bälte till. Roverscouten känner man igen på den bruna visselpipssnodden. Roverscoutens färg är brun och djursymbolen är en björn.