I scoutkåren Tre Björkar har Beni Warner tagit rollen som uppdragschef, en roll där han kombinerar sin passion för ledarskap med ett långsiktigt fokus på att utveckla kåren. Benis scoutstig började redan som vargunge, och han har under åren vuxit från patrulldeltagare till en central ledarfigur. Med sin entusiasm och sitt strategiska tänkande inspirerar han såväl yngre ledare som sina kollegor i chefstrion. 

En tidig start på ledarskapsresan 

Beni Warner njuter av naturen och att lära sig överlevnadskunskap. Bild: Privat

Beni började leda möten redan som 14-åring och har alltid trivts i ledarrollen. Under sina tidiga år i kåren såg han inspirationen sprida sig bland unga ledare, och det skapade en tydlig drivkraft för honom. ”Jag älskar att se unga scouter ta på sig ledarskapsroller och växa med ansvaret. Idag består vår chefstrio av unga ledare från den generation som fick chansen att utvecklas tidigt, och det är fantastiskt att se hur kåren har utvecklats de senaste åren,” berättar han.

När Beni vid 18 års ålder blev uppdragschef, skapade det möjligheter för honom att forma scoutingen i Tre Björkar. Under sitt civiltjänstår hade han gott om tid att reflektera över ledarskap och strategiska mål för kåren. ”Det var då jag insåg vikten av att få yngre generationer att ta över och känna sig bekväma i chefsroller. Vi behöver ständigt arbeta för att sänka tröskeln till ansvar.” Beni flyttade för ett år sen till Storbritannien för att studera vid Cambridge och sköter sitt uppdrag på distans, något det finns både för- och nackdelar med.  Men genom flexibla lösningar i kåren har det gått bra att lösa distansledarskapet också.

Ett ledarskap för framtiden 

Som uppdragschef är Benis uppdrag tydligt: att stötta kårens ledare och säkerställa att de mår bra i sina roller. Detta görs genom både strategisk planering och nära kontakt med ledarna. ”Min roll handlar om att identifiera styrkor hos individer och hjälpa dem att växa i sina uppdrag. Många unga ser ledarskap som något abstrakt, men det är min uppgift att göra det konkret och visa hur det kan bidra till deras personliga utveckling.”, säger Beni. 

En viktig del av Benis arbete är handslagen, personliga samtal, där ledarnas utveckling och behov diskuteras. Här ser han en möjlighet att stärka individen och skapa en djupare förståelse för deras roll i kåren. ”Handslag är ett användbart verktyg, men det är också något jag skulle vilja prioritera mer. Det är svårt att verkligen förstå hur ledarskapet fungerar i praktiken när man inte är fysiskt på plats så ofta.” 

Chefstrion: Navet i kårens ledarskap

Tre Björkar arbetar utifrån chefstriomodellen där ansvaret är tydligt uppdelat mellan tre roller: kårchef, programchef och uppdragschef. Kårchefen ansvarar för administrativa uppgifter, programchefen för verksamhetens struktur och innehåll, medan uppdragschefen fokuserar på ledarnas trivsel och utveckling. 

”Chefstrion är en fantastisk plattform för att skapa balans och strategisk riktning i kåren,” säger Beni. ”Vi har också en vice kårchef som fungerar som mentor och stöd för att möjliggöra en smidig övergång till yngre ledarskap. Det är en modell som verkligen fungerar för oss.” 

På chefstriomöten kan vi lyfta frågor om ledarnas välmående och planera för framtiden

Chefstriomötena används för långsiktig och strategisk planering, medan ledarmöten tenderar att vara mer operativa och stressiga. ”På chefstriomöten kan vi lyfta frågor om ledarnas välmående och planera för framtiden. Det är där vi lägger grunden för en trygg och inspirerande verksamhet.” 

Utmaningar och lärdomar 

Trots framgångarna är uppdraget inte utan sina utmaningar. En av Benis största insikter har varit vikten av långsiktighet i kårens arbete. ”Det största misstaget är att bara fylla poster för sakens skull. Det handlar om att hitta rätt person för rätt uppdrag.” 

Det är inte bara kåren som behöver utvecklas utan alla ledare behöver också utvecklas i sitt ledarskap och som människor. Kurser och utbildningar är en bra plats att lära sig något nytt samtidigt och tid för reflektion över det egna ledarskapet. Beni erkänner också har områden där han vill utvecklas, han kan ibland ha svårt att förstå personer som inte delar hans engagemang. ”Jag har svårt att relatera till dem som är nöjda med att bara scouta som en hobby. Men jag försöker påminna mig själv om att scouting kan se olika ut för olika människor, och det är okej.” 

Framtidsvisioner för scouting 

För att scoutingen ska fortsätta växa menar Beni att det krävs nya sätt att rekrytera och engagera både barn och vuxna. ”Vi behöver verktyg för att bättre integrera oss i skolor och fler tips för vuxenrekrytering. Att skapa en tydlig stig in i chefstrion för yngre ledare är också avgörande.” 

Han betonar att scoutverksamheten bör vara inkluderande och flexibel. ”Ledarskapet ska inte kännas som en hierarki med olika nivåer. Alla ledare, oavsett roll, bidrar till kårens framgång och har en viktig plats i helheten.” 

Beni Warners råd till andra uppdragschefer

  1. Bygg en stark tackkultur: Uppskattning är nyckeln till att ledare känner sig motiverade. 
  1. Ha en långsiktig plan: Reflektera över utbildningsbehov och skapa strukturer för personlig utveckling. 
  1. Fokusera på gruppdynamik: Se till att varje ledare känner sig sedd och värdesatt. 
  1. Prioritera ledarnas välmående: Personlig kontakt och stöd är avgörande för en framgångsrik kår. 

En inspirerande ledarfigur 

Beni Warners resa som uppdragschef är ett inspirerande exempel på hur engagerat och visionärt ledarskap kan forma en scoutkårs framtid. Genom att balansera långsiktiga mål med en djup omsorg om individens utveckling, visar han att scouting inte bara handlar om aktiviteter, utan också om att skapa en gemenskap där alla kan växa. 

”För mig handlar ledarskap om att bry sig om människor och deras potential,” avslutar Beni. När vi gör det, blir scouting något som berikar livet – för alla inblandade.