Senaste veckorna har varit väldigt annorlunda för oss alla, från att ha haft normala veckomöten inom kåren och fysiska träffar mellan förtroendevalda för att utveckla scoutingen så hittar vi nu oss själva hemma istället. Flera evenemang har blivit inhiberade eller flyttade till ett senare datum, och vardagen har ändrat för oss alla som är med och driver denna finna hobby.

Det har kommit tillräckligt med information kring Covid-19 och vad det finns för tips under de senaste veckorna, så vi vill nu ta en mer positiv approach och lyfta fram vad som kommer att ske framöver!

Innan vi blickar framåt så tar vi en liten throwback till vad som har skett inom styrelsen sedan vårt senaste inlägg;

Förbundspaketen delades ut under mars månad, vi fick totalt in 23st anmälningar och det söktes om totalt 33 393€, vår utdelningssumma var 14 000€ i år. Vi hade som kriterier att åtgärderna skulle stärka kårens livskraft på ett sätt som går att mäta, att åtgärderna skulle förbättra ledarskapet i kåren, att åtgärderna skulle stärka den lokala scoutingens betydellse i det egna närsamhället. Vi fick många fina ansökningar i år igen, vi uppmuntrar kårerna att fortsätta söka om understöd, och påminner om att det finns flera än just detta som det går att söka om!

Det finns understöd för enskilda scouter, som kan sökas för att betala en medlemsavgift till ett evenemang eller för en resa som hittas här och stipendier för kåren att söka som hittas här.

Vi påminner er om att se vad staden eller kommunen kan erbjuda er, och att se över det övriga lokala utbudet gällande stipendier eller understöd.

Vi vill tacka alla som deltog i Vårinfoträffen som ordnades 21.3, vi hade totalt 40st deltagaren (30st från kårerna)! Fantastiskt roligt att så många ville och orkade komma med, det var roligt att få se och höra från så många av er. Under träffen diskuterades Corona läget, våra tankar kring grundstadgan och tankar kring medlemsavgiftsenkäten. Det är möjligt att ta del av vad som diskuterades under mötet genom att se på en inspelning av mötet som hittas här.

Och nu för att blicka framåt, och vad som är på gång under våren;

Scoutledarträffarna ordnas i ett nytt format, så vi träffas online denna gång söndagen den 26.4 mellan klockan 10:00 – 13:00!

Vi hoppas kunna erbjuda ett lika trevligt och givande program som vanligt trots att vi inte kan träffas som vanligt. Under de senaste veckorna har vi kunnat konstatera att distansscouting kan vara både inspirerande, roligt, kreativt och socialt – så vi är säkra på att vi kan hålla en bra scoutledarträff så också!

Scoutledarträffarna är i år uppbyggda så att deltagarna själva får välja vad de vill delta i, vi inleder med ett gemensamt informationstillfälle och delar sedan in oss i olika grupper, eller ”workshops”. Du har möjlighet att välja mellan tre 45minuter långa pass, och det går hela tiden tre paralella workshops, så totalt 9st ämnen som berörs. Du får själv välja ifall du bara vill delta i ett, eller om du vill ha en scoutig söndag med program från 10-13! J

På bilden nedan hittar du programmet för scoutledarträffarna;

Du hittar mera information om scoutledarträffarna här där du hittar information om själva evenemanget, men också om de olika workshopparna. Vi vill påminna dig om att anmäla dig till träffarna, sista anmälningsdag är 22.4, du gör det i kuksa:

Eftersom undantagsläget medfört att scouternas normala utfärdsverksamhet begränsats, vill vi tillsammans med Scandinavian Outdoor uppmuntra scouter till att på egen hand röra sig i naturen. Scandinavian Outdoor webshoppen ger därmed scouter under hela april månad scoutrabatten dubbelt, d.v.s. du får 20% rabatt. Detta är ett bra tillfälle att se över din utrustning, eller kanske kårens utrustning ifall ni behöver något nytt för framtida evenemang?

Scoutveckans vuxenrekryteringskampanjen är flyttad till veckorna 35 och 36 i augusti och september. Vi vill gärna hjälpa din kår att skapa en dunderkampanj som lockar till sig inte bara nya vuxna, utan som ger synlighet åt scouting i allmänhet. Gör såhär:

Anmäl er kår senast 30.4 till vuxenrekrykampanjen genom att fylla i detta formulär

 1. Börja planera vad just er kampanj ska handla om:
 • samarbeta med någon annan kår på orten
 • arrangera ett kickoff för säsongen på allmän plats eller med öppna dörrars dag på kårlokalen eller kårstugan, håll utkik för fler tips på Vuxenrekrysida
 1. Skapa ett Facebookevenemang för evenemanget
 • Var i kontakt med kansliet om ni behöver hjälp med koordineringen, vi kommer ut till er för att hjälpa till!
 1. Sprid information om kampanjsidan

Genom att delta i kampanjen får ni följande från FiSSc:

 • Betald marknadsföring på Facebook (anmäl er kår till kampanjen och fyll i FB-evenemanget i anmälan – se till att Partio och FiSSc är medarrangörer i evenemanget)
 • Marknadsföringsmaterial (beställning för detta kommer senare)
 • Kansliets stöd att koordinera och att vara på plats på er Kickoff

Till sist vill vi avsluta med ett litet ihop plock av vad som är på gång inom våra verksamhetsområden för tillfället;

 • Kårstödet håller tillsammans med kansliet på att göra en ringrunda till kårerna, så håll telefonen på!
 • Programgruppen har arbetat med att göra distansscoutingmaterial, och kommer att fortsätta med det.
 • Kårstöd 2 har sett över ramarna för familjescoutingen, och kommer framöver att ansvara för det – det kommer att komma mera information om detta senare!
 • Samhällsgruppen har börjat se över kampanjen inför kommunalvalet
 • Utbildningsgruppen har arbetat på en 5-års plan för utbildningar och sammanställer en tabell för att beskriva vilka utbildningar som finns för alla uppdrag
 • Mångfaldsgruppen har arbetat med tillgänlighetsverktyget
 • Kommunikationsgruppen har sammanställt fina utmaningar som delas på instagram

Vi hoppas att vi snart får träffas och ha roligt igen, men fram tills dess så önskar vi att alla följer de restriktioner som har getts, och att alla håller sig friska!

Sköt om er,

Förbundsstyrelsen, genom Fanny & Jockum