Åsa Björne har varit en aktiv del av Ingå Scouter sedan 2016. Hennes scoutresa började när hon blev medlockad som förstahjälpansvarig på ett läger och snabbt fann sin plats i kårens styrelse. I dag har hon flera roller, inklusive explorerlots och uppdragschef, vilket speglar hennes engagemang och mångsidighet.

Födelningen av uppdrag inom Ingå scouter

I många år har Ingå Scouters struktur varit tätt sammanvävd, där styrelsemedlemmarna ofta också är ledare. Åsa beskriver hur detta har inneburit att ”de som hinner också gör”. Nu har kåren förbättrat arbetsfördelningen och på papperet implementerat en chefstrio. Trots detta menar Åsa att verkligheten inte alltid speglar modellen fullt ut och att det finns utrymme för tydligare ansvarsfördelning.

Uppgifter inom kåren fördelas främst utifrån intresse och tillgänglig tid. Åsa skulle vilja förbättra ledarmötena i kåren för att hitta en gemensam plattform för att säkerställa att alla trivs och orkar, samtidigt som arbetsuppgifter planeras och koordineras bättre.

Att vara uppdragschef

Gemenskap och inkludering är viktigt i scouterna. Åsa vill se till att alla har en chans att växa i scouterna. Bild: Privat

Som uppdragschef ser Åsa sin roll som central för att stötta och inspirera kårens ledare. Hon lyfter fram vikten av att uppmärksamma och tacka ledarna för deras arbete, samt att ge dem möjligheter till utveckling och nätverkande. Hon arbetar aktivt med att informera om kurser och evenemang för att ledarna ska ha möjlighet att utvecklas i sitt scoutledarskap.

I scouterna finns ledare som får sitt första uppdrag som 15-åring samtidigt som någon annan varit ledare hela livet, de kräver helt olika typer av stöd.

En del av uppdragschefens arbete, som handslagsprocessen, har hittills främst skötts av kårchefen. Detta ser Åsa som ett område hon gärna skulle utforska och utveckla vidare. Eftersom Åsa blev scout som vuxen så har det varit många processer och strukturer som tagit tid att lära sig, handslaget är ett sådant. Åsa efterfrågar också fler olika typer av bottnar för olika ledare. Inom scoutingen finns ledare som är 15 år och får sitt första uppdrag och sen sådana som varit ledare hela livet, de kräver helt olika diskussioner och stöd.

Utmaningar och utvecklingspotential

Engagerade och motiverade ledare är en nyckelfaktor. Glöm inte bort att tacka och uppmärksamma era ledare, hälsar Åsa. Bild: Privat

Åsa erkänner att rollen som uppdragschef kan vara svår att greppa i början och efterfrågar mer tillgänglig utbildning och stöd. Hon föreslår digitala lösningar som onlinekurser eller videomaterial, som skulle göra det lättare för vuxna ledare med begränsad tid att delta i utbildningar.

För att scoutkåren ska växa menar Åsa att engagerade och motiverade ledare är en nyckelfaktor. Hon ser stor potential i initiativ som familjescouting och kåren planerar att starta en vuxenscoutgrupp till våren för att stärka gemenskapen och locka nya medlemmar.

Åsas råd till andra uppdragschefer

  • Visa uppskattning för ledarnas insatser
  • Se till att alla känner sig sedda och inkluderade i kåren
  • Gemenskapen är unik för scoutingen, värna om den
  • Det ska vara okej att misslyckas i scouterna
  • Samarbete är avgörande för framgång