Du är här

Över daggstänkta berg

Historik - Över daggstänkta berg (Magnus Londen)

Finlandssvensk scouting 1910-2010

Varför förbjöds scouting i Finland av generalguvernören 1911? Varför vill ungdomar frivilligt sova i ett vindskydd? Hur tappar man bort sig på en orientering? Varför ville också scoutrörelsen stoppa Sex Pistols från att uppträda i Finland?

Genom ett ledigt grepp och med sinne för talande detaljer plöjer författaren Magnus Londen igenom den finlandssvenska scoutingens hundra första år. Greppet varierar mellan reportage, intervjuer och historiskt referat.

Boken är ingen blind hyllning till scoutrörelsen utan en underhållande berättelse om vad ungdomen sysslat med inom scouting. För boken handlar mest om gräsrötterna, även om en och annan maktkamp på högsta nivå också skildras.

Samtidigt formar sig boken också till en skildring av Finland och det finlandssvenska från 1910 framåt. Otaliga är de personer, platser och scoutkårer som passerar revy: Från Mariehamn till Viborg, från Hangö via Helsingfors till Jakobstad. Och det mesta där emellan.

Boken innehåller ca 500 fotografier - de flesta av dem aldrig publicerade tidigare.

Kort sagt: Över daggstänkta berg är en bok för alla som någonsin suttit kring lägerelden - eller som drömt om att göra det.

 

overdaggstanktaberg_omslag.jpg