Suomen Partiolaiset-Finlands Scouter övergår till vegetarisk mat på centralorganisationens evenemang

Suomen Partiolaiset-Finlands Scouters styrelse har beslutat att framöver kommer vegetarisk mat att serveras på centralorganisationens evenemang och möten. Policyn är ett konkret steg för att minska evenemangens ekologiska fotavtryck och bidra till scoutingens mål att vara klimatneutralt till år 2030. Policyn gäller centralorganisationens evenemang och projekt, vars planering påbörjas efter beslutet.

Suomen Partiolaiset -Finlands Scouter vill främja målen för hållbar utveckling och minska scoutingens ekologiska fotavtryck. Medlemsmötet 2020 beslutade enhälligt att scoutingen ska sikta på att vara klimatneutral 2030. Som ett led i främjandet av scoutingens ansvarsmål kommer man framöver att servera vegetarisk mat på centralorganisationens evenemang. Vegetarisk mat betyder lakto-ovo-vegetarisk mat, det vill säga maten kan innehålla mejeriprodukter och ägg.

Policyn gäller endast evenemang, utbildningar, möten och läger som ordnas av centralorganisationen Suomen Partiolaiset-Finlands Scouter. På lokal nivå får scoutkårer och distrikt själva bestämma hurdan mat de önskar servera. Naturligtvis uppmuntrar centralorganisationen även hänsyn till klimatpåverkan vid bespisning av lokala evenemang och att servera vegetarisk mat när det är möjligt.

Policyn gäller inte på Finnjamboreen Kajo 2022, vars förberedelser redan är på god väg. Riktlinjerna gällande vegetarisk kost kommer även att uppdateras i de dokument som stöder genomförandet av Suomen Partiolaiset-Finlands Scouters evenemang och projekt.

Mot klimatneutral scouting

Övergången till vegetarisk mat är ett konkret steg i åtgärdspaketet som ska främja scoutingens klimatneutralitetsmål. De planerade åtgärderna beskrivs i Planen för klimatneutral scouting 2030, som godkändes av Scoutrådet i november 2020. Planen kommer att uppdateras och konkreta åtgärder kommer att preciseras när arbetet fortskrider. Genomförandet av arbetet för klimatneutralitet koordineras och nödvändiga åtgärder förbereds av Finlands Scouters hållbarhetsgrupp. Genomförandet av arbetet och uppfyllandet av målen kräver dock hela organisationens gemensamma åtgärder. Läs mer om scoutingens ansvarsarbete (på finska).

”Klimatförändringar är en av de största anledningarna till oro hos barn och unga. Att arbeta för miljö och klimat är en stor del av vår organisations verksamhet och vi vill också visa att vi lever upp till våra värderingar när det gäller centralorganisationen”, kommenterar Siiri Somerkero, Suomen Partiolaiset-Finlands Scouters ordförande.

Vill du diskutera ämnet?

I mars kommer det att ordnas två dialogpaus-diskussioner om att öka mängden vegetarisk mat på scoutevenemang. Syftet med diskussionerna är att ge en möjlighet att lyfta fram de tankar och erfarenheter som policyn väcker och att samla in perspektiv på vilka frågor som bör beaktas vid genomförandet av policyn. Diskussioner kan också stödja distrikt och scoutkårer i egna reflektioner och beslut om hållbara livsmedelsval. Kolla in dialogpaus-diskussioner och registrera dig (på finska).

I Finlands Svenska Scouter r.f. diskuteras för närvarande en övergång till vegetarisk mat på evenemang och möten som ordnas av förbundet. Här kan du läsa mer om hållbar utveckling i kåren.

Har du frågor?
Kolla vanliga frågor (på finska) om beslutet om vegetarisk mat. Läs också Suomen Partiolaiset-Finlands Scouters ordförande, Siiri Somerkeros blogg ”Tiekartoista käytännön ilmastotekoihin”.